CLOUD v2.0

User avatar
pzygmunt
Posts: 7077
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Apr 21, 2017 10:58 am

Od dziś na wszystkich serwera produkcyjnych dostępna jest wersja 2.0 zawierająca:

- Harmonogramy (Jednorazowy/Minutowy/Godzinny/Dzienny)
- RESTful API
- Możliwość określenia czasu całkowitego otwarcia rolety na potrzeby procentowego otwarcia
- Możliwość zmiany lokalizacja dla podłączonego urządzenia bez konieczności zmiany ustawień w urządzeniu
- Poprawki
kris.gie
Posts: 149
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Fri Apr 21, 2017 12:26 pm

Bomba!!!!! Czas testować :)
User avatar
nowy1
Posts: 322
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Fri Apr 21, 2017 3:09 pm

No to teraz czekamy :) aby jednym kliknięciem wyłączyć wszystkie światła :)
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Fri Apr 21, 2017 3:50 pm

Może lepiej "wyłącz wszystkie" urządzenia które będą w grupie urządzenia do wyłączenia :)
okos
Posts: 67
Joined: Wed Jul 13, 2016 6:18 am

Fri Apr 21, 2017 4:23 pm

Seba5120 wrote:
Fri Apr 21, 2017 3:50 pm
Może lepiej "wyłącz wszystkie" urządzenia które będą w grupie urządzenia do wyłączenia :)
Może lepiej "wyłącz tylko wskazane urządzenia".
Tak na poważnie to jako przykład brałbym Domoticza, tam sceny i zdarzenia są bardzo funkcjonalne.
Attachments
domo1.JPG
domo1.JPG (91.96 KiB) Viewed 2703 times
User avatar
fracz
Posts: 1603
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Apr 21, 2017 8:19 pm

W 2.0 wyszło API, co pozwala "na teraz" zaimplemetowanie widgetowych scen podobnie jak opisałem tutaj: viewtopic.php?f=9&t=2045 Wystarczy pod jeden widget podpiąć kilka wywołań żądania włącz/wyłącz/whatever.

Oczywiście wsparcie scen OOTB będzie dużo lepsze :-)
siba
Posts: 96
Joined: Mon Feb 06, 2017 4:01 pm
Location: Kraków

Sat Apr 22, 2017 9:14 am

Zauważyłem mały szczegół który może trochę utrudnić pracę z harmonogramami. Chodzi o to że nie da się ustawić harmonogramu cyklicznego na przykład co 10 minut startując od godziny np 10:55 bo i tak system narzuca pierwsze wykonanie na godzinę 11 to samo dotyczy innych kombinacji czyli jak ustawię na 11:05 to i tak pierwsze wykonanie nastąpi o 11:10. Widać to na załączonym poniżej przykładzie.
Attachments
harmonogramy.png
harmonogramy.png (27.95 KiB) Viewed 2659 times
User avatar
fracz
Posts: 1603
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Apr 22, 2017 4:32 pm

Wynika to z przyjętej implementacji obliczania wykonań na podstawie crontabów. Nie chcieliśmy wymyślać koła na nowo więc sensowne wydawało się przyjęcie takiego rozwiązania, mając świadomość że to wprowadza pewne ograniczenia. To co opisałeś jest jednym z nich. Inne "klasyczne" - nie da się ustawić cyklu co 25 minut ;-)

Czy możesz podać konkretny przykład gdzie potrzebujesz coś wykonać co 10 minut, ale musi to być 11:05 i 11:15 a nie 11:00 i 11:10 (itd)?
siba
Posts: 96
Joined: Mon Feb 06, 2017 4:01 pm
Location: Kraków

Sat Apr 22, 2017 7:02 pm

Dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie. Rozumiem że wszystko ma na tym świecie swoje ograniczenia, a jeśli chodzi o przykład to gdybym chciał jakieś urządzenie włączać i wyłączać cyklicznie przy pomocy tej funkcji na taki sam okres czasu powiedzmy 5min. czyli np.włączam o 11:00 wyłączam o 11:05 i ponownie włączam o 11:10 itd.to nie jest to możliwe ponieważ czasy włączeń i wyłączeń przypadają wówczas w tym samym momencie tj ja ustawiam wyłączenie na 11:05 ale system i tak wykona je dopiero o 11:10 a wtedy mam zaplanowane już ponowne włączenie. Mam nadzieję że jasno opisałem o co mi chodzi.
User avatar
fracz
Posts: 1603
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sun Apr 23, 2017 8:06 am

Ma to sens. Przyjrzę się temu bardziej w takim razie.

https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/80
Post Reply