CLOUD v2.0

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8712
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt kwie 21, 2017 10:58 am

Od dziś na wszystkich serwera produkcyjnych dostępna jest wersja 2.0 zawierająca:

- Harmonogramy (Jednorazowy/Minutowy/Godzinny/Dzienny)
- RESTful API
- Możliwość określenia czasu całkowitego otwarcia rolety na potrzeby procentowego otwarcia
- Możliwość zmiany lokalizacja dla podłączonego urządzenia bez konieczności zmiany ustawień w urządzeniu
- Poprawki
kris.gie
Posty: 170
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

pt kwie 21, 2017 12:26 pm

Bomba!!!!! Czas testować :)
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

pt kwie 21, 2017 3:09 pm

No to teraz czekamy :) aby jednym kliknięciem wyłączyć wszystkie światła :)
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

pt kwie 21, 2017 3:50 pm

Może lepiej "wyłącz wszystkie" urządzenia które będą w grupie urządzenia do wyłączenia :)
okos
Posty: 69
Rejestracja: śr lip 13, 2016 6:18 am

pt kwie 21, 2017 4:23 pm

Seba5120 pisze:
pt kwie 21, 2017 3:50 pm
Może lepiej "wyłącz wszystkie" urządzenia które będą w grupie urządzenia do wyłączenia :)
Może lepiej "wyłącz tylko wskazane urządzenia".
Tak na poważnie to jako przykład brałbym Domoticza, tam sceny i zdarzenia są bardzo funkcjonalne.
Załączniki
domo1.JPG
domo1.JPG (91.96 KiB) Przejrzano 3122 razy
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1833
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pt kwie 21, 2017 8:19 pm

W 2.0 wyszło API, co pozwala "na teraz" zaimplemetowanie widgetowych scen podobnie jak opisałem tutaj: viewtopic.php?f=9&t=2045 Wystarczy pod jeden widget podpiąć kilka wywołań żądania włącz/wyłącz/whatever.

Oczywiście wsparcie scen OOTB będzie dużo lepsze :-)
siba
Posty: 99
Rejestracja: pn lut 06, 2017 4:01 pm
Lokalizacja: Kraków

sob kwie 22, 2017 9:14 am

Zauważyłem mały szczegół który może trochę utrudnić pracę z harmonogramami. Chodzi o to że nie da się ustawić harmonogramu cyklicznego na przykład co 10 minut startując od godziny np 10:55 bo i tak system narzuca pierwsze wykonanie na godzinę 11 to samo dotyczy innych kombinacji czyli jak ustawię na 11:05 to i tak pierwsze wykonanie nastąpi o 11:10. Widać to na załączonym poniżej przykładzie.
Załączniki
harmonogramy.png
harmonogramy.png (27.95 KiB) Przejrzano 3078 razy
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1833
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob kwie 22, 2017 4:32 pm

Wynika to z przyjętej implementacji obliczania wykonań na podstawie crontabów. Nie chcieliśmy wymyślać koła na nowo więc sensowne wydawało się przyjęcie takiego rozwiązania, mając świadomość że to wprowadza pewne ograniczenia. To co opisałeś jest jednym z nich. Inne "klasyczne" - nie da się ustawić cyklu co 25 minut ;-)

Czy możesz podać konkretny przykład gdzie potrzebujesz coś wykonać co 10 minut, ale musi to być 11:05 i 11:15 a nie 11:00 i 11:10 (itd)?
siba
Posty: 99
Rejestracja: pn lut 06, 2017 4:01 pm
Lokalizacja: Kraków

sob kwie 22, 2017 7:02 pm

Dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie. Rozumiem że wszystko ma na tym świecie swoje ograniczenia, a jeśli chodzi o przykład to gdybym chciał jakieś urządzenie włączać i wyłączać cyklicznie przy pomocy tej funkcji na taki sam okres czasu powiedzmy 5min. czyli np.włączam o 11:00 wyłączam o 11:05 i ponownie włączam o 11:10 itd.to nie jest to możliwe ponieważ czasy włączeń i wyłączeń przypadają wówczas w tym samym momencie tj ja ustawiam wyłączenie na 11:05 ale system i tak wykona je dopiero o 11:10 a wtedy mam zaplanowane już ponowne włączenie. Mam nadzieję że jasno opisałem o co mi chodzi.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1833
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz kwie 23, 2017 8:06 am

Ma to sens. Przyjrzę się temu bardziej w takim razie.

https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/80
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”