Zdarzenia / webhooki

Bulion76
Posty: 38
Rejestracja: sob lut 15, 2020 6:04 pm
Lokalizacja: Ziemia Święta (Toruń)

czw paź 29, 2020 8:14 pm

Tak jak bardzo byłem entuzjastą zdarzeń to mi dzisiaj przeszło.

Generalnie korzystam tylko z modułów Zamela.
Niestety w dniu dzisiejszym same sceny zaczęły się wykonywać. Korzystam z wejść modułów ROW-02 i ROW-4 i nie było możliwości fizycznego włączenia przycisku. Jednak w logach jest komunikat o wykonaniu sceny. Wiele komunikatów o wykonaniu co jest niemożliwe fizycznie. W sumie to trochę niebezpieczne. Rolety same mi się zaczęły zamykać, światło wyłączać....
Pojawiły się też błędy po klikaniu po scenach ... czerwona ramka błąd, bez komunikatu. Przez chwilkę, później jest ok.

Jak na szybko te sceny powyłączać bez ich usuwania, tak żeby w żadnym przypadku się nie wykonywały? Macie takie problemy?
Krzyśku
Posty: 100
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

czw paź 29, 2020 9:47 pm

No ja dziś sobie poustawiałem sceny wyzwalane stanem kontaktronu w bramie :)
I faktycznie na stronie co chwilę pojawia się czerwone okienko BŁĄD.
Nie mniej sceny działały.
A teraz dodatkowo pomimo, że stan się nie zmienił (brama cały czas zamknięta) sceny zaczęły się same wyzwalać.
Warunek jak poniżej. I co ciekawe dopiero teraz zaczęło się samo uruchamiać:
{{not state(xx).on or not state(xx).on and time() > sunsetTime() or time() < sunriseTime()}}
wsosniak
Posty: 464
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pt paź 30, 2020 5:05 am

Bulion76 pisze:
czw paź 29, 2020 8:14 pm
Tak jak bardzo byłem entuzjastą zdarzeń to mi dzisiaj przeszło.
tez jestem entuzjastą zdarzen i scen, trudno , supla script nie jest oficjalnym rozwiązaniem supli i trzeba to brać pod uwagę. czekamy na rozwiązanie ....

U mnie znowu wczoraj po południu znowu zaczeło sie to co u Was czyli wyzwalanie scen samo z siebie.
Bulion76 pisze:
czw paź 29, 2020 8:14 pm
Jak na szybko te sceny powyłączać bez ich usuwania, tak żeby w żadnym przypadku się nie wykonywały? Macie takie problemy?
w wyzwalaczu sceny jak masz np state(1234).on dodaj np 999 na początek : state(9991234).on
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 905
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt paź 30, 2020 6:16 pm

Co może być nie tak z tą sceną. W momencie gdy dokonuję jakichkolwiek zmian w cloud to zawsze włącza mi się światło przed domem. Chciałem pójść troszkę na łatwiznę i uwarunkować to jeszcze jakimś przełącznikiem, który bym przykładowo wyłączał na czas dokonywania zmian żeby światłem nie migała, ale jeśli dodaje co kol wiek w warunku wykonania to i tak zawsze jest warunek spełniony.
Załączniki
obraz_2020-10-30_191334.png
obraz_2020-10-30_191334.png (77.58 KiB) Przejrzano 189 razy
wsosniak
Posty: 464
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pt paź 30, 2020 6:35 pm

no niestety słabo to na razie działa. Przed chwilą właśnie zamknęło mi się całe pietro . Zamykanie piętra mam zdefiniowane na jednym z włączników zasilania , prosty wyzwalacz kanału na ON , warunek kanału tez na ON , przycisku nie dotykałem a scena się sama wyzwoliła.
Co dziwne w historii kanałów nie ma śladu o naciśnięciu przycisku, w cloud nic akurat nie grzebałem , grzecznie siedziałem na kanapie ..... i piętro się samoczynnie zamknęło, w logach supla script widac wywołanie samoczynne tej sceny, tak jakby inny user mi ją wywołał :)
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 414
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pt paź 30, 2020 6:52 pm

wsosniak pisze:
pt paź 30, 2020 6:35 pm
no niestety słabo to na razie działa. Przed chwilą właśnie zamknęło mi się całe pietro . Zamykanie piętra mam zdefiniowane na jednym z włączników zasilania , prosty wyzwalacz kanału na ON , warunek kanału tez na ON , przycisku nie dotykałem a scena się sama wyzwoliła.
Co dziwne w historii kanałów nie ma śladu o naciśnięciu przycisku, w cloud nic akurat nie grzebałem , grzecznie siedziałem na kanapie ..... i piętro się samoczynnie zamknęło, w logach supla script widac wywołanie samoczynne tej sceny, tak jakby inny user mi ją wywołał :)
Powiadomić służby?
e-talking............
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1876
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

pt paź 30, 2020 7:34 pm

wsosniak pisze:
pt paź 30, 2020 6:35 pm
no niestety słabo to na razie działa. Przed chwilą właśnie zamknęło mi się całe pietro . Zamykanie piętra mam zdefiniowane na jednym z włączników zasilania , prosty wyzwalacz kanału na ON , warunek kanału tez na ON , przycisku nie dotykałem a scena się sama wyzwoliła.
Co dziwne w historii kanałów nie ma śladu o naciśnięciu przycisku, w cloud nic akurat nie grzebałem , grzecznie siedziałem na kanapie ..... i piętro się samoczynnie zamknęło, w logach supla script widac wywołanie samoczynne tej sceny, tak jakby inny user mi ją wywołał :)
Mało to jest prawopodobne. Jeśli w logach nie odłożyło się, że scena została wykonana w wyniku zmiany stanu to znaczy że jej wykonanie było zlecone przez URL. Czy masz tam URL publiczny? I może dodany do jakieś zakładki gdzieś? Chrome np. czasem sam odpytuje adresy z zakładek by sprawdzić czy są "żywe" - to np. może wywoływać sceny w niekontrolowany sposób.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1876
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

pt paź 30, 2020 7:38 pm

PuteR pisze:
pt paź 30, 2020 6:16 pm
Co może być nie tak z tą sceną. W momencie gdy dokonuję jakichkolwiek zmian w cloud to zawsze włącza mi się światło przed domem. Chciałem pójść troszkę na łatwiznę i uwarunkować to jeszcze jakimś przełącznikiem, który bym przykładowo wyłączał na czas dokonywania zmian żeby światłem nie migała, ale jeśli dodaje co kol wiek w warunku wykonania to i tak zawsze jest warunek spełniony.
Przy części zmian w cloud, serwer resetuje połączenie z modułami. W tym wypadku webhooki zostaną odpalone dla wszystkich kanałów, więc jeśli w tym momencie warunek sceny będzie spełniony - scena się wykona.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 905
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt paź 30, 2020 7:49 pm

fracz pisze:
pt paź 30, 2020 7:38 pm
PuteR pisze:
pt paź 30, 2020 6:16 pm
Co może być nie tak z tą sceną. W momencie gdy dokonuję jakichkolwiek zmian w cloud to zawsze włącza mi się światło przed domem. Chciałem pójść troszkę na łatwiznę i uwarunkować to jeszcze jakimś przełącznikiem, który bym przykładowo wyłączał na czas dokonywania zmian żeby światłem nie migała, ale jeśli dodaje co kol wiek w warunku wykonania to i tak zawsze jest warunek spełniony.
Przy części zmian w cloud, serwer resetuje połączenie z modułami. W tym wypadku webhooki zostaną odpalone dla wszystkich kanałów, więc jeśli w tym momencie warunek sceny będzie spełniony - scena się wykona.
Ok, czyli rozumiem że jest to zachowanie jak najbardziej właściwie. Jak w takim razie powinien wyglądać ten warunek żeby wykonanie zależało jeszcze od pozycji wskazanego kanału on/off??
wsosniak
Posty: 464
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pt paź 30, 2020 8:00 pm

fracz pisze:
pt paź 30, 2020 7:34 pm
wsosniak pisze:
pt paź 30, 2020 6:35 pm
no niestety słabo to na razie działa. Przed chwilą właśnie zamknęło mi się całe pietro . Zamykanie piętra mam zdefiniowane na jednym z włączników zasilania , prosty wyzwalacz kanału na ON , warunek kanału tez na ON , przycisku nie dotykałem a scena się sama wyzwoliła.
Co dziwne w historii kanałów nie ma śladu o naciśnięciu przycisku, w cloud nic akurat nie grzebałem , grzecznie siedziałem na kanapie ..... i piętro się samoczynnie zamknęło, w logach supla script widac wywołanie samoczynne tej sceny, tak jakby inny user mi ją wywołał :)
Mało to jest prawopodobne. Jeśli w logach nie odłożyło się, że scena została wykonana w wyniku zmiany stanu to znaczy że jej wykonanie było zlecone przez URL. Czy masz tam URL publiczny? I może dodany do jakieś zakładki gdzieś? Chrome np. czasem sam odpytuje adresy z zakładek by sprawdzić czy są "żywe" - to np. może wywoływać sceny w niekontrolowany sposób.
nie mam do tej sceny URL_a publicznego .
U mnie są dwa przypadki :
1) ten z dzisiaj : W "Historia kanałów" brak jest wpisu ze nastąpiła jakakolwiek zmiana kanału. a w logach supla script jest : "Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję."
2) ten co miałem wczoraj i przedwczoraj , i musiałem skasować te sceny bo co kilka minut było samowyzwolenie sceny poprzez rejestrację stanu kanału. Widać to było w historii kanałów (patrz ponizej ) , a tym samym scena sie wyzwalała (jak widac cały czas rejestrował się stan OFF i to powodowało wyzwolenie sceny - patrz ponizej)
Załączniki
1.png
1.png (164.97 KiB) Przejrzano 157 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”