Korekcja wskazań temperatury w trybie konfiguracji modułu

Zybi
Posty: 1448
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn lis 06, 2017 11:09 pm

Gucio2607. pisze:
pn lis 06, 2017 12:57 am
A mozliwa jest korekcja ale do gory?
Możliwe jest, tylko po co - przeczytaj początek posta.
Gucio2607.
Posty: 457
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

pn lis 06, 2017 11:54 pm

Bo mam przy kotle C.O. i mi troche za malo pokazuje
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

śr lis 08, 2017 8:05 am

Potwierdzam ze korekcja przyda sie i w górę
Zybi
Posty: 1448
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr lis 08, 2017 7:05 pm

andrzejano pisze:
śr lis 08, 2017 8:05 am
Potwierdzam ze korekcja przyda sie i w górę
OK będzie i w górę.
Jaką granicę dolną i górną określić?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1954
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr lis 08, 2017 7:19 pm

standardowo to +/- 10°
Czy soft do mojego tocha triple możesz zrobić z korektą? :)
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posty: 1448
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr lis 08, 2017 7:25 pm

wojtas567 pisze:
śr lis 08, 2017 7:19 pm
standardowo to +/- 10°
Czy soft do mojego tocha triple możesz zrobić z korektą? :)
Jak już będzie to zrobione, to każdy soft z czujnikiem dostanie to z automatu przy kompilacji.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1954
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr lis 08, 2017 7:28 pm

ok
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr lis 08, 2017 8:58 pm

Kurczę albo coś zle przeczytałem ale z tego co widzę to każdy soft 2.5.3 przy konfigu ESP ma degres temp . Dziś wgrałem to do ESP 8266-01 oraz ESP8266-07 i tego nie było . A zależy mi na tym bo każdy tak faktycznie zawyża o ok 4 stopnie . Pzdr
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr lis 08, 2017 9:33 pm

Koledzy pisali o tym już wielokrotnie na tym forum, ale napiszę jeszcze raz dla jasności: nie czepiajcie się wskazań termometrów, one naprawdę mają przyzwoitą dokładność - to błędy montażowe zmuszają was do korekty, nawiasem mówiąc te korekty to jazda bez trzymanki, bo przy zmianie temperatury mają się nijak do rzeczywistej odchyłki procentowej - inaczej mówiąc: błędy spowodowane są w 99% zbyt bliskim umiejscowieniem czujnika i modułu, przez co czujnik dogrzewany jest ciepłem wydzielanym przez moduł, to ciepło przewodzą również zbyt krótkie przewody (nóżki czujnika). Ale problem polega na tym, że jeśli przykładowo skorygujemy dla temperatury 20 stopni o 2 stopnie (lub 10 %), to przy wzroście temperatury do 30 stopni wymagana korekta może być zupełnie inna, nie ma to bezpośredniego odniesienia - najczęściej nie będzie to ani 2 stopnie, ani też 10 %... bo okaże się, że w tych warunkach płytka ma zupełnie inne parametry chłodzenia i błąd wynosi np. 5 stopni... nie liczcie więc na zbytnią dokładność korygowanych w ten sposób pomiarów. Chcąc uzyskać właściwy pomiar umieśćcie czujnik na co najmniej kilkunastocentymetrowym przewodzie z dala od płytki i innych źródeł ciepła.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Zybi
Posty: 1448
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr lis 08, 2017 9:49 pm

@slawek oczywiście ma rację, DS są super, ale posty czytamy od początku, a tam jest napisane z czego wynika wprowadzenia korekcji i to zgrubnej, bo co 1 stopień. Ponadto, zawsze można wprowadzić korekcję zerową.

A w załączniku kolejna wersja softu z korekcją w górę i w dół w zakresie +- 10 stopni.

Edit: załącznik usunięto, raczej zostaniemy tylko przy korekcji w dół.
ODPOWIEDZ