ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW RNW-01

Awatar użytkownika
Mirosław F.
Posty: 1093
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

Bardzo ciekawe i fajne wykorzystanie RNW-01. Aż się prosi o nagrodę za pomysłowość :P
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1247
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice
Kontakt:

miroph pisze: śr paź 27, 2021 9:07 am Bardzo ciekawe i fajne wykorzystanie RNW-01. Aż się prosi o nagrodę za pomysłowość :P
Przyjmę :lol:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 775
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

Brawo, aż się prosi o wersję mRNW-02 na (12-24V) :P
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 787
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Testy z miernikiem między N a inami mam jakieś 61V, jak dam przytrzymanie przycisku to mam 231V.
Bez znaczenia czy RNW-01 reaguje czy też już nie.
Jak podpiąłem miernik pod L, to na inach jakieś 62-63V po zwarciu przycisku 0V.

Czyli jak widać łącznik nie jest problemem, w domu net Orange LTE jak i również hotspot z telefonu z Orange.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 775
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

Podłączyłem L do łącznika, ustawiłem włącz dla IN1 i IN3, wyłącz dla IN2 i IN4, działanie na jednej lampce.
Działa bez problemowo.
Przez tydzień wyzwalałem N - zero problemów.


Edit: zaczynam cykać i mam bardzo podobny efekt!! Tadamm.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 787
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

No ok, zmieniłem i zostawiłem tylko kliki x1
In1 - zapal lampkę
In2 - zgaś lampkę
In3 - grupa rolet otwórz
In4 - grupa rolet zamknij

Zobaczymy co będzie dalej.

Edit
Jak napisałem posta to już przestał działać in1 i in2.
Ostatnio zmieniony śr paź 27, 2021 6:43 pm przez Lector, łącznie zmieniany 1 raz.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
Awatar użytkownika
bulek68
Posty: 323
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm
Lokalizacja: Podkarpackie

W sumie nie tylko do testów ale wpadłem na szersze ( "dłuższe" ) wykorzystanie NRW.

Otóż w związku z tym że RNW mieszka w puszce która pierwotnie została przygotowana i okablowana pod domofon w kable w 2x1mm2 i 2x skrętka. Postanowiłem doprowadzić po skrętce ( około 10mb ) luźne wejścia nrw do rozdzielni a z niej ydyp 1,5mm2 ( około 4mb) do luźnego przycisku w pralni przelotowej do garażu.

Korzyści z wykorzystania takiego rozwiązania nikomu tłumaczyć nie muszę, wychodząc z domu czy do niego wchodząc bezpośrednio z garażu.

Konkluzja jest taka że RNW działa na całkiem długich przewodach bez żadnego problemu. 🤪
Ostatnio zmieniony czw paź 28, 2021 5:28 am przez bulek68, łącznie zmieniany 1 raz.
Uzależniony od automatyki, elektroniki i SUPLI rzecz jasna!
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 775
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

Jak możesz to sobie popraw NRW na RNW
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
robertklepacki94
Posty: 107
Rejestracja: czw wrz 02, 2021 1:06 pm

bulek68 pisze: śr paź 27, 2021 6:43 pm W sumie nie tylko do testów ale wpadłem na szersze ( "dłuższe" ) wykorzystanie NRW.

Otóż w związku z tym że NRW mieszka w puszce która pierwotnie została przygotowana i okablowana pod domofon w kable w 2x1mm2 i 2x skrętka. Postanowiłem doprowadzić po skrętce ( około 10mb ) luźne wejścia nrw do rozdzielni a z niej ydyp 1,5mm2 ( około 4mb) do luźnego przycisku w pralni przelotowej do garażu.

Korzyści z wykorzystania takiego rozwiązania nikomu tłumaczyć nie muszę, wychodząc z domu czy do niego wchodząc bezpośrednio z garażu.

Konkluzja jest taka że NRW działa na całkiem długich przewodach bez żadnego problemu. 🤪
Sterowanie jest 230V to myślę że i 300mb nie robiło by przeszkody .
A tak poza tym puszczanie 230V przez skrętkę to nie jest dobry pomysł.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1820
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

No to jedziemy z koksem! Jako , że w łącznikach mono działa w 100% I do tego nie będę się czepiał.
Ale już we włącznikach bistabilnych... porażka.
Jak pisałem in1 do in3 mam mono i tu extra działa.
Ale in4 jest BI. I TU dupa blada- lampka ma być 2x klik a jakimś cudem po 1xklik się zapala i też po 1x klik gaśnie.
...
Wcześniej też miałem wszystko na bistabilnych i myślałem, że to wina włącznika bo wszystko działało jak chciało I żyło własnym życiem... jak znajdę chwilę czasu podeślę filmik jak RNW działa a właściwie nie działa na włącznikach BI.

.ktoś jeszcze ma BI włączniki na testach???

Co by zrozumieć: monostabilne =dzwonkowe
Bistabilne= te zwykle włączasz lub wyłączasz położeniem na stałe
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”