ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mROW-02 :)

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1960
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

Problem występuje tylko przy wyjściu z MEW na 2 fazie. Na 3 fazie jak się wyjdzie jest ok.
EDIT
Na 3 fazie też, ale nie zawsze...
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-02, 1x mSRW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433, 10x Gosund SP111
Patryk
Posty: 1796
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

Po aktualizacji apki:
viewtopic.php?p=101380#p101380
Jest ok.
tomkowski
Posty: 230
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

pzygmunt pisze: śr lip 28, 2021 2:19 pm
tomkowski pisze: śr lip 28, 2021 1:53 pm Zauważ, że przy pierwszej "próbie" problem nie wystąpił. Drugi raz "klikałem" wolniej. Może ma to znaczenie.
Później obciążę moduł i potestuję jeszcze.
Sprawdź czy w tej wersji problem też występuje
https://drive.google.com/file/d/1n8WoYL ... sp=sharing
W tej wersji nie jestem w stanie odtworzyć problemu. :D
Dzięki!
QLQ
Posty: 1712
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

Uff w końcu w domu to do dzieła:

NR 20 aktualizacja do ver 2.8.17

Napięcie praktycznie to samo co na MEW - wróciło do normy
Wskazania mocy w porównaniu do MEW praktycznie takie same - rozbieżność +-3 Watt.
Narzędzie testowe obciążeniowe - suszarka 2000W ale "na zimnym biegu " wtedy 1 ma ok 140W a 2 ok 450W. Przy włączeniu I stopnia grzania momentalnie działa ustawione ograniczenie prądowe do 2Amp :)


Wartości liczników nie zerują się przy zapisie / utracie zasilania , etc ..
Po wyłączeniu kanału nawet ładnie pokazuje zera a nie jak wcześniej .w wer .14 czy .16 jakieś minimalne wartości ujemne tj np -0,002 na mocy.
Moduł nie rozłącza się chociaż do routera mam 2 ściany żelbeton i podłączone ok 35 urządzeń - m.in esp DIY do tego drugi router sieje inną sieć 2.4 i 5 GHz oba Huawei.

Zabezpieczenie nadprądowe działa bez problemu - przekroczy moje ustawione 2 Amp - zaraz rozłącza i mam komunikat w App

EDIT; nie zauważyłem zer przy wyjściu z MEW i wejściu w mROW2.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
lukfud
Posty: 1206
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

klew pisze: śr lip 28, 2021 12:46 pm Nawet nie zauważyłem jak się wieczór zrobił ;)
Sprawdzałeś na hotspocie z telefonu?
pzygmunt pisze: śr lip 28, 2021 2:03 pm Wydaje mi się, że może to być problem konfiguracji mikrotika.
Tutaj np. troche inny problem bo wycinał wszystkie ESP ale też dotyczył ustawień
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=171568
Faktycznie, coś jest nie tak z ustawieniami mikrotika. Na telefonie idzie 12 minuta bez przerwania.
Postaram się rozgryźć, jakie ustawienia w mikrotiku mogą być przyczyną takiego zachowania. Póki co rozwiązania z podanego linku u mnie się nie sprawdziły.
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 1022
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

Przetestowałem teraz mROW z 2.8.17. Napięcia są OK, porównywalne z tymi z MEW i woltomierzem. Dodatkowo jako ciekawostkę podłączyłem go pod przetwornicę 12V DC/230V AC która nie daje czystego sinusa tylko kwadrat. Działa jak należy i w tej kwestii też dobrze mierzy napięcie i prąd ;)

Zastanawia mnie tylko czemu ja widzę w apce kWh, a moja luba już nie. Aplikacja zaktualizowana na obu telefonach, lokalizacje zgadzają się i identyfikatory dostępu.
1x Gosund SP111
1x mROW-02
1x MEW-01
1x SBW-02
9x SRW-01
2x ROW-02
2x Sonoff S20
1x SUPLA TOUCH DL
15x DS18b20
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1960
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

Ma dostęp do obu kanałów? Włacznika i pomiaru?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-02, 1x mSRW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433, 10x Gosund SP111
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 325
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

Cześć, u mnie też problem, że jak sprawdzam napięcie na mewce i przechodzę na mrowka to są zera
Załączniki
Screenshot_20210728-203439.png
Screenshot_20210728-203439.png (92.04 KiB) Przejrzano 284 razy
Brama x3; Furtka; Temperatura: na zewnątrz, w garażu, w domu, w kotłowni, CWU, 7 czujników temperatury pieca na jednym sonoffie; Wilgotność: dom, garaż, łazienka. Liczniki prądu: MEW, SP111 x2; Czujnik drzwi; Włącznik zasilania x7, Ledy, Touche, itd
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12317
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Gang pisze: śr lip 28, 2021 6:38 pm Cześć, u mnie też problem, że jak sprawdzam napięcie na mewce i przechodzę na mrowka to są zera
Uaktualnij apkę do
v2.3.74
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1175
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

tomkowski pisze: śr lip 28, 2021 1:29 pm
Wskazania znikają każdorazowo gdy wejdę we wskazania MEW'a i "poklikam" chwilę przełączając się między wskazaniami faz, wykresem/wartościami itp.
Wchodząc następnie we wskazania liczników energii mROW wyświetlane są tylko zera. Samo włączenie/wyłączenie przekaźnika w mROW nie rozwiązuje problemu. Musi to być inny kanał przy czym - co dziwne - nie każdy powoduje "naprawę" wskazań.
Pomaga też restart aplikacji.
W aplikacji na iPhonie chyba ten sam problem jest.
https://youtu.be/HOWg8de82Do

Po za tym w 2.8.17 nie widzę aktualnie żadnych problemów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”