GUI Generic

krycha88
Posty: 1361
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt lut 23, 2021 6:01 am

artur_n pisze:
pn lut 22, 2021 9:53 pm
waldem67 pisze:
pn lut 22, 2021 9:41 pm
Jestem pod wrażeniem możliwości tego softu, wielkie brawa dla autora ;) Czy jest może w planach rozszerzenie Pushover o kontaktrony ? Byłaby to świetna opcja działająca jak alarm - np po otwarciu drzwi dostajemy powiadomienie :)
Do pełni szczęścia dołożył bym powiadomienia o załączeniu przekaźnika.
przekaźnika?

Jeżeli chodzi o kontaktron to możecie wykorzystać przycisk + przekaźnik i to samo osiągnięcie.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 247
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

wt lut 23, 2021 6:08 am

krycha88 pisze:
wt lut 23, 2021 6:01 am
artur_n pisze:
pn lut 22, 2021 9:53 pm
waldem67 pisze:
pn lut 22, 2021 9:41 pm
Jestem pod wrażeniem możliwości tego softu, wielkie brawa dla autora ;) Czy jest może w planach rozszerzenie Pushover o kontaktrony ? Byłaby to świetna opcja działająca jak alarm - np po otwarciu drzwi dostajemy powiadomienie :)
Do pełni szczęścia dołożył bym powiadomienia o załączeniu przekaźnika.
przekaźnika?

Jeżeli chodzi o kontaktron to możecie wykorzystać przycisk + przekaźnik i to samo osiągnięcie.
Pisze pod względem wykorzystania wirtualnego przekaźnika przy opcji skrzynki na listy. Wówczas wywołanie linku bezpośredniego mogło by wysyłać powiadomienie Pushover o nowej poczcie.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2277
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt lut 23, 2021 6:35 am

artur_n pisze:
wt lut 23, 2021 6:08 am
Pisze pod względem wykorzystania wirtualnego przekaźnika przy opcji skrzynki na listy. Wówczas wywołanie linku bezpośredniego mogło by wysyłać powiadomienie Pushover o nowej poczcie.
To użyj kontaktronu jako przycisku do załączania przekaźnika wirtualnego sterującego linkiem.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
krycha88
Posty: 1361
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt lut 23, 2021 6:40 am

artur_n pisze:
wt lut 23, 2021 6:08 am
Pisze pod względem wykorzystania wirtualnego przekaźnika przy opcji skrzynki na listy. Wówczas wywołanie linku bezpośredniego mogło by wysyłać powiadomienie Pushover o nowej poczcie.
Chyba coś za bardzo komplikujesz :) Po co linki bezpośrednie? dodajesz przekaźnik dla niego ustawisz powiadomienie Pushover i zamiast kontaktronu sterujesz przyciskiem a jeżeli chcesz mieć koniecznie zrobione to na kanale czujnika otwarcia to podepnij go pod GPIO przycisku i kanału przekaźnika nie musisz wtedy pokazywać.

Chciałem dodać virtualne kanały przekaźników ale tego nie zrobiłem bo wydaje się mały zysk :)
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 247
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

wt lut 23, 2021 6:42 am

Krycha Ok ale nie w tym wypadku:

viewtopic.php?f=24&t=7881
milczas
Posty: 8
Rejestracja: pt sty 12, 2018 6:56 pm

wt lut 23, 2021 9:05 am

Witam wracając do tematu czujnika BM280 podłączyłem mój czujnik pod arduino pierwszy tutorial do BM-a działa pokazuje ciśnienie i temperaturę czyli typ BMP 280 sprawny w 100%.
Z tego co widzę GUIgeneric na moje obsługuje BME280 wraz z wilgotnością. To pewnie przyczyna że czujnik nie działa.
Jeśli się mylę proszę o informację . Wykorzystałem szkic z arduino BMx280_I2C sam rozpoznaje czy ma (E) opcje wilgotności może szło by to zaadoptować .
Ostatnio zmieniony wt lut 23, 2021 9:47 am przez milczas, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuba.DeX
Posty: 17
Rejestracja: wt lut 02, 2021 4:00 pm

wt lut 23, 2021 9:07 am

krycha88 pisze:
wt lut 23, 2021 6:40 am
artur_n pisze:
wt lut 23, 2021 6:08 am
Pisze pod względem wykorzystania wirtualnego przekaźnika przy opcji skrzynki na listy. Wówczas wywołanie linku bezpośredniego mogło by wysyłać powiadomienie Pushover o nowej poczcie.
Chyba coś za bardzo komplikujesz :) Po co linki bezpośrednie? dodajesz przekaźnik dla niego ustawisz powiadomienie Pushover i zamiast kontaktronu sterujesz przyciskiem a jeżeli chcesz mieć koniecznie zrobione to na kanale czujnika otwarcia to podepnij go pod GPIO przycisku i kanału przekaźnika nie musisz wtedy pokazywać.

Chciałem dodać virtualne kanały przekaźników ale tego nie zrobiłem bo wydaje się mały zysk :)
A można to zrobić, żeby jedniczesnie działał jako czujnik otwarcia i sterował wirtualnym przekaźnikiem w samym urządzeniu?
LukiSpajder
Posty: 43
Rejestracja: wt sie 18, 2020 2:22 pm

wt lut 23, 2021 9:09 am

Ja wczoraj zrobiłem tak przycisk ustawiłem pod to podłączony będzie czujnik w skrzynce. A wyjście przekaźnika z D1 mini połączyłem bezpośrednio z wejściem czujnika poczty. I działa powiadomienie . Narazie wszystko na stole testuje. Ma nadzieje ze jasno to opisałem
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 247
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

wt lut 23, 2021 9:49 am

Nie mam możliwości podciągnięcia zasilania. Dlatego chcę wykorzystać:
https://pl.aliexpress.com/item/40013112 ... 5c0flSAfFL
Do tego soft napisany przez elmaya wykorzystujący linki bezpośrednie.
Soft jest tak napisany, że urządzenie ciągle śpi i wybudza się tylko na kilka sekund po zwolnieniu krańcówki.
krycha88
Posty: 1361
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt lut 23, 2021 9:54 am

milczas pisze:
wt lut 23, 2021 9:05 am
Witam wracając do tematu czujnika BM280 podłączyłem mój czujnik pod arduino pierwszy tutorial do BM-a działa pokazuje ciśnienie i temperaturę czyli typ BMP 280 sprawny w 100%.
Z tego co widzę GUIgeneric na moje obsługuje BME280 wraz z wilgotnością. To pewnie przyczyna że czujnik nie działa.
Jeśli się mylę proszę o informację . Wykorzystałem szkic z arduino BMx280_I2C sam rozpoznaje czy ma (E) opcje wilgotności może szło by to zaadoptować .
Pomyślę, nad dodaniem. Będzie trzeba użyć biblioteki która poradzi sobie z BME i BMP
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”