ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW LIW-01

Ramirez09
Posty: 28
Rejestracja: czw lip 04, 2019 9:25 pm

ndz maja 30, 2021 4:55 pm

Witam
Chciałbym monitorować zużycie wody w domu jednorodzinnym. Gdzie koledzy można zakupić nakładkę na licznik wody aby działała z Supla liw-01. Posiadam licznik wody metron.
Raddii
Posty: 114
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

śr cze 16, 2021 7:00 am

Witam,

Posiadam dwa LIW-01, jeden powiedzmy "x" liczy zużycie wody na ogród a drugi powiedzmy "y" liczy całe zużycie tzn. dom i ogród. Teraz zrobiłem sobie kod na obliczenie zużycia wody w domu powiedzmy "z" w postaci: y-x=z.

W HA wygląda to następująco:

Kod: Zaznacz cały

    sensors:
      woda_dom:
        value_template: "{{ (states('sensor.water_meter_value_2')|float - states('sensor.water_meter_value')|float) | round(2) }}"
        unit_of_measurement: 'm³'
        icon_template: mdi:gauge
Wszystko jest ok tylko że mam problem z tym że mój dostawca Internetu codziennie o 4 rano resetuje modemy swoich użytkowników. W momencie restartu HA traci dostęp do serwera Supli i wyskakują takie "cuda":
Bez tytułu3.png
Bez tytułu3.png (12.54 KiB) Przejrzano 293 razy
Wiecie jak zrobić żeby przy utracie połączenia HA z serwerem Supli zablokować raportowanie żeby nie wyskakiwały takie "słupki"?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11782
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr cze 16, 2021 8:55 am

Sprawdzaj dostępność
Raddii
Posty: 114
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

śr cze 16, 2021 12:23 pm

@pzygmunt a jak to zrobić?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11782
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr cze 16, 2021 12:27 pm

Raddii
Posty: 114
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

czw cze 17, 2021 2:07 am

Super rozwiązanie.

@Tomasz21 pokazał byś jak to by trzeba było napisac?
Zapytałem jak to zapisać ale nie dostałem odpowiedzi więc nadal szukam pomocy.
Zablokowany

Wróć do „Nowości”