ESP8266 Primary V2 WakeUP on LAN

User avatar
shimano73
Posts: 939
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Dec 03, 2019 6:15 am

prozak wrote:
Mon Dec 02, 2019 6:15 pm
Niestety nadal mi nie działa ssid jest ESP_xxxx. Kompilacja przy pomocy czystego Primary V2 działa właściwie. W załączniku mój bin, proszę o sprawdzenie jeśli to możliwe. Po wrzuceniu bina i skonfigurowaniu nie pojawia się opcja WOL ani PING :(
Pobrałem i wgrałem , niestety u mnie ten bin nie działa , esp ciągle się resetuje

Code: Select all

ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,7)

load 0x4010f000, len 1384, room 16 
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
vbc204a9b
~ld
zmieniłeś serial z 74880 ma 115200, ale to nie w tym problem . Co jeszcze zmieniłeś , dodałeś jakiś czujnik temp czy coś innego?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
prozak
Posts: 33
Joined: Sun Nov 25, 2018 11:17 am

Tue Dec 03, 2019 10:51 am

shimano73 wrote:
Tue Dec 03, 2019 6:15 am
zmieniłeś serial z 74880 ma 115200, ale to nie w tym problem . Co jeszcze zmieniłeś , dodałeś jakiś czujnik temp czy coś innego?
Tak zmieniałem. Dodałem tylko drugi dht, ale nawet jeśli ściągam Twoją paczkę i nic nie zmieniając kompiluje to i tak jest to samo, czyli brak ssid SUPLA
User avatar
shimano73
Posts: 939
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Dec 03, 2019 11:46 am

Uruchom terminal (monitor portu szeregowego) co tam wyskakuje z tego modułu.
Może problem jest w IDE ja używam wersji 1.8.4 i płytki esp8266 w wersji 2.3.0 kompiluje dla płytki nodeMCU 1.0.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
lukfud
Posts: 49
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Tue Dec 03, 2019 12:30 pm

prozak wrote:
Tue Dec 03, 2019 10:51 am
shimano73 wrote:
Tue Dec 03, 2019 6:15 am
zmieniłeś serial z 74880 ma 115200, ale to nie w tym problem . Co jeszcze zmieniłeś , dodałeś jakiś czujnik temp czy coś innego?
Tak zmieniałem. Dodałem tylko drugi dht, ale nawet jeśli ściągam Twoją paczkę i nic nie zmieniając kompiluje to i tak jest to samo, czyli brak ssid SUPLA
Na jakim gpio dodałeś DHT?
Być może jest taka sama sytuacja jaką zaobserwowałem dodając przekaźniki na GPIO 6,7,8,11. ESP8266 nie wstaje. Sprawdzałem osobno wszystkie po kolei.
.newbie
prozak
Posts: 33
Joined: Sun Nov 25, 2018 11:17 am

Tue Dec 03, 2019 8:32 pm

shimano73 wrote:
Tue Dec 03, 2019 11:46 am
Uruchom terminal (monitor portu szeregowego) co tam wyskakuje z tego modułu.
Może problem jest w IDE ja używam wersji 1.8.4 i płytki esp8266 w wersji 2.3.0 kompiluje dla płytki nodeMCU 1.0.
Raczej to nie to. Ja wrzucam skompilowany soft przez flash_download_tools_v3.6.5. I z żadnych problemów nie ma, po za tym jednym. A szkoda bo przydała by mi się opcja WOL dla NAS'a żeby nie musieć logować się na mikrotik.
Ewentualnie jeśli to możliwe to proszę Cie o kompilacje dla sonoff th16:

Code: Select all

#define LEDCONFIG_PIN    13
#define RELAY1_PIN       12
#define CONFIG_PIN       0
#define DHT_PIN          3
#define DHT_PIN          14
#define ONE_WIRE_BUS     1
lukfud wrote:
Tue Dec 03, 2019 12:30 pm
Na jakim gpio dodałeś DHT?
Być może jest taka sama sytuacja jaką zaobserwowałem dodając przekaźniki na GPIO 6,7,8,11. ESP8266 nie wstaje. Sprawdzałem osobno wszystkie po kolei.
Obecnie DHT działają mi na GPIO3 i GPIO1 skompilowane primary v2
User avatar
shimano73
Posts: 939
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed Dec 04, 2019 7:38 am

prozak wrote:
Tue Dec 03, 2019 8:32 pm
shimano73 wrote:
Tue Dec 03, 2019 11:46 am
Uruchom terminal (monitor portu szeregowego) co tam wyskakuje z tego modułu.
Może problem jest w IDE ja używam wersji 1.8.4 i płytki esp8266 w wersji 2.3.0 kompiluje dla płytki nodeMCU 1.0.
Raczej to nie to. Ja wrzucam skompilowany soft przez flash_download_tools_v3.6.5. I z żadnych problemów nie ma, po za tym jednym. A szkoda bo przydała by mi się opcja WOL dla NAS'a żeby nie musieć logować się na mikrotik.
Ewentualnie jeśli to możliwe to proszę Cie o kompilacje dla sonoff th16:

Code: Select all

#define LEDCONFIG_PIN    13
#define RELAY1_PIN       12
#define CONFIG_PIN       0
#define DHT_PIN          3
#define DHT_PIN          14
#define ONE_WIRE_BUS     1
lukfud wrote:
Tue Dec 03, 2019 12:30 pm
Na jakim gpio dodałeś DHT?
Być może jest taka sama sytuacja jaką zaobserwowałem dodając przekaźniki na GPIO 6,7,8,11. ESP8266 nie wstaje. Sprawdzałem osobno wszystkie po kolei.
Obecnie DHT działają mi na GPIO3 i GPIO1 skompilowane primary v2
Oczywiście mogę zrobic ci kompilację tylko czy sonoff TH16 też ma esp8266 ja nigdy jeszcze miałem w rękach sonoff'a :?
Te działające DHT masz na sofcie kompilowanym przez siebie czy na bin'ie, pytam ponieważ te gpio to rx i tx i aby na nich coś zawiesić należy wyłączyć (zaremować/usunąć) "Serial.begin(74880);" ponieważ jedeno gpio nie może pełnić dwóch funkcji jednocześnie.
Może tu jest problem , kompilator tego nie wykrywa.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
prozak
Posts: 33
Joined: Sun Nov 25, 2018 11:17 am

Wed Dec 04, 2019 6:13 pm

shimano73 wrote:
Wed Dec 04, 2019 7:38 am
Oczywiście mogę zrobic ci kompilację tylko czy sonoff TH16 też ma esp8266 ja nigdy jeszcze miałem w rękach sonoff'a :?
Te działające DHT masz na sofcie kompilowanym przez siebie czy na bin'ie, pytam ponieważ te gpio to rx i tx i aby na nich coś zawiesić należy wyłączyć (zaremować/usunąć) "Serial.begin(74880);" ponieważ jedeno gpio nie może pełnić dwóch funkcji jednocześnie.
Może tu jest problem , kompilator tego nie wykrywa.
Kompilowałem sam z primaryGUI nie mam tam zaremowanego Serial.begin i mam 1 gpio na 1 czujnik. Tak ten sonoff to esp8266

Code: Select all

void supla_board_configuration(void) {

   add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE);
  //  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE);

  //  Czas załączenia przekaźnika działa tylko dla przycisku MONOSTABILNEGO
  //  add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE, 5000);
  //  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE, 5000);  

  // add_Relay(5);
  // add_Relay_Invert(5);

  //  add_Roller_Shutter_Relays(5, 13) ;
  //  add_Roller_Shutter_Buttons(0, 14, 12);
  //  SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings);

  //  add_Sensor(4);
  //  add_Sensor(16);

   add_DS18B20Multi_Thermometer(1);
  // add_DS18B20_Thermometer(12);
  // add_DHT11_Thermometer(12);
  add_DHT22_Thermometer(14);
  add_DHT22_Thermometer(3);

Code: Select all

#define  SUPLA_DEVICE_NAME     "SUPLA TESTY"
#define  CONFIG_WIFI_LOGIN     "MODUL SUPLA"
#define  CONFIG_WIFI_PASSWORD  ""

#define  DEFAULT_LOGIN         "admin"
#define  DEFAULT_PASSWORD      "password"
#define  DEFAULT_HOSTNAME      "Primary v2"

#define  UPDATE_PATH           "/firmware"

//DHT ****************************************************************************************************
#define  DHTTYPE               DHT22
#define  MAX_DHT               2

//DS18B20 ************************************************************************************************
#define  MAX_DS18B20            1
#define  TEMPERATURE_PRECISION  10  // rozdzielczość czujnika DS 9 -12 bit
//LED CONFIG *********************************************************************************************
#define LED_CONFIG_PIN         13
//CONFIG PIN *********************************************************************************************
#define CONFIG_PIN             0
//WIRE I2C************************************************************************************************
#define SDA                   4
#define SCL                   5

Code: Select all

// Setup a DHT instance
//DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);
DHT dht_sensor[MAX_DHT] = {
  { -1, -1 },
  { -1, -1 },
};
User avatar
shimano73
Posts: 939
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Dec 05, 2019 6:32 am

Kompilacja dla kolegi @prozak wg jego wytycznych:

Code: Select all

#define LEDCONFIG_PIN    13
#define RELAY1_PIN       12
#define CONFIG_PIN       0
#define DHT_PIN          3
#define DHT_PIN          14
#define ONE_WIRE_BUS     1
Attachments
Primary_GUI-OLED_WOL.ino.nodemcu.zip
(236.05 KiB) Downloaded 3 times
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
prozak
Posts: 33
Joined: Sun Nov 25, 2018 11:17 am

Fri Dec 06, 2019 7:16 pm

shimano73 wrote:
Thu Dec 05, 2019 6:32 am
Kompilacja dla kolegi @prozak wg jego wytycznych:
No i wygląda na to że działa. Nie wiem czemu nie chce jak sam kompiluje. Bardzo dziękuję za pomoc.
User avatar
shimano73
Posts: 939
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Dec 06, 2019 7:20 pm

prozak wrote:
Fri Dec 06, 2019 7:16 pm
shimano73 wrote:
Thu Dec 05, 2019 6:32 am
Kompilacja dla kolegi @prozak wg jego wytycznych:
No i wygląda na to że działa. Nie wiem czemu nie chce jak sam kompiluje. Bardzo dziękuję za pomoc.
Super że działa :D , szkoda że nie możesz sam tego skompilować :(
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Post Reply