Obsługa GP2Y10 (czujnik pyłu) w SUPLA

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt mar 27, 2018 8:48 am

pzygmunt pisze:
wt mar 27, 2018 8:33 am
Obecnie tylko C
jest jeszcze m, km przy odległości ;)
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

czw sie 30, 2018 2:13 pm

Znów proszę o pomoc, dziś dopiero wgrałem sketch do nodemcuv3.
Ustawiłem w kodzie swoja nazwę sieci, hasło, wygenerowałem i wpisałem GUID ze strony https://www.supla.org/arduino/get-guid,
mac wpisałem jakiś znaleziony w poradniku FAQ, przypadkowy
Wgrywanie poszło. Na dole mam komunikat:
UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) [avr] i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) [esp8266].
Po wgraniu nic więcej się nie dzieje. NodeMCU nie wchodzi w tryb AP, w cloudzie się tez nie pojawia(dodawanie urządzeń mam aktywne)

Co jeszcze trzeba zrobić żeby to uruchomić?
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 426
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

czw sie 30, 2018 2:39 pm

Jak wgrywasz przez arduino to nie musisz już go konfigurować tylko udostępniasz w cloudzie a ten komunikat o bibliotece u mnie też się pokazuje i nie ma to wpływu na złą pracę.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw sie 30, 2018 3:05 pm

Tak jak pisze kolega , ten komunikat nie jest problemem .
Proponuje ofermować w szkicu infrornacje o połączeniu z siecią , adresie IP itp i zobaczyć co wyskakuje w terminalu
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

czw sie 30, 2018 7:35 pm

w terminalu putty dostaje takie info
Polaczenie nawiazane
Adres IP:
192.168.0.133 / 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1
Sila sygnalu (RSSI): -64 dBm
Raw Signal Value (0-1023): 4.00 - Voltage: 0.02 - Dust Density [ug/m3]: -96.68
SuplaDevice initialized
Not connected
Register in progress
Bad credentials!
Not connected
Register in progress
Bad credentials!
Not connected
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sie 30, 2018 7:39 pm

dawidd pisze:
czw sie 30, 2018 7:35 pm
w terminalu putty dostaje takie info
Polaczenie nawiazane
Adres IP:
192.168.0.133 / 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1
Sila sygnalu (RSSI): -64 dBm
Raw Signal Value (0-1023): 4.00 - Voltage: 0.02 - Dust Density [ug/m3]: -96.68
SuplaDevice initialized
Not connected
Register in progress
Bad credentials!
Not connected
Register in progress
Bad credentials!
Not connected
Bad credentials... złe hasło lub id
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

czw sie 30, 2018 7:51 pm

Znalazłem błąd - nie zmieniłem nazwy serwera svr3.supla.org z kodu na taki jak jest u mnie
Po tej zmianie ruszyło.
Juro podepnę czujnik i będę eksperymentował
Puki co dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw sie 30, 2018 8:48 pm

pzygmunt pisze:
czw sie 30, 2018 7:39 pm

Bad credentials... złe hasło lub id
Przemku może dałoby radę zrobić coś w stylu listy potencjalnych błędów które system może zwrócić bo chyba nie ma nigdzie.
Niektóre są oczywiste, ale zapewne nie wszystkie a zwłaszcza dla osób zaczynających przygodę z suplą :)
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pt sie 31, 2018 6:39 am

Jednak czujnik nie ruszył od strzała. Bez względu czy mam czujnik podpięty czy nie wartość wyświetlana to ok -95st. Podłączyłem zasilacz pod wejście A0 i regulując od 0-1V wartosci w supli sie zmieniają w zakresie -100 do ok +160st - tu juz bylem przy napięciu 1,05V i dalej nie podwyższałem zęby nie uszkodzić esp
Z kolei na GPIO 5 nie mam napięci które by wysterowało diodę w czujniku - dlaczego? Jakie tam powinno być napięci, 1V czy 3,3V ? Czy można to ewentualnie podpiąć do zasilania 3,3V?

Poskładałem drugi układ, tym razem na płytce wemos d1, drugi czujnik pyłu(mam ich dwa) i odczyt mam taki sam jak na pierwszej płytce -95,8st i nic sie nie zmiana
Dodam tylko ze wejście A0 na wemosie działa, podłączyłem zasilacz i podając od 0 do 3,3V uzyskałem wyniki na supli od -100 do ok 750st C
Wychodzi na to ze oba czujniki albo są uszkodzone albo sam nie wiem, tu raczej nie ma mowy o pomyłce w składaniu. Odłączyłem od od A0 czujnik i podłączyłem go pod miernik - napięcie na nim jest ok 0,4V i nawet jak wsadzę ołówek w dziurę czujnika to tez sie nie zmieni. Rozebrałem czujnik, na fototranzystor poświeciłem latarka led, napięci spada wtedy do ok 0,2V
Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt sie 31, 2018 1:33 pm

Skoro oba reagują identycznie to jest szansa, że są dobre.
Nie mam wemosa ale coś mi się wydaje, że tam jest dzielnik napięcia na A0.
Sprawdź czy są podpięte jakieś rezystory do tego pinu
Druga sprawa czy masz coś na terminalu, jakieś wartości się zmieniają?
Wgraj prosty szkic który będzie tylko odczytywał z czujnika i wyświetlał na terminalu wartości.
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ