GUI Generic

dobo
Posty: 418
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

wt lut 23, 2021 11:18 pm

Nie wiem czy o to ci chodziło ale jest odwrotne działanie niż ustawienie Reakcja na.
Gdy mam ustawione WCIŚNIĘCIE to reakcja przekaźnika jest na zwolnienie przycisku, natomiast na ustawieniu ZWOLNIENIE reakcja przekaźnika jest po jego naciśnięciu - czyli działanie jest odwrotne od tego co sugerują ustawienia.

W moim przypadku przyciski sterowane są stanem niskim nie jestem w stanie tego sprawdzić na przyciskach sterowanych stanem wysokim.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2029
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lut 23, 2021 11:27 pm

dobo pisze:
wt lut 23, 2021 11:18 pm
Nie wiem czy o to ci chodziło ale jest odwrotne działanie niż ustawienie Reakcja na.
Gdy mam ustawione WCIŚNIĘCIE to reakcja przekaźnika jest na zwolnienie przycisku, natomiast na ustawieniu ZWOLNIENIE reakcja przekaźnika jest po jego naciśnięciu - czyli działanie jest odwrotne od tego co sugerują ustawienia.

W moim przypadku przyciski sterowane są stanem niskim nie jestem w stanie tego sprawdzić na przyciskach sterowanych stanem wysokim.
To sugeruje, że sterownie jest stanem odwrotnym niż skonfigurowałeś ;)

Należy ustawić sterownie zgodnie z tym jak to masz sprzętowo podłączone.
Jeśli na danym GPIO jest stan LOW i po wciśnięciu pojawia się HIGH, to powinno być "załączany stanem HIGH". W odwrotnej sytuacji powinno być na odwrót.
dobo
Posty: 418
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

wt lut 23, 2021 11:34 pm

Zgadzam się i tak u mnie jest.
Przyciski mam na pull up (HIGH) czyli steruję masą po wciśnięciu przycisku mam (LOW) i tak mam ustawione przyciski ale sterowanie jest odwrotne. Działanie ustawień WCIŚNIĘCIE i ZWOLNIENIE działa odwrotnie jak opisałem wyżej - trzeba by pozamieniać nazwy dla tych nastaw.


PS
Reakcja na ustawieniu ZMIANA STANU jest prawidłowa.
Choć przy ustawieniu pamięci stanu przekaźnika gdy wcisnąłem przycisk monostabilny i w tym momencie wyłączyłem zasilanie, a potem puściłem przycisk i podałem ponownie zasilanie to w tym momencie nastąpiło odwrócenie działania przycisku monostabilnego. Gdy przycisk nie był wciśnięty to przekaźnik był załączony gdy wcisnąłem przycisk to przekaźnik się wyłączał. Oczywiście inaczej to będzie wyglądało na przycisku bistabilnym chyba, że w czasie braku zasilania ktoś zmieni ustawienie przycisku to wtedy też zmieni mu się sterowanie i wcześniej jak włącznik w dolnym położeniu załączał przekaźnik to teraz będzie to robił w górnym. Coś podobnego jak w sterowaniu włącznikami schodowymi, które mogą mieć różne pozycję dla świecącej żarówki.
Patryk
Posty: 1252
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

śr lut 24, 2021 4:47 am

Koledzy.
Chyba wiem ( lub tak myślę ), w czym tkwi "problem".
W oficjalnych "starych softach" przycisk działał odwrotnie.
Czyli jeżeli chciało się załączyć przekaźnik wyłącznikiem monostabilnym trzeba było go nacisnąć i dopiero "PUSZCZENIE", powodowało zadziałanie przekaźnika.
Był to w pewnym stopniu "dodatkowy" filtr przeciwzakłóceniowy.
Czyli było "działanie" odwrotnie do tego, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni ( w codziennym życiu ).
Dopiero @lesny8 zaproponował "NIEOFICJALNĄ" poprawkę do sterowania wyłącznikami monostabilnym:
viewtopic.php?p=16056#p16056
Tak że, w/g oficjalnych założeń przycisk monostabilny (choć jest pull up ), działa na PUSZCZENIE, natomiast w/g nieoficjalnych ( do którego jesteśmy przyzwyczajeni), na NACIŚNIĘCIE.
Tak, że może być teraz ciężko na konsensus.
Jedni będą chcieli tak, drudzy odwrotnie.
Ps.
Ja u siebie stosuję zasadę @lesny8.
Czyli przycisk monostabilny załącza przekaźnik przy naciśnięciu.
fido
Posty: 52
Rejestracja: wt cze 18, 2019 9:49 am

śr lut 24, 2021 6:03 am

Koledzy chciałbym wgrać suple do nowego Sonofa Touch dual ale niestety mam problem z lokalizacją rezystora R19 żeby wprowadzić go w tryb programowania tak jak było to w poprzedniej wersji Toucha. Czy do niego wgrywa się plik 1M. ?
Z góry dzięki za pomoc.
1614146146839.jpg
1614146146839.jpg (2.71 MiB) Przejrzano 138 razy
krycha88
Posty: 1383
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr lut 24, 2021 6:45 am

dobo pisze:
wt lut 23, 2021 11:34 pm
Zgadzam się i tak u mnie jest.
Przyciski mam na pull up (HIGH) czyli steruję masą po wciśnięciu przycisku mam (LOW) i tak mam ustawione przyciski ale sterowanie jest odwrotne. Działanie ustawień WCIŚNIĘCIE i ZWOLNIENIE działa odwrotnie jak opisałem wyżej - trzeba by pozamieniać nazwy dla tych nastaw.


PS
Reakcja na ustawieniu ZMIANA STANU jest prawidłowa.
Choć przy ustawieniu pamięci stanu przekaźnika gdy wcisnąłem przycisk monostabilny i w tym momencie wyłączyłem zasilanie, a potem puściłem przycisk i podałem ponownie zasilanie to w tym momencie nastąpiło odwrócenie działania przycisku monostabilnego. Gdy przycisk nie był wciśnięty to przekaźnik był załączony gdy wcisnąłem przycisk to przekaźnik się wyłączał. Oczywiście inaczej to będzie wyglądało na przycisku bistabilnym chyba, że w czasie braku zasilania ktoś zmieni ustawienie przycisku to wtedy też zmieni mu się sterowanie i wcześniej jak włącznik w dolnym położeniu załączał przekaźnik to teraz będzie to robił w górnym. Coś podobnego jak w sterowaniu włącznikami schodowymi, które mogą mieć różne pozycję dla świecącej żarówki.
Czyli jest dobrze czy źle bo ja już się pogubiłem przez te 2 strony ;)

Wydaje mi się, że już w samej bibliotece Supla::Event::ON_PRESS oraz Supla::Event::ON_RELEASE działają na odwrót. A może inaczej przy domyślnym ustawieniu działają inaczej niż większość urządzeń ;)
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 248
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

śr lut 24, 2021 6:45 am

GPIO 0 masz na tym pinie, prześledź gdzie idzie ścieżka.
Załączniki
1614146146839.jpg
1614146146839.jpg (3.32 MiB) Przejrzano 118 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2029
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lut 24, 2021 6:54 am

krycha88 pisze:
śr lut 24, 2021 6:45 am

Wydaje mi się, że już w samej bibliotece Supla::Event::ON_PRESS oraz Supla::Event::ON_RELEASE działają na odwrót. A może inaczej przy domyślnym ustawieniu działają inaczej niż większość urządzeń ;)
Jeśli działają na odwrót, to znaczy że są źle ustawione
zalus
Posty: 69
Rejestracja: czw sty 04, 2018 12:29 pm

śr lut 24, 2021 6:57 am

fido pisze:
śr lut 24, 2021 6:03 am
Koledzy chciałbym wgrać suple do nowego Sonofa Touch dual ale niestety mam problem z lokalizacją rezystora R19 żeby wprowadzić go w tryb programowania tak jak było to w poprzedniej wersji Toucha. Czy do niego wgrywa się plik 1M. ?
Z góry dzięki za pomoc.
1614146146839.jpg
wyjmij płytkę i odwróć, po drugiej stronie jest zaznaczony GPIO0
zalus
Posty: 69
Rejestracja: czw sty 04, 2018 12:29 pm

śr lut 24, 2021 6:59 am

fido pisze:
śr lut 24, 2021 6:03 am
Koledzy chciałbym wgrać suple do nowego Sonofa Touch dual ale niestety mam problem z lokalizacją rezystora R19 żeby wprowadzić go w tryb programowania tak jak było to w poprzedniej wersji Toucha. Czy do niego wgrywa się plik 1M. ?
Z góry dzięki za pomoc.
1614146146839.jpg
Załączniki
WhatsApp Image 2021-02-24 at 07.56.49.jpeg
WhatsApp Image 2021-02-24 at 07.56.49.jpeg (126.03 KiB) Przejrzano 99 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”