MultiSonoff & others - firmware

Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 161
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

pn maja 03, 2021 8:03 pm

Tutaj ktoś rozgryzł jak zaciągać z niego dane do HA. Jako, że HA nie znam to pomyślałem że może ja się to jakoś w Supli wyświetlać.
Pietras81
Posty: 59
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

pn maja 03, 2021 8:59 pm

A ja mam pytanie odnośnie softu do rolet na sterowniku loratap. Jak juz kiedys pisałem opcja sterowników z pilotem działa na twoim sofcie jest jednak jedno ale pilot nie reaguje na środkowy przycisk stop. Działa tak jak z aplikacji Czyli góra i dół. Czy był by problem w zmianie softu aby była opcja stopu na pilocje środkowym przyciskiem. Sterownik mogę wysłać do testów jak by co.
lukfud
Posty: 1027
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt maja 04, 2021 5:03 am

Pietras81 pisze:
pn maja 03, 2021 8:59 pm
A ja mam pytanie odnośnie softu do rolet na sterowniku loratap. Jak juz kiedys pisałem opcja sterowników z pilotem działa na twoim sofcie jest jednak jedno ale pilot nie reaguje na środkowy przycisk stop. Działa tak jak z aplikacji Czyli góra i dół. Czy był by problem w zmianie softu aby była opcja stopu na pilocje środkowym przyciskiem. Sterownik mogę wysłać do testów jak by co.
To jest SC511WSC?
Pietras81
Posty: 59
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

wt maja 04, 2021 5:17 am

Tak dokładnie jest to model SC511WSC chciałbym aby działało to pod Suplą z opcją wykorzystania środkowego przycisku pilota jak na poniższym filmie. Miał on by pełnić funkcję stop (zatrzymania).

https://www.youtube.com/watch?v=l72yBWkbLrk
lukfud
Posty: 1027
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt maja 04, 2021 6:18 am

Pietras81 pisze:
wt maja 04, 2021 5:17 am
Tak dokładnie jest to model SC511WSC chciałbym aby działało to pod Suplą z opcją wykorzystania środkowego przycisku pilota jak na poniższym filmie. Miał on by pełnić funkcję stop (zatrzymania).
https://www.youtube.com/watch?v=l72yBWkbLrk
Ok, odezwę się do Ciebie w PW.
Pietras81
Posty: 59
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

wt maja 04, 2021 8:03 pm

Hej bardzo dziękuje za udostępnienie softu na testy. Wgrałem soft zalogowałem ponownie w supli i już mówię jakie mam spostrzeżenia. Środkowy przycisk pilota zatrzymuje tak jak być powinno lecz klikając np. przycisk otwórz na pilocie roleta się otwiera - w trakcje otwierania klikam jeszcze raz przycisk otwórz roleta się zatrzymuje, analogicznie jest przy opcji zamknij (tu moim zdaniem ponowne wciśnięcie przycisku nie powinno wywoływać żadnej reakcji skoro mamy dedykowany przycisk stop). Na poprzednim sofcie działało tak samo z wyjątkiem przycisku stop który nie wykazywał żadnej reakcji. Jeśli chodzi przełącznik ścienny to działa zarówna opcja dwukliku jako otwarcie zamkniecie na ustawiony %, działa również jak trzymam przycisk otwieranie i zamykanie(roleta otwiera/zamyka się do momentu puszczenia przycisku) - tego chyba nie było w poprzednim sofcie - super sprawa jak dla mnie,
Co do ustawień to mogę prosić o wyjaśnienie co to jest alternatywna akcja bo rozumiem ze czas kliku to jest do dwukliku w celu otwarcia rolety na ustawiony procent. Czas przytrzymania został zastąpiony ilością kliknięć w celu ponownego pojawienia się esp w sieci.
Podsumowując kawał dobrej roboty. Wielkie dzięki.
lukfud
Posty: 1027
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt maja 04, 2021 8:26 pm

Pietras81 pisze:
wt maja 04, 2021 8:03 pm
Hej bardzo dziękuje za udostępnienie softu na testy. Wgrałem soft zalogowałem ponownie w supli i już mówię jakie mam spostrzeżenia. Środkowy przycisk pilota zatrzymuje tak jak być powinno lecz klikając np. przycisk otwórz na pilocie roleta się otwiera - w trakcje otwierania klikam jeszcze raz przycisk otwórz roleta się zatrzymuje, analogicznie jest przy opcji zamknij (tu moim zdaniem ponowne wciśnięcie przycisku nie powinno wywoływać żadnej reakcji skoro mamy dedykowany przycisk stop). Na poprzednim sofcie działało tak samo z wyjątkiem przycisku stop który nie wykazywał żadnej reakcji.
Odbiornik pilota powiązany jest z fizycznymi przyciskami i jest raczej tylko dodatkiem. Dedykowanego fizycznego przycisku STOP nie ma, więc zatrzymanie po kolejnym kliknięciu musi zostać.
Pietras81 pisze:
wt maja 04, 2021 8:03 pm
Jeśli chodzi przełącznik ścienny to działa zarówna opcja dwukliku jako otwarcie zamkniecie na ustawiony %, działa również jak trzymam przycisk otwieranie i zamykanie(roleta otwiera/zamyka się do momentu puszczenia przycisku) - tego chyba nie było w poprzednim sofcie - super sprawa jak dla mnie.
Co do ustawień to mogę prosić o wyjaśnienie co to jest alternatywna akcja bo rozumiem ze czas kliku to jest do dwukliku w celu otwarcia rolety na ustawiony procent. Czas przytrzymania został zastąpiony ilością kliknięć w celu ponownego pojawienia się esp w sieci.
Podsumowując kawał dobrej roboty. Wielkie dzięki.
Dodałem alternatywną akcję MOVE_UP/DOWN po przytrzymaniu, aby np. "dociągnąć" po rozkalibrowaniu. Czas przytrzymania można sobie zmienić.
lukfud
Posty: 1027
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr maja 05, 2021 1:35 pm

Moduły roletowe: SC500W, SC511WSC i WF-CS01
Załączniki
WF-CS01_1.18.zip
(313.03 KiB) Pobrany 7 razy
loratap_rs_v1.18.zip
(319.44 KiB) Pobrany 21 razy
Ostatnio zmieniony sob cze 05, 2021 9:21 pm przez lukfud, łącznie zmieniany 1 raz.
lukosław
Posty: 66
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

pt maja 07, 2021 9:23 pm

Dziś jeden z modułów na tym sofcie (jakaś starsza wersja) niechcący wprowadziłem w stan konfiguracji. Przy próbie połączenia z sięcią pyta o hasło. Za nic nie mogę sobie przypomnieć jakie ustawiłem :oops: . Czy przypadkiem kiedyś nie było domyślnego hasła przy połączeniu z siecią w trybie konfiguracji?

EDIT: znalazłem w historii modyfikacji readme.md na githubie, chodziło o
configpass
:)
vMZe
Posty: 3
Rejestracja: czw maja 20, 2021 8:07 am

pn maja 24, 2021 1:03 pm

Cześć,
Walczę z Sonoffem Mini ver 3.6.0 - chciałbym go zmusić do wgrania przez net oprogramowania. Działam wg instrukcji z firefoxem w tle. Wszystko idzie pięknie ładnie aż do momentu wgrywania. Dostaje komunikat inicjacji wgrywania i dalej cisza, nic się nie dzieje. Żadnych oznak w postaci zmiany częstotliwości migania diod czy ich wyłączenia. Macie jakieś pomysły? Źródło softu (z postu 1) mam na serwerze.

Dzięki za rady.
Mirek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”