Total wifisocket - 8 przekaźników, 1 przycisk, termometr, LED config

Zybi
Posty: 1418
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn paź 30, 2017 8:29 pm

W załączniku soft do testów w wersji v2.5.3.
Kompilacja na flash 1MB z opcją pamięci stanu przekaźników (RESTORE FORCE).
Sterowanie ze smartfona ośmioma przekaźnikami. Z przycisku jednym przekaźnikiem.
W cloud można wybrać typ czujnika: albo DS18B20, albo DHT22 - może być ustawiony tylko jeden aktywny kanał.
Szczegóły w pliku "readme.txt"
morf
Posty: 13
Rejestracja: śr paź 25, 2017 8:00 pm

wt paź 31, 2017 1:03 pm

Zybi a skad HW do tego?
Podrzucisz jakis link?
Zybi
Posty: 1418
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt paź 31, 2017 1:29 pm

morf pisze:
wt paź 31, 2017 1:03 pm
Zybi a skad HW do tego?
Podrzucisz jakis link?
Proszę bardzo:

http://propix.com.pl/pl/p/WeMos-ESP8266 ... odeMCU/855

http://propix.com.pl/pl/p/Modul-8-przek ... s-opt/1333

P.S.
Możliwa jest też kompilacja tego softu do modułów z pamięcią flash 512kB, np "stare" ESP-07
bicker
Posty: 345
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

czw lis 23, 2017 10:18 am

czy można ustawić jako sterownik rolet ???
tomek_87
Posty: 1
Rejestracja: sob gru 02, 2017 11:46 pm

ndz gru 03, 2017 12:01 am

Cześć Wszystkim
jestem tutaj świeżakiem :) i mam mały problem :)
posiadam moduł
https://www.lightinthebox.com/pl/nodemc ... 42020.html
i odpaliłem na nim pojedynczy przekaźnik wraz z termometrem - wszystko jest ok lata aż miło ...
ale ten soft za chiny nie chce startować...
wgrywam go z parametrami:

CreystalFreq 26M
SPI SPEED 40 MHz
SPI MODE QIO
BAUDRATE 11520
FLASH SIZE 8Mbit (1MByte)

wifisocket_x8_UNI_1024_eagle.flash.bin ------------> 0x00000
wifisocket_x8_UNI_1024_eagle.irom0text.bin --------> 0x40000
esp_init_data_default.bin ---------------------------> 0xFC000

restartuje po akcji ...
zwieram do masy pin GPIO0 ale sieć „SUPLA-ESP8266” się nie pojawia...
proszę o pomoc pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2219
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 03, 2017 12:29 am

Przed flaszowaniem wyczyść moduł esptoolem lub plikiem blank_1MB.bin (0x00000) i powinien się "podnieść" po flaszu w trybie cfg
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1462
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz gru 03, 2017 8:01 am

GPIO0 zwierasz tylko do flashowania. Poczytaj to FAQ
viewtopic.php?f=23&t=2108
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 476
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

sob gru 09, 2017 9:51 pm

Mam ten sam problem, co @tomek_87.
Wgrałem soft do klona D1 mini i nie mogę go zmusić do wejścia w tryb konfiguracji.
Przy pull-upie i zwarciu GPIO0 do masy tylko błyśnie raz led i to wszystko.

Testowo wgrałem inCan od @Espablo i tam w configa wchodzi od razu po resecie. Sprawdziłem też inne dedykowane dla D1 mini autorstwa @Zybi i po resecie ruszają od strzału.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Zybi
Posty: 1418
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob gru 09, 2017 10:44 pm

Soft przetestowałem jeszcze raz i działa znakomicie, więc coś źle robicie!

A czy "readme.txt" przeczytane?
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 476
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

ndz gru 10, 2017 12:02 am

Zybi pisze:
sob gru 09, 2017 10:44 pm
Soft przetestowałem jeszcze raz i działa znakomicie, więc coś źle robicie!

A czy "readme.txt" przeczytane?
Przeczytane. Wszystko wgrywam wg. instrukcji. Plik esp_init_data_default.bin biorę z innego softu, bo w tej paczce go nie ma.

Czyszczę też pamięć plikiem blank_1M.bin wgrywanym pod 0x00000.

Sprawdzałem Twój soft socket_UNI i ruszył od razu. Tylko tam esp_init... wgrywa się pod inny adres.

Może coś robię nie tak, ale nie wiem co.

Ps. Czy u Ciebie po flashu tego softu i resecie D1 mini przechodzi od razu w tryb konfiguracji (oczywiście po rozwarciu GPIO0 z GND)?
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Zablokowany