Arduino MEGA

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr kwie 13, 2016 10:46 am

Odchudzenie biblioteki dla Ethernet-u może rozwiązać sprawę lub nie. Wszystko zależy jak bardzo uda się ja odchudzić.
Pod kanałem może się kryć np termometr/przekaźnik/czujnik etc. Ile np przekaźników tyle kanałów. Możesz ręcznie zwiększyć ilość ale
to zjada pamięć.

https://github.com/SUPLA/arduino/blob/m ... ce/proto.h

linia 125
zgred
Posty: 16
Rejestracja: czw sty 21, 2016 4:00 pm

śr kwie 13, 2016 5:44 pm

vcompl pisze:zgred - jaka wyszła cena? kupowałeś w Polsce?
Kupowałem dokładnie na tej aukcji z linku, po 5 dniach przesyłka była w Warszawie, a po kolejnym tygodniu miałem ją w rękach.
Koszt sztuki wyszedł około 30 - 33 zł z tego co pamiętam.

Zakupiłem też moduły sieciowe na tym samym układzie co w "shieldzie" (w5100) http://www.ebay.pl/itm/272041589709
Być może to rozwiąże problem braku pamięci w Arduino Pro mini + Supla - jeszcze nie miałem czasu przetestować
vcompl
Posty: 156
Rejestracja: pn kwie 11, 2016 1:32 pm

czw kwie 14, 2016 10:55 am

Zgred - dzięki za info.
Napisz jaką bibliotekę Ethernet zastosowałeś jak uda Ci sie pomyślnie zarejestrować moduł.


Przemek - jeszcze raz pytania "W konsoli powinien być komunikat "Registered and ready". To oznacza, że się połączył. " -

Wykonałem prosty krok wyłączając selektywnie logowanie i program się odblokował (dostępna pamięć ok 1036 bytów, poprzednio stawał na metodzie begin).

Doszedłem do komunikatu "SuplaDevice initialized". Czy przed powinien pojawić sie komunikat "Registered and ready".

Czy po wykonaniu metody - begin - Ardoino powinno być widoczne jako urządzenie w CLOUD_SUPLA?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw kwie 14, 2016 11:23 am

Begin tylko inicjuje bibliotekę.
Wywołanie Iterate "napędza" komunikację.
Dopiero registered and ready oznacza zestawienie połączenia
Mateusz196
Posty: 18
Rejestracja: ndz mar 24, 2019 12:01 pm

pt mar 29, 2019 10:31 pm

pzygmunt pisze:
pt lut 26, 2016 5:14 pm
W dniu dzisiejszym udostępniamy wersję 1.0 biblioteki dla Arduino MEGA.
Oprogramowanie to pozwala na podłączenie Arduino do systemu SUPLA.
Biblioteka wspiera moduły Ethernet oparte o układ ENC28J60 oraz popularny Ethernet Shield z układem W5100 na pokładzie.

Biblioteko dostępna jest do pobrania w dziale Dowload
https://www.supla.org/download

Aby podłączyć Arduino do SUPLI:
1. Pobierz bibliotekę SuplaDevice dla Arduino
2. Uruchom Arduino IDE
3. Kliknij Szkic -> Dołącz bibliotekę -> Dodaj bibliotekę .ZIP
4. Otwórz jeden z przykładów. Plik -> Przykłady -> SuplaDevice
5. Uzupełnij kod (GUID, Serwer, ID lokalizacji, Hasło lokalizacji)
6. Wgraj program do Arduino
7. Gotowe.
Część , odgrzeje nieco temat , mam Arduino mega R3 ATmega 2560 moje pytanie brzmi czy jeśli dokupie do tego Shield Ethernet w5100 będę mógł z supli sterować wszystkimi wyjściami cyfrowymi ? Jest ich około 50 , i czy do wejść analogowych będę mógł podłączyć zwykle przyciski dzwonkowe do załączania tych przekaźników ? I czy wszystko ustawie w supla cloud ? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt mar 29, 2019 10:44 pm

Nie wszystko możesz wykorzystać ale większość tak. Tak czy siak max 32 kanały uruchomisz na Arduino.
Mateusz196
Posty: 18
Rejestracja: ndz mar 24, 2019 12:01 pm

pt mar 29, 2019 10:47 pm

pzygmunt pisze:
pt mar 29, 2019 10:44 pm
Nie wszystko możesz wykorzystać ale większość tak. Tak czy siak max 32 kanały uruchomisz na Arduino.
Wszystko zrobię jak resztę w supla cloud ? I te 32 wejścia mogę użyć jak sobie chce np kontaktrony , przekaźniki , temperatura ?
A co z zalaczeniem ich zwykłymi przyciskami na ścianie , można ?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt mar 29, 2019 10:55 pm

Zrobisz, tylko pamiętaj ustawianie 32 kanały na serwerze kilka razy na dzień dnia , strasznie irytuje , przerabiałem to .
Niestety za każdym razem gdy zmienisz konfiguracje , musisz usunąć z cloud’a urządzenie i po ponownym zalogowaniu ustawić wszystkie kanały od nowa
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Mateusz196
Posty: 18
Rejestracja: ndz mar 24, 2019 12:01 pm

pt mar 29, 2019 11:03 pm

shimano73 pisze:
pt mar 29, 2019 10:55 pm
Zrobisz, tylko pamiętaj ustawianie 32 kanały na serwerze kilka razy na dzień dnia , strasznie irytuje , przerabiałem to .
Niestety za każdym razem gdy zmienisz konfiguracje , musisz usunąć z cloud’a urządzenie i po ponownym zalogowaniu ustawić wszystkie kanały od nowa
Kanały potrafią się usunąć same z aplikacji w telefonie ? Mam wgrane teraz 4 z wemosa i nie miałem z nimi problemu dodałem w cloud i cały czas śmiga . Więc kiedy one potrafią się zresetować ?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob mar 30, 2019 6:42 am

Nie do końca o to mi chodziło . Przypuśćmy ze zaprogramujsz 16 przekaźników i 10 czujników temperatury . Urządzenie zaloguje się do clouda , ty poustawiasz ze przekaźniki to światło , gniazdka , rolety itp . A pochwili stwierdzisz ze przydałby się jeszcze jeden przekaźnik . Modyfikujesz szkic wygrywasz do mega , ale się nie zaloguje do clouda , musisz usunąć starą wersję. Gdy usuniesz , mega zaloguje się, a ty od nowa będziesz musiał wszystko poustawiać ☹️
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ