SUPLA & QNAP

User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Oct 07, 2019 10:36 am

Coś Ci blokuje połączenie z tym serwerem
lukfud
Posts: 17
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm

Sat Oct 12, 2019 10:50 pm

pzygmunt wrote:
Mon Oct 07, 2019 10:36 am
Coś Ci blokuje połączenie z tym serwerem
Dzięki cierpliwości i poradom od pzygmunt udało mi się poprawnie zarejestrować swoją instancję a także zintegrować ze skryptami i GH (na innym porcie niż 443). Nie jest to może odkrycie Ameryki, ale dla początkujących jest to już wyzwanie :) Poniżej kilka wskazówek dla zainteresowanych:

Jeśli masz własny certyfikat SSL to skopiuj pliki (cert, ca i key) do: /Container/container-station-data/application/supla/ssl/cloud
Zaloguj się do qnapa po SSH i wykonaj polecenie:

Code: Select all

docker exec -it supla_supla-cloud_1 /bin/bash
następnie skopiuj plik default-ssl.conf do katalogu z certyfikatami aby go wyedytować (chyba, że wiesz jak to zrobić w bash)

Code: Select all

cp /etc/apache2/sites-enabled/default-ssl.conf /etc/apache2/ssl
Podmień to co trzeba:

Code: Select all

SSLEngine on
    SSLCertificateFile      /etc/apache2/ssl/cert_.crt
    SSLCertificateKeyFile   /etc/apache2/ssl/priv_.key
    SSLCertificateChainFile /etc/apache2/ssl/ca_.crt
Zapisz, skopiuj z powrotem i restart serwera:

Code: Select all

cp /etc/apache2/ssl/default-ssl.conf /etc/apache2/sites-enabled/
exit
docker restart supla_supla-cloud_1
Wypełnij formularz rejestracji i wykonaj polecenie z otrzymanym tokenem.

Konieczne jest aby podczas konfiguracji dockera wpisać nazwę domeny z portem na którym będzie funkcjonować Twoja instancja.

Code: Select all

CLOUD_DOMAIN: mojadomena.pl:123
Jeśli tego nie zrobisz, pojawi Ci się taki sam błąd jak u mnie.
Registering your private SUPLA Cloud...
Could not contact Autodiscover service. Try again in a while. (Error: 404)
Mam nadzieję, że komuś się powyższe przyda ;)
.newbie
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Oct 13, 2019 8:10 am

Po aktualizacji kontenera zmiany w /etc/apache2 zostaną nadpisanie.
lukfud
Posts: 17
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm

Sun Oct 13, 2019 10:32 am

Tak, dlatego warto zachować swój plik aby szybko go podmienić. Przy okazji ustawień początkowych, napotkałem kolejny problem, tym razem z wykresem czujnika temp. na andku. Znalazłem, działa! :)
.newbie
User avatar
fracz
Posts: 1585
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Oct 14, 2019 7:37 pm

Od wersji v2.3.16 należy skonfigurować swój certyfikat SSL (i chain) wg tej instrukcji: https://github.com/SUPLA/supla-docker#c ... ertificate i powinno działać bez żadnych modyfikacji źródeł.
lukfud
Posts: 17
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm

Mon Oct 14, 2019 8:14 pm

Dokładnie tak zrobiłem w v2.3.15 i nie zadziałało, dlatego modyfikowałem.
Dzięki za info.
.newbie
Post Reply