SUPLA dla ITEAD SONOFF

PLF10T
Posty: 230
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 6:24 pm

sob cze 11, 2016 12:51 pm

Dziękuję za zdjęcie, upewniło mnie, że dobrze połączyłem.
Czy Vcc 3.3V z UART musi być też podłączone, czy wystarczy zasilanie samego SONOFF-a?
Czy w ogóle podczas programowania podłączać 220V do SONOFF-a, czy korzystać tylko z zasilania z UART (wtedy rozumiem, że musi być)?

Programowanie przebiega chyba poprawnie. Wrzuciłem oba BIN-y, drugi z odpowiednim offsetem.
Czy do programowania wystarczy uruchomić SONOFF-a z wciśniętym przyciskiem, czy trzeba cały czas zwierać ten przycisk podczas programowania?

Ale dalej już nic się nie dzieje. Po restarcie urządzenia nie miga dioda, nie widać AP mimo wymuszania wejścia w tryb CONFIG poprzez przytrzymanie przycisku przez więcej niż 5 sekund, na port szeregowy leci cały czas jakaś nieczytelna transmisja. Gdzie szukać problemu?
0xFF
Posty: 308
Rejestracja: sob lut 20, 2016 8:54 pm

sob cze 11, 2016 6:56 pm

PLF10T pisze:Dziękuję za zdjęcie, upewniło mnie, że dobrze połączyłem.
Czy Vcc 3.3V z UART musi być też podłączone, czy wystarczy zasilanie samego SONOFF-a?
Czy w ogóle podczas programowania podłączać 220V do SONOFF-a, czy korzystać tylko z zasilania z UART (wtedy rozumiem, że musi być)?

Programowanie przebiega chyba poprawnie. Wrzuciłem oba BIN-y, drugi z odpowiednim offsetem.
Czy do programowania wystarczy uruchomić SONOFF-a z wciśniętym przyciskiem, czy trzeba cały czas zwierać ten przycisk podczas programowania?

Ale dalej już nic się nie dzieje. Po restarcie urządzenia nie miga dioda, nie widać AP mimo wymuszania wejścia w tryb CONFIG poprzez przytrzymanie przycisku przez więcej niż 5 sekund, na port szeregowy leci cały czas jakaś nieczytelna transmisja. Gdzie szukać problemu?
Ja zasilałem układ z UART-u, bo tak jest bezpieczniej.
Ale to może też zależeć jaką wydajność prądową zapewnia UART, czy samo wyjście USB komputera.
Jak pokazało że zaprogramowało, to powinno być ok, nie trzeba nic zawierać w trakcie programowania.

Sprawdź pozostałe ustawienia:

Kod: Zaznacz cały

BAUDRATE: 115200
Flash Size: 1MByte
Flash speed: 40Mhz
SPI Mode: QIO
PLF10T
Posty: 230
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 6:24 pm

sob cze 11, 2016 7:20 pm

Programuję używając XTCOM_UTILITY, ale tam można ustawić tylko BUAD RATE (i oczywiście wskazać plik i offset), chyba, że nie umiem znaleźć pozostałych parametrów. A może trzeba użyć innego programu do flashowania?
0xFF
Posty: 308
Rejestracja: sob lut 20, 2016 8:54 pm

sob cze 11, 2016 7:50 pm

PLF10T
Posty: 230
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 6:24 pm

sob cze 11, 2016 8:04 pm

Super! Działa! Dziękuję!
maghost
Posty: 99
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 12:30 am

czw cze 23, 2016 2:45 pm

Całkiem fajny ten firmware dla Sonoff. Właśnie udało mi się go pomyślnie zaprogramować.
Możnaby na przyszłość pomyśleć o zmianie stanu przekaźnika wbudowanym przyciskiem, wtedy możnaby było się podlutować pod styki przycisku i mieć gotowy moduł dla sterowania oświetleniem. A jak na razie świetnie działa jako socket w obudowie Z-27 ;)
PLF10T
Posty: 230
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 6:24 pm

czw cze 23, 2016 3:32 pm

maghost pisze:Możnaby na przyszłość pomyśleć o zmianie stanu przekaźnika wbudowanym przyciskiem, wtedy możnaby było się podlutować pod styki przycisku i mieć gotowy moduł dla sterowania oświetleniem.)
Z firmware SUPLA moduł SONOFF tak właśnie działa. Można sterować przekaźnikiem z aplikacji mobilnej, albo przyciskiem dostępnym w SONOFF. Ponieważ przycisk jest niewygodny w normalnym użyciu (jest schowany) podłączyłem do niego równoległy zewnętrzny przycisk "przyklejony" do obudowy SONOFF i steruję przekaźnikiem z aplikacji lub klikając przyciskiem. Co ładne, przełączanie przyciskiem zmienia wizualizację stanu przełącznika w SUPLA.
maghost
Posty: 99
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 12:30 am

czw cze 23, 2016 6:10 pm

Faktycznie.
Wszystko przez wgranie wersji z DS18B20, która nie ma tej świetnej funkcji!
Dzięki!
Rlech
Posty: 7
Rejestracja: sob cze 25, 2016 7:15 am

sob cze 25, 2016 7:23 am

Dziala super. Wielkie dzieki!
Chciałbym zapytać, czy da się dołączyć kilka takich przełączników do SUPLI (mam jeden przełącznik ale wczoraj zamówiłem jeszcze cztery)? W jaki sposób można zmienić nazwę switcha 'Lokalizacja 1' na inną?
Przepraszam z góry za może głupie pytania ale dopiero wczoraj zacząłem swoją przygodę z SUPLA i zflashowalem swój pierwszy przełącznik.
PLF10T
Posty: 230
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 6:24 pm

sob cze 25, 2016 7:26 am

Dowolną ilość - każdy taki przełącznik to oddzielne urządzenie w SUPLA, które możesz nazwać i identyfikować w urządzeniu mobilnym przez nazwę (i ew. inną ikonę, ale tu lista jest ograniczona do ikon symbolizujących typy urządzeń).

Nazwę lokalizacji zmieniasz na portalu SUPLA, w oknie LOKALIZACJE, w lewej dolnej części okna jest ID lokalizacji i pole z etykietą "Podpis" (powyżej ID lokalizacji). Ten "Podpis", to właśnie nazwa lokalizacji, jaką potem widzisz w urządzeniu mobilnym (i innych częściach portalu, gdzie przypisujesz urządzenia i identyfikatory do lokalizacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”