NOWE SRW-02m oraz ROW-04m

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7381
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt sie 02, 2019 1:08 pm

Napisz do @ernest
emil_seba
Posty: 16
Rejestracja: wt kwie 24, 2018 6:21 am

czw gru 05, 2019 6:47 am

hej,
Widzę że pojawiły się w ofercie ROW-04m i SRA-02M. Niestety do puszki mam pociągnięty 1 kabel 3 żyłowy (on potem dalej leci do źródła światła) + skrętka oraz do rolet 1 kabel 4 żyłowy (on potem dalej leci do rolety) + skrętka. Z tego co widzę, to aby wysterować nowymi zabawkami Zamela muszę podać na styk sterujący 230 V. Ktoś ma jakiś pomysł jak to obejść ? Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 350
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw gru 05, 2019 9:36 am

emil_seba pisze:
czw gru 05, 2019 6:47 am
hej,
Widzę że pojawiły się w ofercie ROW-04m i SRA-02M. Niestety do puszki mam pociągnięty 1 kabel 3 żyłowy (on potem dalej leci do źródła światła) + skrętka oraz do rolet 1 kabel 4 żyłowy (on potem dalej leci do rolety) + skrętka. Z tego co widzę, to aby wysterować nowymi zabawkami Zamela muszę podać na styk sterujący 230 V. Ktoś ma jakiś pomysł jak to obejść ? Z góry dziękuje za pomoc.
Tego typu instalację najłatwiej ogarnąć modułami dopuszkowymi.
Moduły na szynę DIN z reguły wymagają osobnych przewodów do włączników i osobnych do urządzenia, którym sterują (tzw. topologia gwiazdy)
czarny588
Posty: 5
Rejestracja: pn wrz 30, 2019 7:55 am

wt sty 14, 2020 7:03 am

Jak zwykle przyjdę z głupim pytaniem
czy do ROW-04 mogę podłączyć kabel zasilający gniazdka w 1 pokoju? i przez niego załączać i odłączać cały moduł?
czy srw-02 mogę zastosować bez przełączników do sterowania rolet?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7381
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 14, 2020 8:14 am

1. Nie do końca rozumiem.
2. Tak
czarny588
Posty: 5
Rejestracja: pn wrz 30, 2019 7:55 am

sob sty 18, 2020 4:32 pm

1. Mam pod jeden bezpiecznik roznicowy podlaczony jeden pokój np gniazdka czy dzięki temu podulowi będę mógł ten jeden pokój odciąć od prądu w gniazdkach?
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 474
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

sob sty 18, 2020 4:41 pm

ROW-04m jest 4-kanałowy, tzn. że możesz podłączyć do niego cztery niezależne obwody i nimi sterować.
Jeśli chcesz sterować obwodem, który zasila gniazda sieciowe to polecałbym Ci dodatkowo podłączyć przekaźnik 16A (najwygodniej również montowany na szynie DIN), bo obciążalność ROW-04m wg Zamela to 5A/kanał, co w przypadku gniazdek jest za mało.
Inaczej musiałbyś pamiętać, żeby do takich gniazdek nie podłączać sprzętu o dużej mocy (żelazko, itp.), co w normalnym użytkowaniu byłoby niewygodne.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7381
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob sty 18, 2020 4:52 pm

Tak jak @Lucas wyżej pisze. Zastosuj dodatkowy przekaźnik

https://www.eelektryka.com/przekaźniki- ... jkEALw_wcB
ODPOWIEDZ