Obsługa GP2Y10 (czujnik pyłu) w SUPLA

Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

sob wrz 01, 2018 12:17 pm

Mam pytanie do autora i innych, czy Wy wykonaliście ten układ i u was to działa z tym kodem ktory jest na stronie? Czy może to tylko teoretyczny model ?

Zmontowałem go na arduino z kodem ze strony jarzebski i tam ruszyło od strzała, na monitorze wartosci sie zmieniają, gdy zadymie to czujnik pokazuje bardzo wysokie wskazania. Sprawdziłem tez co sie dziej na pinie sterujacym diodą w czujniku, na oscyloskopie pojawią sie paczki impulsow, nawet miernikiem idzie to sprawdzić bo napięcie pływa w zakresie 0-1V. Z kolei na wemosie na pinie D1 GPIO nie ma nic, napiecie 0V, na oscyloskopie cienka linia bez oznak czegokolwiek
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pn wrz 03, 2018 8:05 pm

wałkuję temat i wałkuje i coś się ruszyło. W kodzie z pierwszej strony brakuje linijki przed setup pinMode(5,OUTPUT). Po jej dodaniu soft ruszył, ale ze kod nie odwołuje się do napiec referencyjnego, wiec odczyt jest z kosmosu, a dodatkowo pływa w bardzo szerokim zakresie, wiec ten kod należy bardziej traktować jako gadżet niz przydatną funkcje.
Jeśli coś sie ruszy żeby go usprawnić na pewno dam znać
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

wt wrz 04, 2018 7:40 am

dziś w nocy działał czujnik w zamkniętym pokoju
Wynik prezentuje sie tak jak na załączonej grafice, od godzi 7.30 było otwarte okno i klucie ścian w pomieszczeniu obok. Widać ze zapylenie sie podniosło. Wychodzi na to ze cos tam działa.
Wojtku, czy wiesz jak zmienić ten kod żeby nie miec wartosci ujemnych? To co wkleiłeś to gotowy kod z innym przelicznikiem, ale jak zmienić ten z pierwszej strony żeby nie było minusa?
Docelowo chce to wykorzystać do blokady wentylacji mechanicznej w domu, bo mam sąsiada zadymiarza co pali co mu wpadnie w łapy i truje mnie i innych. Zeszłej zimy musiałem nawet szczeliny wentylacyjne w oknach pozaklejać. W tym założyłem wentylacje mechaniczna, co prawda z filtrem, ale on nie zatrzyma dymu, wiec chce taki czujnik ktory po wykryciu zadymienia wyłączy nawiewy.
Załączniki
pyl.png
pyl.png (144.07 KiB) Przejrzano 1838 razy
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 488
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

wt wrz 04, 2018 7:54 am

Prosty sposób, zgłosić gościa ;)
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

wt wrz 04, 2018 10:30 am

walka z wiatrakami, to bezrobotny pijak. Nic nie ugram, puki takie sprawy nie będzie regulował i ścigał urząd, nie na papierze i w mediach a na ulicach. Na razie skupie się na czujniku
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt wrz 04, 2018 3:28 pm

dawidd pisze:
wt wrz 04, 2018 7:40 am
Wojtku, czy wiesz jak zmienić ten kod żeby nie miec wartosci ujemnych? To co wkleiłeś to gotowy kod z innym przelicznikiem, ale jak zmienić ten z pierwszej strony żeby nie było minusa?
Wieczorem postaram się coś podesłać.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

wt wrz 04, 2018 4:21 pm

Super, czekam :)
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pt wrz 07, 2018 7:18 am

Mam kolejny problem, przy wgrywaniu do płytki esp07 przez arduino dostaje w putty taki komunikat:

Polaczenie nawiazane
Adres IP:
192.168.0.133 / 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1
Sila sygnalu (RSSI): -47 dBm
Raw Signal Value (0-1023): 4.00 - Voltage: 19.53 - Dust Density [ug/m3]: 3.22
SuplaDevice initialized
Not connected
Register in progress
Registered and ready.
Raw Signal Value (0-1023): 4.00 - Voltage: 19.53 - Dust Density [ug/m3]: 3.22
Not connected


Z siecią się łączy,
Z czego to może wynikać? Złe ustawiania płytki w programie arduino?
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pt wrz 07, 2018 9:54 am

Znalazłem przyczynę, nie wpisałem nowego GUID do kodu, a ten co byl w kodzie działa na innym urządzeniu
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt wrz 07, 2018 12:56 pm

Dla modułów z ESP8266 działa to:

Kod: Zaznacz cały

char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {ESP.getChipId()};
ale z arduino raczej nie zadziała...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ