ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW RNW-01

Awatar użytkownika
bulek68
Posty: 323
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm
Lokalizacja: Podkarpackie

robertklepacki94 pisze: śr paź 27, 2021 7:34 pm
bulek68 pisze: śr paź 27, 2021 6:43 pm W sumie nie tylko do testów ale wpadłem na szersze ( "dłuższe" ) wykorzystanie RNW.

Otóż w związku z tym że RNW mieszka w puszce która pierwotnie została przygotowana i okablowana pod domofon w kable w 2x1mm2 i 2x skrętka. Postanowiłem doprowadzić po skrętce ( około 10mb ) luźne wejścia nrw do rozdzielni a z niej ydyp 1,5mm2 ( około 4mb) do luźnego przycisku w pralni przelotowej do garażu.

Korzyści z wykorzystania takiego rozwiązania nikomu tłumaczyć nie muszę, wychodząc z domu czy do niego wchodząc bezpośrednio z garażu.

Konkluzja jest taka że RNW działa na całkiem długich przewodach bez żadnego problemu. 🤪
Sterowanie jest 230V to myślę że i 300mb nie robiło by przeszkody .
A tak poza tym puszczanie 230V przez skrętkę to nie jest dobry pomysł.
Robiło lub nie, zawsze można wziąć pod uwagę jakieś zaklucenia z sieci itp.
Wdrożyłem takie rozwiązanie u siebie i chciałem tylko uświadomić innym że nie stanowi to problemu dla testowanego właśnie produktu. 🤪

Co do kwesti 230V po skrętce, zdecydowanie nie jest to dobry pomysł ale tu sytuacja jest z gola inna tam nie ma zasadniczo żadnego 230, obciążenie też zadne ponieważ tą skrętką z rozdzielni idzie wyłącznie "to samo" N sterując wejściami IN.
Sam moduł skrętką zasilany nie jest.
Uzależniony od automatyki, elektroniki i SUPLI rzecz jasna!
Awatar użytkownika
klew
Posty: 3202
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

QLQ pisze: śr paź 27, 2021 10:51 pm No to jedziemy z koksem! Jako , że w łącznikach mono działa w 100% I do tego nie będę się czepiał.
Ale już we włącznikach bistabilnych... porażka.
Jak pisałem in1 do in3 mam mono i tu extra działa.
Ale in4 jest BI. I TU dupa blada- lampka ma być 2x klik a jakimś cudem po 1xklik się zapala i też po 1x klik gaśnie.
...
Wcześniej też miałem wszystko na bistabilnych i myślałem, że to wina włącznika bo wszystko działało jak chciało I żyło własnym życiem... jak znajdę chwilę czasu podeślę filmik jak RNW działa a właściwie nie działa na włącznikach BI.

.ktoś jeszcze ma BI włączniki na testach???

Co by zrozumieć: monostabilne =dzwonkowe
Bistabilne= te zwykle włączasz lub wyłączasz położeniem na stałe
1x klik na bistabilnym to każda zmiana pozycji przycisku.
Czyli włączenie to 1x. Włączenie i wyłączenie to 2x itd.
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 775
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

A jak działa przy bistabilnym 1x vs. przytrzymanie ?
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 3202
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

MadOnion78 pisze: czw paź 28, 2021 6:23 am A jak działa przy bistabilnym 1x vs. przytrzymanie ?
Na bistabilnym nie ma opcji przytrzymania.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12828
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

@Lector, udostępniłem dla Twojego RNW dedykowany firmware, który być może coś więcej nam powie na temat problemu jaki u Ciebie występuje.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 787
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Jakiś konkretny numer wersji?
Bo mam 2.8.34 i nic nie pobiera.
Ostatnio zmieniony czw paź 28, 2021 2:10 pm przez Lector, łącznie zmieniany 1 raz.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
Awatar użytkownika
klew
Posty: 3202
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Lector pisze: czw paź 28, 2021 1:15 pm Jakiś konkretny numer wersji?
Bo mam 2.8.34 i nic nie obiera.
Spróbuj jeszcze raz. Jeśli się nie zmieni, to @pzygmunt sprawdzi to jak będzie dostępny
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1820
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

klew pisze: czw paź 28, 2021 5:47 am
QLQ pisze: śr paź 27, 2021 10:51 pm No to jedziemy z koksem! Jako , że w łącznikach mono działa w 100% I do tego nie będę się czepiał.
Ale już we włącznikach bistabilnych... porażka.
Jak pisałem in1 do in3 mam mono i tu extra działa.
Ale in4 jest BI. I TU dupa blada- lampka ma być 2x klik a jakimś cudem po 1xklik się zapala i też po 1x klik gaśnie.
...
Wcześniej też miałem wszystko na bistabilnych i myślałem, że to wina włącznika bo wszystko działało jak chciało I żyło własnym życiem... jak znajdę chwilę czasu podeślę filmik jak RNW działa a właściwie nie działa na włącznikach BI.

.ktoś jeszcze ma BI włączniki na testach???

Co by zrozumieć: monostabilne =dzwonkowe
Bistabilne= te zwykle włączasz lub wyłączasz położeniem na stałe
1x klik na bistabilnym to każda zmiana pozycji przycisku.
Czyli włączenie to 1x. Włączenie i wyłączenie to 2x itd.
A widzisz to wszystko wyjaśnia bo założyłem że aby "kliknąć 1x" trzeba włączyć/wyłączyć - nie wiedziałem , że KAŻDA zmiana stanu 0 na 1 i odwrotnie to zmiana stanu. TO ISTOTNA INFORMACJA , która powinna być zawarta w USER GUIDE gdy ktoś będzie wykorzystywał bistabilne.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 787
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Niestety dziś mi się troszkę plany rozjechały, co prawda byłem u kolegi ale zabrakło czasu na testy.
Dziś jak wyszedłem po 5 rano, to oprócz godziny co pisałem posta, dopiero teraz wylądowałem w domu.
Niestety życie i sprawy prywatne.

Jutro po pracy wracam do testów.

Martwi mnie że moduł v2 dziś miał problem również z in3.
Jutro będę sprawdzał oba modułu, oraz postaram się zrobić dedykowaną aktualizacje.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
Awatar użytkownika
klew
Posty: 3202
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

@Lector, udało się zaktualizować rnw?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”