Firmware Multiboard

Kamus125
Posts: 8
Joined: Sat Feb 17, 2018 8:19 am

Fri Dec 07, 2018 4:01 pm

adasio1231@wp.pl wrote:
Fri Dec 07, 2018 3:13 pm
A mogę szybkie przypomnienie jak się wchodziło w ten tryb konfiguracji? bo wiem że ileś tam sekund się trzymało przycisk ale jednocześnie nie wiem czy to trzeba robić na zasilaniu z sieci 230v czy z konfiguratora USB?
To zależy jak masz ustawione, albo trzymasz guzik 5s albo naciskasz go 10razy, zasilanie obojętnie jak zrobisz
adasio1231@wp.pl
Posts: 15
Joined: Sun Dec 02, 2018 2:34 pm

Fri Dec 07, 2018 4:19 pm

Panowie pytanie z innej beczki, mianowicie obserwuję tutaj na forum, że użytkowników wszelkiego rodzaju sonoffów jest naprawdę wielu więc moje pytanie brzmi jak to jest z bezpieczeństwem sterowania swojego domu ze smartfona ?

Co niektórzy mają ustawione otwieranie bramy do domu sonoffem, jeszcze inni sterują furtką a może jeszcze co niektórzy będą chcieli sterować zaworem wody. Jak jest z awaryjnością tych urządzeń lub co gorsza jak łatwo złamać zabezpieczenia sonoffów - gdzie przykładowo ktoś kto zna się na rzeczy podchodzi do mojej bramy wejściowej kiedy nie ma nikogo w domu i nagle moja brama w ułamek sekundy jest otwarta i można wynosić co się da :) :) czy ktoś nad tym się kiedyś zastanawiał ? jest to możliwe ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 4369
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Dec 07, 2018 4:26 pm

Jak to się mówi... nie ma zabezpieczeń nie do złamania. Z naszej strony robimy wszystko aby system był bezpieczny (mamy wręcz na tym punkcie paranoję;) ). Bez znaczenia czy jest do markowy sprzęt np od Zamel-a czy jest to Sonoff. Dla bardziej przezornych wprowadzimy funkcję PIN-u, którą opisałem tutaj.

viewtopic.php?p=11089#p11089
adasio1231@wp.pl
Posts: 15
Joined: Sun Dec 02, 2018 2:34 pm

Fri Dec 07, 2018 4:33 pm

w takim razie jeszcze jedno pytanko odnosnie sonoffa 4ch pro. Posiada on styki bezpotencjałowe ale kiedyś ktoś wspominał o tym, że w przypadku kiedy nie było internetu i sonoff był w trakcie poszukiwania sieci to potrafił co około 60 sekund na moment zwierać przekaźnik co skutkowało że wszelkiego rodzaju oświetlenie migało na sekundę jak i również istniało prawdopodobieństwo, że jesli na tych przekaźnikach byłaby brama to mogłaby zostać otwarta bo zestyk by się zamknął. Wie ktoś może czy nadal występuje ten problem ? z tego co wiem to było to na przekaźnikach pierwszym i drugim a czy trzeci i czwarty wtedy byłyby bezpieczne dla bramy ? czy jednak istnieje ryzyko także zwierania styków i na tych przekaźnikach ?
michnikos
Posts: 11
Joined: Mon Oct 15, 2018 6:27 pm

Sat Dec 08, 2018 11:03 am

Espablo,
Sorry za brak wiadomości ode mnie. Ostatnio miałem trochę czasu, żeby wrócić i potestować DHT22. Niestety nadal nie wracają wskazania temp. i wilgotności po wznowieniu połączenia.
cino111
Posts: 179
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Dec 08, 2018 1:48 pm

Espablo czy jesteś wstanie dołożyć konfigurator online z sieci WIFI po nr IP modułu i reset modułu z konfiguratora? Wyłączyłem RPI i po ponownym włączeniu nie pokazuje się moduł dopuszkowy z InCanemEasy wybranym w Multiboard. Nie mam go nawet jak zresetować :cry:
wsosniak
Posts: 98
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sat Dec 08, 2018 2:35 pm

@Espablo (lub może ktoś inny też doradzi) - od dwóch tygodni walczę z takim problemem : wgrałem multiboard do sonoff basic , oba przyciski skonfigurowane jako monostable, GPIO3 = SENSOR. Podłączyłem zewnętrzny przycisk dzwonkowy do GPIO14 (długośc kabli 10metrów) a do GPIO3 kontaktron (też około 10metrów kabli), do wyjścia sonoffa mam podłączone LEDy ktore załączam z tego przycisku lub z aplikacji. W przeciągu tych dwóch tygodni testowałem to na dwóch różnych sonoffach , z różną wersją oprogramowania multiboard (aktualną i taką co miałem z początku października) ale cały czas sonoff jest niestabilny tzn ten zewnetrzny przycisk podłączony na GPIO14 przestaje funkcjonować, LEDy się nie zapalają i zmiana stanu kontaktronu też nie jest widoczna w supli. Z poziomu aplikacji mogę załączyć i wyłączyć te LEDy. Rozwiązaniem na to żeby przycisk dzwonkowy i kontaktron działał poprawnie jest wyłączenie sonoffa z prądu i załączenie go ponownie. Popracuje tak 1 dzień (czasami dwa) i znowu się wiesza ten przycisk i kontaktron.

Kilka dni temu upewniałem się tu na forum czy dobrze podłączyłem rezystory bo myślałem ze coś tu zwaliłem ale @wojtas567 potwierdził mi tylko że dobrze to połączyłem - patrz załącznik. Dzisiaj jeszcze sprawdziłem miernikiem czy te rezystory mają 4,7 k , ale są ok , tyle mają .

NO i moje pomysły się skończyły :) kable za długie ? jakieś zakłócenia po drodze które wieszają tego sonoffa?

Mam tez innego sonoffa , do otwierania bramy wjazdowej , skonfigurowany identycznie jw., tylko oba przyciski bistable, kable do kontaktronu 12-13 metrów (ale oczywiście bez przyłączonego zewnętrznego przycisku ) i tu nie mam problemu, sonoff działa bardzo stabilnie. Macie jakieś pomysły co by jeszcze zrobić ?
Attachments
rezystory.png
rezystory.png (7.86 KiB) Viewed 224 times
Last edited by wsosniak on Sat Dec 08, 2018 4:45 pm, edited 1 time in total.
Zybi
Posts: 1128
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sat Dec 08, 2018 3:02 pm

Tu zerknij, może Ci pomoże:

viewtopic.php?f=24&t=3916&hilit=lego
User avatar
wojtas567
Posts: 1196
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Dec 08, 2018 8:52 pm

Spróbuj bez tych długich kabli odepnij chociaż jeden, zobacz czy też będzie się wieszał.
Pozdrawiam
Wojtek
wsosniak
Posts: 98
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sat Dec 08, 2018 9:03 pm

wojtas567 wrote:
Sat Dec 08, 2018 8:52 pm
Spróbuj bez tych długich kabli odepnij chociaż jeden, zobacz czy też będzie się wieszał.
zanim podłączylem tego sonoffa w docelowe miejsce to miałem go podłaczonego w garażu na stole, ale tylko jeden dzień i było ok.

tak jak sugerujesz , odepne te kabelki na kilka dni i zobacze jaki bedzie rezultat
Post Reply