Strona 3 z 4

Re: Arduino MEGA

: sob mar 30, 2019 8:18 am
autor: Mateusz196
Teraz rozumiem . Więc jednak wracam do domoticza , własny serwer , i nawet bez dostępu do internetu będę mógł sterować . Ale znacznie droższy interes. Supla wygrywa tym że jest mega szybka i przejrzysta , domoticzu wygląda trochę niechlujnie . Dzięki za podpowiedzi panowie.

Re: Arduino MEGA

: sob mar 30, 2019 9:56 am
autor: shimano73
Nic nie stoi na przeszkodzie postawić własny serwer np na malinie

Re: Arduino MEGA

: sob mar 30, 2019 10:11 am
autor: magx2
Możesz spróbować z OpenHAB I natywnym serwerem

Re: Arduino MEGA

: sob mar 30, 2019 12:11 pm
autor: wojtas567
shimano73 pisze:
sob mar 30, 2019 6:42 am
pochwili stwierdzisz ze przydałby się jeszcze jeden przekaźnik .
Dodaj ten kolejny przekaźnik/ kanał na końcu i ładnie się doda :), problem jest jeżeli usuniesz kanał istniejący w tą stronę niestety ale trzeba usunąć urządzenie.

Re: Arduino MEGA

: czw wrz 05, 2019 9:04 am
autor: lgorek
Mam miejsca gdzie zasięgu nie mam od WiFi, ale za to mogę tam podłączyć się po kablu ethernet. Jaki minimalny układ potrzebuje aby uruchomić na nim stację pogody. ATmega328P wystarczy, czy musi być coś mocniejszego jak Mega 2560 PRO CH340G/ATmega2560-16AU.

A jak żaden z nich to co będzie najlepsze ?

Re: Arduino MEGA

: czw wrz 05, 2019 10:59 am
autor: shimano73
Ze względu na ilość potrzebnej pamięci ram uno jest za słaNe , musi być mega + w5100, sam rozważałem taka konstrukcje z wykorzystaniem POE w miejscu gdzie kiedyś był a antena WIFI , niestety moje drabiny się sięgają w to miejsce , a wówczas nie potrafiłem aktualizować programu po ŁAN’ie.
Coś mi obiło o uszy ze z bezpieczeństwem Arduino mega jest gorzej ale nie pamietam o co chodziło

Re: Arduino MEGA

: czw wrz 05, 2019 11:01 am
autor: pzygmunt
Arduino nie szyfruje połączenia.

Re: Arduino MEGA

: śr mar 04, 2020 9:24 am
autor: domi
Witam, podłączyłam Arduino Mega + W5100 + Supla wszystko działa poza jednym, w momencie kiedy np. braknie prądu i wróci, to arduino tylko raz spróbuje uzyskać adres od serwera DHCP który w dopiero jest w trakcie uruchamiania w konsekwencji nie ma połączenia.

Mogłabym prosić o jakąś podpowiedz jak zmienić program żeby w pętli próbował się połączyć dopóki się nie połączy?

Z góry dziękuje.

Re: Arduino MEGA

: śr mar 04, 2020 9:47 am
autor: klew
domi pisze:
śr mar 04, 2020 9:24 am
Witam, podłączyłam Arduino Mega + W5100 + Supla wszystko działa poza jednym, w momencie kiedy np. braknie prądu i wróci, to arduino tylko raz spróbuje uzyskać adres od serwera DHCP który w dopiero jest w trakcie uruchamiania w konsekwencji nie ma połączenia.

Mogłabym prosić o jakąś podpowiedz jak zmienić program żeby w pętli próbował się połączyć dopóki się nie połączy?

Z góry dziękuje.
Której wersji biblioteki używasz? Na pewno testowałem scenariusze polegające na późniejszym podłączaniu i odłączaniu kabla ;). Rozumiem, że u Ciebie wtyczka jest wpięta, Arduino wstaje szybciej niż router z serwerem DHCP i wszystko utyka, tak?
Czy wypięcie i wpięcie wtyczki pomaga?

Re: Arduino MEGA

: śr mar 04, 2020 10:01 am
autor: domi
Tak arduino wstaje szybciej niż router, jasne można odłączyć ale chodzi mi o bezobsługowość