Sonoff TH10 / TH16

arex
Posts: 4
Joined: Fri Aug 04, 2017 9:25 am

Sun Aug 06, 2017 10:12 pm

Zainstalowałem na TH16 soft do TH16 v2 (choć na cloud wyświetla się wersja 1.8).
Działa temperatura i wilgotność na kanale 2.
Na kanale 1 jest opisany czujnik DS18B20.
Gdzie (do jakich pinów) mam go podłączyć, bo jak rozumiem można dołączyć drugi czujnik?
User avatar
Espablo
Posts: 818
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Sun Aug 06, 2017 10:25 pm

arex wrote:
Sun Aug 06, 2017 10:12 pm
Zainstalowałem na TH16 soft do TH16 v2 (choć na cloud wyświetla się wersja 1.8).
Działa temperatura i wilgotność na kanale 2.
Na kanale 1 jest opisany czujnik DS18B20.
Gdzie (do jakich pinów) mam go podłączyć, bo jak rozumiem można dołączyć drugi czujnik?
Działa to zamiennie. Czyli podłączasz albo jeden albo drugi. W supla-cloud aktywujesz ten który masz podpięty.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
arex
Posts: 4
Joined: Fri Aug 04, 2017 9:25 am

Sun Aug 06, 2017 10:54 pm

No to szkoda, że zamiennie.
Już się łudziłem, że może da się obsługiwać więcej czujników (po dolutowaniu do jakiegoś z wielu wolnych pinów).

To jak to jest, że TH16 działa z AM2301 zarówno na sofcie własnym v1.8 jak i podobno na sofcie SONOFF BASIC 5-pin v2.0?
User avatar
pzygmunt
Posts: 3584
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Aug 07, 2017 6:53 am

arex wrote:
Sun Aug 06, 2017 10:54 pm
No to szkoda, że zamiennie.
Już się łudziłem, że może da się obsługiwać więcej czujników (po dolutowaniu do jakiegoś z wielu wolnych pinów).

To jak to jest, że TH16 działa z AM2301 zarówno na sofcie własnym v1.8 jak i podobno na sofcie SONOFF BASIC 5-pin v2.0?
Musze w końcu się za to zabrać aby obsłużyć więcej tego typu sprzętu na jednym pin-ie. Cały czas nie ma kiedy.
leopold33
Posts: 26
Joined: Tue Jan 03, 2017 8:37 am

Fri Aug 11, 2017 8:45 am

Czy po wgraniu SUPLI do SONOFFa TH10 jest możliwość ustawienia go jako termostatu
tak jak w EWeLinku ??
User avatar
michael
Posts: 493
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri Aug 11, 2017 8:50 am

leopold33 wrote:
Fri Aug 11, 2017 8:45 am
Czy po wgraniu SUPLI do SONOFFa TH10 jest możliwość ustawienia go jako termostatu
tak jak w EWeLinku ??
W Supli trochę inaczej wygląda administracja. Aplikacja jest dla użytkownika, a Cloud dla administratora.
Tutaj masz gotowe rozwiązanie termostatu:
viewtopic.php?f=9&t=2237
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
leopold33
Posts: 26
Joined: Tue Jan 03, 2017 8:37 am

Sun Aug 13, 2017 12:43 pm

Czyli rozumiem, że nie można rodzic tego z clouda supli.
skoczo
Posts: 38
Joined: Thu Nov 16, 2017 8:19 pm

Tue Jan 02, 2018 9:02 am

Hej,

Mam problem z softem do TH10/16. Po wgraniu softu nic się nie dzieje. Diody nie migają i nie mam sieci wifi do ustawienia parametrów.
Logi z wgrywania:

Code: Select all

~/sonoff/ESP8266/sonoff_th$ sudo esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --baud 115200 write_flash 0x00000 boot_v1.5.bin 
[sudo] hasło użytkownika: 
esptool.py v2.3-dev
Connecting....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8266EX
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Auto-detected Flash size: 1MB
Flash params set to 0x0020
Compressed 3232 bytes to 2336...
Wrote 3232 bytes (2336 compressed) at 0x00000000 in 0.2 seconds (effective 123.8 kbit/s)...
Hash of data verified.

Leaving...
Hard resetting...
~/sonoff/ESP8266/sonoff_th$ sudo esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --baud 115200 write_flash 0x01000 sonoff_th16_user1.1024.new.2.bin 
esptool.py v2.3-dev
Connecting....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8266EX
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Auto-detected Flash size: 1MB
Compressed 328212 bytes to 240192...
Wrote 328212 bytes (240192 compressed) at 0x00001000 in 21.2 seconds (effective 124.0 kbit/s)...
Hash of data verified.

Leaving...
Hard resetting...
~/sonoff/ESP8266/sonoff_th$ sudo esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --baud 115200 write_flash 0xfc000 esp_init_data_default.bin 
esptool.py v2.3-dev
Connecting....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8266EX
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Auto-detected Flash size: 1MB
Compressed 128 bytes to 75...
Wrote 128 bytes (75 compressed) at 0x000fc000 in 0.0 seconds (effective 94.5 kbit/s)...
Hash of data verified.

Leaving...
Hard resetting...
Zdjęcie przełącznika https://photos.app.goo.gl/TKdIkqv2nl9ZtWws1

Jakieś pomysły? Sotf wziąłem z https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/master/sonoff_th

PS. Zrobiłem kopię oryginalnego softu i po przywróceniu przełącznik działa. Więc to chyba nie wina środowiska.
slawek
Posts: 1338
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Jan 02, 2018 9:28 am

Spróbuj z SPI MODE: DOUT
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
skoczo
Posts: 38
Joined: Thu Nov 16, 2017 8:19 pm

Tue Jan 02, 2018 10:50 am

slawek wrote:
Tue Jan 02, 2018 9:28 am
Spróbuj z SPI MODE: DOUT
Niestety nie pomogło. Próbowałem też z 'dio' ale bez zmian. Dodałem też '--flash_freq 40m' ale dalej nie działa. Może coś źle robię?

Wykonuję 3 komendy. Wgrywam: boot, sonoff_th16_user1.1024.new.2.bin i esp_init_data_default.bin. W takiej kolejności. Po każdym wgrywaniu muszę odłączyć usb i ponownie wprowadzić przełącznik w tryb programowania. Następnie, z wciśniętym przyciskiem, podłączam przełącznik do prądu. Trzymam przycisk ponad 5 sekund. Po tym wszystkim nic się nie dzieje.

Czy wgrywam dobry soft? Powinno być th16 czy th10? Oznaczenie na płytce to th10/16 ver: 2.1.
Post Reply