ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mROW-02 :)

Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 776
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

klew pisze: pn lip 26, 2021 6:04 pm Aktualizacje softu są chwilowo wstrzymane. Musimy sprawdzić co się dzieje z tą kalibracją układu pomiarowego.
A już miałem pisać, że mój nie pobiera aktualizacji. Niedawno wróciłem do domu. Liczyłem, że sprawdzę jak mój się zachowuje pod 2.8.16 :(
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3, Rpi Zero + 8x LYWSD03MMC i brak czasu na więcej...
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 313
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

Też mam MEWa, wykonanie jakiejkolwiek akcji na mrowie nie ma wpływu na mewke, sprawdziłem wszystkie możliwości chyba
Brama x3; Furtka; Temperatura: na zewnątrz, w garażu, w domu, w kotłowni, CWU, 7 czujników temperatury pieca na jednym sonoffie; Wilgotność: dom, garaż, łazienka. Liczniki prądu: MEW, SP111 x2; Czujnik drzwi; Włącznik zasilania x7, Ledy, Touche, itd
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1172
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pzygmunt pisze: pn lip 26, 2021 7:11 pm Opisz dokładnie jak ten problem zreprodukować.
Po głębszej analizie wiem że to jednak nie mROW jest problem a coś innego, bo przy innych przekaźnikach dzieje się tak samo, dlatego nie będę tu ciągnął tego tematu. W innym temacie wrzucę filmik jak to wygląda.

viewtopic.php?f=46&t=8967
Awatar użytkownika
m4rlb0r0
Posty: 23
Rejestracja: śr gru 09, 2020 3:34 pm

Obrazek

Sytuacja opanowania.
Zrywanie połączenia z mqtt spowodowane były przez niemoc FunBoxa6.
Na osobnym AP minirowek śmiga aż miło :)
Z-WAVE: FIBARO | Danfoss | D-Link • ZigBee: ... in progress ...
LAN/WIFI: Amazon | Google | Xiaomi | Supla | Sonoff | Gosund | Raspberry | iRobot |
IR: Broadlink • RF: Sonoff
Awatar użytkownika
bulek68
Posty: 233
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm
Lokalizacja: Podkarpackie

mROW-02 Nr 14

Nie wiem od czego to zależy ale przepiąłem urządzenie w innym miejscu do instalacji docelowej i kłamie z odczytami jak zły, chodź poprzedni test tego nie wykazywał.
Teraz mam rozbieżność na poziomie 30V.
Nie udało mi się w żaden sposób wywołać ikony informującej o przeciążeniu które zasymulowalem kilka razy z ustawieniami progu prądu na różnym poziomie.

Delikatnie upchnałem do puszki 80mm głębokosci, w środku przewody ydyp 3x2.5mm2 (x3) + kilka luźnych 1.5mm2 do podłączenia wszytkiego do kupy.
Szczerze moduł sprawia wrażenie kruchego, wciskałem to z lekkim strachem ze skończy się jak u kolegi któremu coś się połamało podczas montażu...
Załączniki
IMG_20210727_100027.jpg
IMG_20210727_100027.jpg (1.79 MiB) Przejrzano 206 razy
Screenshot_20210727_101122_tk.supla.android.jpg
Screenshot_20210727_101122_tk.supla.android.jpg (186.72 KiB) Przejrzano 206 razy
IMG_20210727_100753.jpg
IMG_20210727_100753.jpg (1.87 MiB) Przejrzano 206 razy
Ostatnio zmieniony wt lip 27, 2021 8:40 am przez bulek68, łącznie zmieniany 1 raz.
7x inCan
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+OLED by Zybi
1x Muliti SUPLA 8x8x4 na sofcie elmaya
1x Sonoff BASIC TIMER.CWU
2x MELINK
1x MEW-01
1x mROW02
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1952
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

@bulek68 a jaką masz wersję firmware?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-02, 1x mSRW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2844
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

bulek68 pisze: wt lip 27, 2021 8:21 am mROW-02 Nr 14

Nie wiem od czego to zależy ale przepiąłem urządzenie w innym miejscu do instalacji docelowej i kłamie z odczytami jak zły, chodź poprzedni test tego nie wykazywał.
Teraz mam rozbieżność na poziomie 30V.
Obstawiam, że ten reset wskazań po kilku minutach spowodował też wyczyszczenie danych kalibracyjnych.
Także po update miłeś wszystko ok, a potem "coś się wydarzyło" i dane się wyczyściły.

Szukam przyczyny.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1172
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

klew pisze: wt lip 27, 2021 8:39 am
bulek68 pisze: wt lip 27, 2021 8:21 am mROW-02 Nr 14

Nie wiem od czego to zależy ale przepiąłem urządzenie w innym miejscu do instalacji docelowej i kłamie z odczytami jak zły, chodź poprzedni test tego nie wykazywał.
Teraz mam rozbieżność na poziomie 30V.
Obstawiam, że ten reset wskazań po kilku minutach spowodował też wyczyszczenie danych kalibracyjnych.
Także po update miłeś wszystko ok, a potem "coś się wydarzyło" i dane się wyczyściły.

Szukam przyczyny.
sugerujesz, że po odłączeniu od zasilania i ponownym podłączeniu rozkalibruje się?? Mogę to sprawdzić bo mam już 2.8.16 i narazie wskazuje prawidłowo.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2844
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

PuteR pisze: wt lip 27, 2021 8:42 am sugerujesz, że po odłączeniu od zasilania i ponownym podłączeniu rozkalibruje się?? Mogę to sprawdzić bo mam już 2.8.16 i narazie wskazuje prawidłowo.
Jeszcze nie wiem dlaczego się rozkalibrowuje, natomiast tak to wygląda. W 2.8.16 nie ma niczego, co mogłoby do takiej sytuacji doprowadzić, czego by też nie było we wcześniejszych wersjach softu.
U siebie próbowałem kilkadzisiąt razy resetować, robiłem też update'y do 16 i wszystko działa pięknie.
Także, cytując klasyka: "u mnie działa" :P
Patryk
Posty: 1773
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

@klew
Jeżeli możesz.
Wyczyść pamięć.
Wgraj soft 2.8.12
Później zaktualizuj online do 2.8.14
A później do 2.8.16
Może to coś podpowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”