ESP8266 i DS18B20

0xFF
Posts: 307
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Thu Feb 25, 2016 7:30 pm

Urządzenie usunąłem z cloud.supla. Niestety "przy okazji" usunąłem starą lokalizację, więc konfiguracja na pewno już nie pasuje.
Niestety VirtualBox coś nie chce ruszyć na moim laptopie.
Wyświetla się menu GRUB-a, później

Code: Select all

loading linux 3.16....
loading initial ramdisk ...
ekran pozostaje ciemny, kursor w lewym rogu i to wszystko.
Żadnych komunikatów kernela.

Nie mam doświadczenia z VB, nie wiem co jest nie tak.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5173
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Feb 25, 2016 7:51 pm

Która wersja VirtualBox-a ?
Jaki procesor na hoście ?

Ta maszyna musi chodzić na 64-bitach.
Sprawdź czy po imporcie nie przełączyła się na 32 bity.
0xFF
Posts: 307
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Thu Feb 25, 2016 8:23 pm

VB 5.0.14
CPU Intel Pentium B950, OS Windows7 64bit

Do wyboru z listy mam tylko systemy 32 bitowe.
Może zainstalowane VB jest 32 bitowe?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5173
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Feb 25, 2016 9:16 pm

Możliwe, że masz Virtualbox-a 32bitowego albo Twój procesor nie wspiera wirtualizacji 64 bitowej.
0xFF
Posts: 307
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Thu Feb 25, 2016 9:41 pm

Lipa, wygląda na to, że procesor nie ma VT-x .
0xFF
Posts: 307
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Thu Feb 25, 2016 10:09 pm

Znalazłem laptopa z lepszym CPU, ale musiałem zrobić downgrade VB - miałem ten błąd https://www.virtualbox.org/ticket/13697

System się uruchomił. Jutro spróbuję przekompilować firmware. Dzięki za pomoc.
0xFF
Posts: 307
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Fri Feb 26, 2016 6:02 pm

Pobrałem najnowszy kod socketa z repozytorium.
Zmieniłem przycisk na #define BTN_PORT 2
Skonfigurowałem na nowo moduł. Moduł połączył się do cloud.supla.org

I tu pojawił się problem - stan socket-a (ON/OFF) samoistnie, cyklicznie zmienia się co kilka sek.
Zastanawiam się, czy nie wybór portu GPIO2 nie spowodował jakiegoś konfliktu z odczytem DS18B20 na tym samym porcie.
Myślałem, że to jakieś wejście pływa, ale manualnego switch-a ON/OFF na GPIO5 chyba nie ma w firmware, więc to chyba nie to.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5173
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Feb 26, 2016 6:49 pm

Konflikt jest. W takim razie wprowadź na sztywno ustawienia, a przycisk odepnij z GPIO2
0xFF
Posts: 307
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Fri Feb 26, 2016 7:12 pm

Skonfigurować na nowo udało mi się. Teraz wrzuciłem niemodyfikowane firmware z githuba i wszystko wróciło do normy.
Gniazdka widać w cloud.supla.
Pozostaje nadal problem, że temperatura z DS-a źle się wyświetla. Tu proszę o pomoc, bo nie wiem jak to zdebugować.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5173
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Feb 26, 2016 7:30 pm

W pliku https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... _ds18b20.c
funkcja supla_ds18b20_read_temperatureB

pod if ( data != 255 ) d = 1; dopisz:

supla_log(LOG_DEBUG, "data[%i]=%i", i, data);

aby wyszło tak:

for(i=0;i<8;i++) {
data = supla_ds18b20_read();
if ( data != 255 ) d = 1;
supla_log(LOG_DEBUG, "data[%i]=%i", i, data);
}


skompiluj (bez wskazywania BTN_PORT na gpio2) wrzuć do układu i sprawdź co wyrzuca na porcie szeregowym.
Możesz połączyć się przez putty.

Nie zaglądałem do dokumentacji czujnika ale może w Twoim przypadku jest tam inna precyzja.
Daj znać co wyszło i jaka powinna być orientacyjna temperatura.
Post Reply