Serwo

Zybi
Posty: 1476
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw mar 16, 2017 7:33 pm

W załączniku firmware do obsługi serwomechanizmu w oparciu o Suplę.
Jest to "przerobiony" moduł Dimmer-a. Szczegóły w pliku readme.txt.
Wyskalowano do serwa SG90. Po resecie jest neutrum, ON/OFF ze smartfona to skrajne położenia, a suwakiem ustawiamy wartości pośrednie.
Soft można wgrać nie tylko do ESP-01, ale do dowolnego modułu z ESP8266 pamiętając jedynie o ustawieniu odpowiedniej wartości Flash Size przy wgrywaniu.
Póki nie pojawi się dedykowane firmware można się pobawić.

521k
https://github.com/zchmielak/ESP8266/tr ... k_v2.0.rar

1M
https://github.com/zchmielak/ESP8266/tr ... M_v2.0.rar

.
Załączniki
servo.png
servo.png (61.48 KiB) Przejrzano 1320 razy
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 448
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

sob mar 18, 2017 9:41 am

Działa :)
kleszczu1990
Posty: 3
Rejestracja: czw gru 15, 2016 8:46 pm

wt kwie 25, 2017 10:14 am

Cześć, chciałbym podbić temat dot. serw mechanicznych..
Zamówiłem NodeMCU v2 i serwo TowerPro MG995 360. Bardzo spodobał mi się pomysł z opuszczanymi roletami wewnętrznymi : https://www.youtube.com/watch?v=bkKnv0fnVlk, tylko chciałbym zrobić to na NodeMCU. Interesuje mnie tylko zamykanie i otwieranie, % zamknięcia nie jest mi potrzebny ale jakby był to super. Jest ktoś w stanie doradzić mi coś w tym temacie i ewentualnie zmodyfikować soft pod ESP8266? Rozumiem że trzeba by zmierzyć dokładny czas zamknięcia rolety? Czy jest możliwość żeby w supli samemu wprowadzać ten czas?

Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam
Zybi
Posty: 1476
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz paź 18, 2020 12:31 pm

Ostatnio analizowałem sobie kod Supli na SDK odnośnie Dimmera, co zaowocowało powstaniem nowej wersji softu.
Firmware jest już stabilne, ale przede wszystkim posiada pamięć stanu położenia serwa przy resecie lub ponownym załączeniu zasilania. Ponadto, po krótkotrwałym zwarciu GPIO 1 (TX) do masy serwo ustawia się w położeniu środkowym (po modelarsku neutrum).

Soft dedykowany jest dla modułu ESP-01S z pamięcią flash 1MB.
Szczegóły w pliku readme.txt w paczce rar.

.
Załączniki
Serwo_v2.5.3.4.rar
(211.48 KiB) Pobrany 7 razy
Patryk
Posty: 888
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz paź 18, 2020 12:57 pm

Czyżby udało Ci się "rozgryźć" ten problem:
viewtopic.php?p=77597#p77597
w IOT SDK ???
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 448
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

ndz paź 18, 2020 1:32 pm

Fajnie by było gdyby można zdefiniować sobie maksymlane wychylenie przy 100% ustawieniu. Dla przykładu 100% na suwaku servo by się ustawiło na 70% swojego wychylenia.
Zybi
Posty: 1476
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz paź 18, 2020 1:33 pm

Patryk pisze:
ndz paź 18, 2020 12:57 pm
Udało Ci się może "rozgryźć" ten problem:
viewtopic.php?p=77597#p77597
w IOT SDK ???
Niestety nie, dlatego bazuję na hybrydzie - wersja v2.5.3 ale w połączeniu z v2.0.2 , bo tam był działający smooth i tym się bawię w swoim zaciszu domowym dla własnych potrzeb.

A jak zwykle moje pytania często pozostają bez odpowiedzi :(

Być może to jest powodem :
viewtopic.php?f=11&t=7235
ponieważ już od dłuższego czasu nie ma "wsparcia" w board-ach dla nowych rozwiązań w kodzie.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9352
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz paź 18, 2020 1:48 pm

@Zybi... może zamiast takich insynuacji przeczytaj sobie proszę dialogi w jakich uczestniczyłeś kilka(naście) miesięcy temu. Nie oczekuj proszę pomocy po tam jak się wtedy zachowałeś. Zacznij od szanowania zasad jakie tutaj panują dopiero później proś o pomoc.
Zybi
Posty: 1476
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz paź 18, 2020 2:03 pm

pzygmunt pisze:
ndz paź 18, 2020 1:48 pm
@Zybi... może zamiast takich insynuacji przeczytaj sobie proszę dialogi w jakich uczestniczyłeś kilka(naście) miesięcy temu. Nie oczekuj proszę pomocy po tam jak się wtedy zachowałeś. Zacznij od szanowania zasad jakie tutaj panują dopiero później proś o pomoc.
To było proste pytanie, a odpowiedź na nie posłużyłaby przede wszystkim innym userom.
Ja sobie jakoś poradziłem.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1604
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz paź 18, 2020 2:17 pm

Zybi pisze:
ndz paź 18, 2020 1:33 pm
A jak zwykle moje pytania często pozostają bez odpowiedzi :(
Tak jak prośby o pokazanie kodu :|
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”