Obsługa GP2Y10 (czujnik pyłu) w SUPLA

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt wrz 07, 2018 1:01 pm

slawek pisze:
pt wrz 07, 2018 12:56 pm
Dla modułów z ESP8266 działa to:

Kod: Zaznacz cały

char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {ESP.getChipId()};
ale z arduino raczej nie zadziała...
szkoda że tylko dwa znaki ale i tak lepsze to niż nic.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt wrz 07, 2018 2:28 pm

wojtas567 pisze:
pt wrz 07, 2018 1:01 pm
szkoda że tylko dwa znaki ale i tak lepsze to niż nic.
Możesz coś pokombinować innego, ważne aby był niepowtarzalny dla różnych modułów, a powtarzalny po restarcie urządzenia
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

sob wrz 08, 2018 6:01 am

Dziś zauważyłem jedna przypadłość tego softu. Wemos D1 z czujnikiem pyłu mimo iż pracuje poprawnie, cały czas rozgłasza siec "esp... cos tam"
Duch__
Posty: 693
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

sob wrz 08, 2018 10:37 am

slawek pisze:
pt wrz 07, 2018 2:28 pm
wojtas567 pisze:
pt wrz 07, 2018 1:01 pm
szkoda że tylko dwa znaki ale i tak lepsze to niż nic.
Możesz coś pokombinować innego, ważne aby był niepowtarzalny dla różnych modułów, a powtarzalny po restarcie urządzenia
Generacja guid na podstawie adresu mac + jakies dodatkowe obliczenia matematyczne + przesuwanie bitow.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

sob wrz 08, 2018 1:27 pm

Dzięki wojtas567 za podpowiedz co zrobić żeby esp nie rozgłaszało sieci,
Wstawię cytat, może ktoś jeszcze skorzysta:

"żeby nie rozgłaszało sieci musi dodać tą ostatnią linijkię w setapie:

void setup() {
Serial.begin(115200);

WiFi.softAPdisconnect(true); // wyłączenie rozgłaszania sieci ESP"
Awatar użytkownika
Piotr61
Posty: 57
Rejestracja: pt wrz 15, 2017 12:59 pm

sob wrz 08, 2018 7:27 pm

Duch__ pisze:
sob wrz 08, 2018 10:37 am

Generacja guid na podstawie adresu mac + jakies dodatkowe obliczenia matematyczne + przesuwanie bitow.
Ja generowanie GUID - i nie tylko to, "zapożyczyłem" :mrgreen: z SUPLI czyli https://github.com/SUPLA/supla-espressif-esp , a dokładnie zaznaczony fragment https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... #L282-L308.
Wynik zapisuję do pamięci flash.

PS
Mowa oczywiście o pisaniu programów za pomocą Arduino.
Jako IDE używam Visual Studio Code i Platformio ( https://platformio.org/ )
PlatformioIDE.jpg
PlatformioIDE.jpg (480.87 KiB) Przejrzano 1948 razy
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
PioKar
Posty: 352
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

ndz wrz 30, 2018 5:02 pm

Witam.
Temat fajnie się zaczynał i bardzo mnie zainteresował.
Taki czujnik w pokoju palacza mógłby włączyć wentylację pomieszczenia w czasie gdy nałogowiec się dotlenia.
Czy jest szansa na dopięcie tematu dla prostych ludzi takich jak ja?
Czyli najprościej basic i czujnik i soft do SUPLA.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz wrz 30, 2018 5:16 pm

sonoff nie ma wejścia analogowego więc odpada, chyba że zlokalizujesz go na scalaku i wyprowadzisz.
Pozdrawiam
Wojtek
PioKar
Posty: 352
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

ndz wrz 30, 2018 5:22 pm

wojtas567 pisze:
ndz wrz 30, 2018 5:16 pm
sonoff nie ma wejścia analogowego więc odpada, chyba że zlokalizujesz go na scalaku i wyprowadzisz.
No to jakaś propozycja dla nie programujących.
Na alii mogę zamówić całe Chiny i poczekać.
Tylko nie wiadomo jeszcze co z czym by działało.
W basicu nie jestem zakochany, to był tylko przykład.
sroka222
Posty: 32
Rejestracja: ndz wrz 25, 2016 10:45 am

wt paź 09, 2018 4:48 pm

Zmontowałem układ zgodnie ze schematem i programem z pierwszej strony, wykorzystałem do tego nodemcu v3, jednak w pomieszczeniu wskazania są bardzo wysokie w okolicach 90-95 i w dodatku ujemne, co należy zmienić w programie i gdzie aby uzyskać bardziej realny odczyt a przynajmniej wartości dodatnie?
ODPOWIEDZ