Page 1 of 3

Arduino MEGA

Posted: Fri Feb 26, 2016 5:14 pm
by pzygmunt
W dniu dzisiejszym udostępniamy wersję 1.0 biblioteki dla Arduino MEGA.
Oprogramowanie to pozwala na podłączenie Arduino do systemu SUPLA.
Biblioteka wspiera moduły Ethernet oparte o układ ENC28J60 oraz popularny Ethernet Shield z układem W5100 na pokładzie.

Biblioteko dostępna jest do pobrania w dziale Dowload
https://www.supla.org/download

Aby podłączyć Arduino do SUPLI:
1. Pobierz bibliotekę SuplaDevice dla Arduino
2. Uruchom Arduino IDE
3. Kliknij Szkic -> Dołącz bibliotekę -> Dodaj bibliotekę .ZIP
4. Otwórz jeden z przykładów. Plik -> Przykłady -> SuplaDevice
5. Uzupełnij kod (GUID, Serwer, ID lokalizacji, Hasło lokalizacji)
6. Wgraj program do Arduino
7. Gotowe.

Re: Arduino MEGA

Posted: Mon Feb 29, 2016 5:45 pm
by zgred
Dzień dobry, to mój pierwszy post więc chciałbym baaaaardzo pochwalić Wasz trud i wysiłek.
Obserwuję projekt od jakiegoś czasu i zrobiłem nawet kilka działających prototypów co tylko utwierdza mnie w przekonaniu jaki kawał dobrej roboty zrobiliście:)

A teraz pytanie odnośnie arduino: czy okrawając nieco funkcjonalność można by upchnąć np sterowanie kilkoma przekaźnikami (on/off)
np w atmedze 328 ? (http://allegro.pl/modul-arduino-nano-3- ... 24543.html) taki moduł zajmuje drastycznie mniej miejsca niż płytka arduino mega2560

Pozdrawiam

Re: Arduino MEGA

Posted: Mon Feb 29, 2016 6:42 pm
by pzygmunt
Póki co można tam wcisnąć to co jest już dla Arduino. Problem w tym, że zostaje 505 bajtów pamięci.
Jak będzie trochę czasu to postaram się zoptymalizować trochę kod tak aby można było to wcisnąć w ten moduł zachowując trochę więcej
pamięci potrzebne do stabilnej pracy programu.

Re: Arduino MEGA

Posted: Mon Feb 29, 2016 9:18 pm
by zgred
Ok, to super, ponieważ jak próbowałem skompilować przykładowy szkic z kartą ENC28J60 daje smutny komunikat:
Szkic używa 36 048 bajtów z (117%) pamięci programu.
Faktycznie szkic SuplaEthernetShield mieści się bez problemu w pamięci, zakładam więc większe zużycie pamięci biblioteki UIPEthernet.h

Re: Arduino MEGA

Posted: Mon Apr 11, 2016 6:57 pm
by vcompl
A co tak na prawdę oznacza komunikat "Channel limit exceeded" po załadowaniu przykładu z Ethernet Shield na Andorino Uno?

Re: Arduino MEGA

Posted: Tue Apr 12, 2016 7:53 am
by pzygmunt
Na wersji UNO to raczej nie wystartuje, ale komunikat oznacza, że przekroczono liczbę kanałów (w wersji UNO może być tylko jeden).
Usuń z przykładu wszystko:

SuplaDevice.addSensorNO
SuplaDevice.addRollerShutterRelays
SuplaDevice.addRelay


i zostaw np tylko jeden SuplaDevice.addRelay

tak czy inaczej nie sądzę, że to w ogóle ruszy z uwagi na zbyt małą ilość pozostałej pamięci.

Re: Arduino MEGA

Posted: Tue Apr 12, 2016 8:34 am
by vcompl
Tym tropem poszedłem. Komunikat zniknął. (O jednym kanale w UNO nie wiedziałem, muszę doczytać)

Wracając do uruchamiania. Sam UNO dostał IP i chyba nie zawiesił się kompletnie. mogłem go pingować.

Jak można zdiagnozować na jakim etapie jest komunikacja z SUPLA_CLOUD (i dalej rejestracja - diagnozowanie z poziomu biblioteki Ardurino?)

Pisałeś, że przymierzasz się do odchudzenia biblioteki dla Ardurino. Co można spróbować na szybko? (popróbuję samodzielnie)

Re: Arduino MEGA

Posted: Tue Apr 12, 2016 9:45 am
by pzygmunt
W konsoli powinien być komunikat "Registered and ready". To oznacza, że się połączył. Tak na szybko to nie mam pomysłu na odchudzenie.
Muszę się dopiero temu przyjrzeć.

Re: Arduino MEGA

Posted: Tue Apr 12, 2016 12:17 pm
by zgred
W oczekiwaniu na odchudzenie biblioteki oraz konieczności małych wymiarów zakupiłem takie coś: http://www.ebay.pl/itm/161757302117
Wraz z kartą na ENC28J60 oraz kilkoma przekaźnikami pracuje całkiem poprawnie

Re: Arduino MEGA

Posted: Wed Apr 13, 2016 9:06 am
by vcompl
zgred - jaka wyszła cena? kupowałeś w Polsce?

Wracając do Arduino UNO, pytanie do Przemka z Supla -

- czy jakach odchudzona biblioteka Ethernet mogła by załatwić sprawę - bez dns i dhcp?

Pytanie czy jest taka już przez kogoś sprawdzona.

Sprawdzałem dane dotyczące UNO i przyznam, że nie rozumiem co dokładnie miałeś na myśli pisząc:

" przekroczono liczbę kanałów (w wersji UNO może być tylko jeden)." co dokładnie nazywasz kanałem w znaczeniu sprzętu UNO?

Może źle to rozumiem ale np mam działające urządzenie z UNO + relay shield (kilka przekaźników). Z poziomu UNO steruję nimi - kanały cyfrowe jest ich 6 PWM.

Czy Twoja biblioteka łącząca do CloudSupla nie umożliwiałaby tego?