ESP8266 i DS18B20

0xFF
Posts: 308
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Tue Mar 01, 2016 9:17 pm

U mnie wygląda ok, teraz pokazuje 20.5C.
Obok leży moduł BLE z DHT22 i pokazuje 20.2C, więc jest ok.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Mar 02, 2016 3:41 pm

Jak możesz to pobierz aktualną wersję pliku https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... _ds18b20.c
skompiluj i sprawdź czy działa z DS1820.

Dodałem automatyczne wykrywanie modelu czujnika tak więc teraz powinno być uniwersalnie.
0xFF
Posts: 308
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Thu Mar 03, 2016 7:46 pm

Potwierdzam, działa na DS1820.
askori
Posts: 23
Joined: Wed Mar 30, 2016 9:36 pm

Sun Apr 03, 2016 5:21 pm

Witam,
mam taki problem ze DS po podłączeniu poprzez rezystor do GPI02 strasznie się grzeje,
nw jak to rozwiązac,
prosiłbym o jakąś rade
z góry dzięki
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Sun Apr 03, 2016 7:56 pm

Podłączasz przez rezystor do GPIO2 czy rezystor równolegle między +V a GPIO ? Jaki rezystor ? Powinien być 4,7K podłączony równolegle
askori
Posts: 23
Joined: Wed Mar 30, 2016 9:36 pm

Mon Apr 04, 2016 1:12 pm

Podlaczam tak jak na tym schemacie:
Attachments
image.png
image.png (10.86 KiB) Viewed 2693 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Apr 04, 2016 2:53 pm

Witam
Pomijając zwarcie na piach to pozostają dwie możliwości zamiana plusa z minusem i wtedy Ds będzie się grzał lub jest uszkodzony.
Pozdrawiam
Wojtas
Pozdrawiam
Wojtek
0xFF
Posts: 308
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Mon Apr 04, 2016 6:06 pm

Schemat nie wyjaśnia czy jest to widok z góry, czy z dołu.
Zatem pomyłka jest możliwa.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Apr 04, 2016 10:06 pm

DS18B20-Wiring.jpg
DS18B20-Wiring.jpg (26.44 KiB) Viewed 2681 times
To powinno rozwiać wątpliwości
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
0xFF
Posts: 308
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Tue Apr 05, 2016 10:25 am

Schemat połączeń wygląda prawidłowo.
Jak masz możliwość sprawdź na innym egzemplarzu. Może ten jest uwalony.
Post Reply