Korekcja wskazań temperatury w trybie konfiguracji modułu

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1827
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr lis 08, 2017 10:03 pm

Zgadzam się Sławku z tobą w 90%
nie wiem czemu ale mając zbudowany układ ESP + DS LUB DHT nie ma znaczenia w tej chwili, i mając wgrany soft supli mam jakieś wskazanie np 23° i 40%. Wgrywam do tego samego modułu inny soft nie ruszając z biurka modułu odczyty mam zupełnie inne bardziej zbliżone do rzeczywistych (też wymagają korekty którą mogę zrobić), i nie jest to wina zasilacza czy innych źródeł ciepła, nie mam pojęcia tak naprawdę czego, wgrywam ponownie suplę parametry są jw w supli.
Temperaturę porównuję z termometrem laboratoryjnym rtęciowym który ma dokładność 0,1°C wiem że nam nie jest taka potrzebna ale mogę przynajmniej sprawdzić na ile oszukują DS, ma przecież błąd na poziomie ok 1° o ile dobrze pamiętam.
Podobnie jest z wilgotnością, aczkolwiek tu jest gorzej sprawdzić, ale też się pokusiłem i mam roztwory w których sprawdzałem dokładność pomiaru i mogę powiedzieć, że DHT11 to totalna abstrakcja przynajmniej na tych czujnikach które miałem DHT22 na 15 czujników 1 podawał mi parametry prawie idealnie reszta miała odchyłki na poziomie 10 - 20% i tak jak piszesz niestety nie liniowo.
Najlepszy a właściwie idealny okazał się czujnik BME280 niestety i2c tak temperatura jak i wilgotność można powiedzieć że mierzy idealnie w supli nietestowany więc nie wiem jakie by były odczyty.
Mając dziś wykresy widzę że zależność jest stała zwłaszcza w mieszkaniu gdzie nie skacze temperatura o 10 czy 20°C no chyba, że na piecu ale tam jest inny problem. Zwróć też uwagę że biorąc większość termostatów do sterowania mają w sobie korektę.
To nie laboratorium zgadza się, ale tak naprawdę to jest dla oka, bo jak już wyświetla nam się ta temperatura i to jeszcze z "dokładnością" do jednego miejsca po przecinku to pozwólmy ją sobie skalibrować żeby nie było tak że mamy 4 termometry i każdy ma odchyłki po 1 albo i nawet 4°
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr lis 08, 2017 10:29 pm

Wątek śledzę od początku, wiem w jakim celu, wiem, że dla naszych potrzeb to wystarczy , chciałem tylko, aby użyszkodnicy byli świadomi, że ciepło płytki inaczej zafałszuje pomiar w temp. 20 stopni, inaczej np. przy 30 i ta korekta nie załatwia problemu dokładności, a tylko "dopasowuje dla oka".
Wojtku - korekta zera w układach sterowania to zupełnie co innego. Natomiast DHT11 należy oczywiście traktować jak zabawkę - zgadzam się w 100%. DHT 22 u mnie - temperatura - identycznie z dokładnością do 0,1 stopnia, wilgotność - rozrzut ok. 10%.
Natomiast jeśli chodzi o DS - wszystkie softy są kompilowane identycznie - te same źródła i biblioteki - chyba, że np. @Zybi coś zmienił we własnym zakresie... ja myślę, że jest to spowodowane tym, że w różnym trybie pracy moduł pobiera różną moc, co bezpośrednio przekłada się na wydzielane ciepło zasilacza, ESP i całej reszty... na dłuższych przewodach i w dłuższym czasie wyrównują się w granicach 0,5 stopnia. Miałem 2 egzemplarze (na jakieś 60szt.) które trafiły do kosza, bo oszukiwały o 5-6 stopni, ale to wyjątek potwierdzający regułę ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1827
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr lis 08, 2017 10:38 pm

Pisząc o różnych softach miałem na myśli zupełnie inne opracowania niż supla.
soft supli czy to Przemka czy Twój czy Zibiego działa identycznie.
Ja wiem, że DS są kalibrowane tylko powiedz mi czemu ten sam DS z wgranym softem np Wifi-IoT pokazuje inne wskazanie?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr lis 08, 2017 10:42 pm

Podejrzewam, że używa innej biblioteki, prawdopodobnie korekta zera załatwiłaby problem, ale to tylko moje przypuszczenia
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1827
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr lis 08, 2017 10:58 pm

Niestety na tym się nie znam i nie potrafię tu nic podpowiedzieć widzę tylko efekt końcowy
Jedyne co mi jeszcze przyszło do głowy to w supli zbyt częste odczyty które mogą powodować "zagrzanie" samego DS ale to czysta teoria z mojej strony
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt lis 10, 2017 5:25 pm

W końcu udało mi się zrobić również korekcję w górę.

Zakres +/- 10 stopni w kroku co 1 stopień.
.
WeMos_DS18B20_kor_v2.5.3.rar
WeMos_DHT22_kor_v2.5.3.rar
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob lis 11, 2017 4:49 pm

Kolejna wersja softu

Zakres +/- 5 stopni w kroku co 0.1 stopnia.
Gucio2607.
Posty: 433
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

sob lis 11, 2017 5:40 pm

A jak z softem z korekta dla sonoff'a?
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob lis 11, 2017 8:30 pm

Gucio2607. pisze:
sob lis 11, 2017 5:40 pm
A jak z softem z korekta dla sonoff'a?
Proszę o kontakt na priv
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn lis 13, 2017 9:10 pm

A tu coś więcej niż sama korekcja:

viewtopic.php?f=17&t=2578
ODPOWIEDZ