Arduino MEGA

Mateusz196
Posts: 18
Joined: Sun Mar 24, 2019 12:01 pm

Sat Mar 30, 2019 8:18 am

Teraz rozumiem . Więc jednak wracam do domoticza , własny serwer , i nawet bez dostępu do internetu będę mógł sterować . Ale znacznie droższy interes. Supla wygrywa tym że jest mega szybka i przejrzysta , domoticzu wygląda trochę niechlujnie . Dzięki za podpowiedzi panowie.
User avatar
shimano73
Posts: 851
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Mar 30, 2019 9:56 am

Nic nie stoi na przeszkodzie postawić własny serwer np na malinie
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Mar 30, 2019 12:11 pm

shimano73 wrote:
Sat Mar 30, 2019 6:42 am
pochwili stwierdzisz ze przydałby się jeszcze jeden przekaźnik .
Dodaj ten kolejny przekaźnik/ kanał na końcu i ładnie się doda :), problem jest jeżeli usuniesz kanał istniejący w tą stronę niestety ale trzeba usunąć urządzenie.
Pozdrawiam
Wojtek
lgorek
Posts: 16
Joined: Sat Aug 31, 2019 8:35 pm

Thu Sep 05, 2019 9:04 am

Mam miejsca gdzie zasięgu nie mam od WiFi, ale za to mogę tam podłączyć się po kablu ethernet. Jaki minimalny układ potrzebuje aby uruchomić na nim stację pogody. ATmega328P wystarczy, czy musi być coś mocniejszego jak Mega 2560 PRO CH340G/ATmega2560-16AU.

A jak żaden z nich to co będzie najlepsze ?
User avatar
shimano73
Posts: 851
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Sep 05, 2019 10:59 am

Ze względu na ilość potrzebnej pamięci ram uno jest za słaNe , musi być mega + w5100, sam rozważałem taka konstrukcje z wykorzystaniem POE w miejscu gdzie kiedyś był a antena WIFI , niestety moje drabiny się sięgają w to miejsce , a wówczas nie potrafiłem aktualizować programu po ŁAN’ie.
Coś mi obiło o uszy ze z bezpieczeństwem Arduino mega jest gorzej ale nie pamietam o co chodziło
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
pzygmunt
Posts: 6410
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Sep 05, 2019 11:01 am

Arduino nie szyfruje połączenia.
Post Reply