Page 1 of 1

ESP-01 - firmware v2.0 and v2.5.3

Posted: Sat Apr 29, 2017 5:53 pm
by Zybi
Na zasobie:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... SP-01/v2.0
udostępniłem najnowsze firmware v2.0 dla modułu ESP-01 z pamięcią flash 512k.
Na życzenie istnieje możliwość kompilacji pod pamięć flash 1M i wówczas soft będzie z SSL-em.

Można tam znaleźć soft:
-dimmer
-gate z czujnikiem otwarcia NO i NC (z poprawnymi wskazaniami pierwszego zadziałania)
-gate x2
-wifisicket
-wifisocket x2
-serwo
-termometr
-termometr i czujnik wilgotności

Wszystkie softy mają zaimplementowaną obsługę diody konfiguracyjnej, co znacznie ułatwia pracę z modułem.
Szczególnie, że jest nią niebieska dioda wbudowana w moduł. Szczegóły w plikach "readme.txt" w paczkach *.rar.

Także "stary" ESP-01 może dostać nowe życie.

EDIT: v2.5.3 też już jest:

https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... -01/v2.5.3

Re: ESP-01 - firmware v2.0

Posted: Sat Apr 29, 2017 6:35 pm
by slawek
Dodałem linki do twego softu do FAQ (tych i poprzednich kompilacji) - będzie łatwiej znaleźć potomnym... ;)

Re: ESP-01 - firmware v2.0

Posted: Fri Sep 08, 2017 6:49 am
by MMarcin
Witam. Czy to normalne że po właczeniu zasilania Esp01 następuje krótkie wysterowanie wyjścia z przekaźnikiem ?
Pozdrawiam

Re: ESP-01 - firmware v2.0

Posted: Fri Sep 08, 2017 6:51 am
by pzygmunt
MMarcin wrote:
Fri Sep 08, 2017 6:49 am
Witam. Czy to normalne że po właczeniu zasilania Esp01 następuje krótkie wysterowanie wyjścia z przekaźnikiem ?
Pozdrawiam
Zależy na którym pin-ie podłączyłeś przekaźnik i jak go podłączyłeś.

Re: ESP-01 - firmware v2.0

Posted: Fri Sep 08, 2017 7:26 am
by Zybi
MMarcin wrote:
Fri Sep 08, 2017 6:49 am
Witam. Czy to normalne że po właczeniu zasilania Esp01 następuje krótkie wysterowanie wyjścia z przekaźnikiem ?
Pozdrawiam
Na kompilacjach które przygotowałem:

https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... SP-01/v2.0

jeżeli masz wszystko prawidłowo podłączone nie powinno być takiego efektu, ale podaj konkretne firmware, z którym masz problem to sprawdzę.

Re: ESP-01 - firmware v2.0

Posted: Fri Sep 08, 2017 11:53 am
by MMarcin
Soft-Supla-@Zybi-SOCKET-x2-ESP011.8.
Podłączenie standardowe do RX czyli GPIO3 przez rezystor i tranzystor.
Mierzone także oscyloskopem. Po podaniu napięcia przez chwilę występuje stan wysoki na wyjściu GPIO3.
Czy soft 512 można wgrać do modułu 1M?
Pozdrawiam

Re: ESP-01 - firmware v2.0

Posted: Fri Sep 08, 2017 1:04 pm
by Zybi
MMarcin wrote:
Fri Sep 08, 2017 11:53 am
Soft-Supla-@Zybi-SOCKET-x2-ESP01 1.8.
Podłączenie standardowe do RX czyli GPIO3 przez rezystor i tranzystor.
Mierzone także oscyloskopem. Po podaniu napięcia przez chwilę występuje stan wysoki na wyjściu GPIO3.
Czy soft 512 można wgrać do modułu 1M?
Pozdrawiam
Soft 512 można wgrać do modułu 1MByte.

A tak w ogóle, to używaj wersji v2.0 firmware a nie 1.8

Jeżeli sterujesz tylko jednym przekaźnikiem to użyj tego firmware:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... k_v2.0.rar

jeżeli dwoma to:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... 2kv2.0.rar

i np. takiego modułu przekaźnikowego:
http://allegro.pl/modul-przekaznik-5v-1 ... 88350.html

lub zastosuj sterowanie przekaźnikiem z Rx takim układem poniżej (z GPIO0 poprzez tranzystor pnp - więcej tu: viewtopic.php?f=8&t=105&start=14):

Re: ESP-01 - firmware v2.0 and v2.5.3

Posted: Mon Mar 19, 2018 11:58 pm
by Klos
Hey
Mógłbyś wrzucić ten najnowszy soft do ESP 01 ale na 1Mb? Albo powiedzieć jak go wgrać do wersji z 1Mb?

Re: ESP-01 - firmware v2.0 and v2.5.3

Posted: Tue Mar 20, 2018 12:03 am
by Zybi
Klos wrote:
Mon Mar 19, 2018 11:58 pm
Hey
Mógłbyś wrzucić ten najnowszy soft do ESP 01 ale na 1Mb? Albo powiedzieć jak go wgrać do wersji z 1Mb?
Ustaw wszystko jak dla 512k (jak opisano w readme) i po prostu wgraj do modułu - do większego mniejsze zawsze się zmieści.

Re: ESP-01 - firmware v2.0 and v2.5.3

Posted: Wed Mar 21, 2018 9:29 pm
by Klos
Już chciałem to wrzuć bo w końcu doszły 2 świeże moduły i mam takie coś..
xxx.jpg
xxx.jpg (75.57 KiB) Viewed 5865 times
co jest grane?

Problem rozwiązany. Sklep podał źle wyprowadzenia termometru albo wadliwy egzemplarz i siadało napięcie w układzie.
Wgrałem te firmaware, dzięki!

Tak czy inaczej ESP co kilka minut się łączy i rozłącza. Jakieś pomysły? :(