Sonoff Touch

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt mar 08, 2019 8:52 pm

W tych sonofch jest podwójne niezależne sterowanie z ESP i RF. Pierwszy dotyk podłączony jest do GPIO0 w ESP a RF do programowania. A pika Ci buzer czy przekaźnik?
A jeszcze jedno pytanie najważniejsze czy na oryginalnym sofcie od sonoffa przycisk działał?
Pozdrawiam
Wojtek
miko1282
Posty: 442
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

pt mar 08, 2019 8:54 pm

wojtas567 pisze:
pt mar 08, 2019 8:52 pm
W tych sonofch jest podwójne niezależne sterowanie z ESP i RF. Pierwszy dotyk podłączony jest do GPIO0 w ESP a RF do programowania. A pika Ci buzer czy przekaźnik?
Buzer, lecz powinien pikać po krótkim przytrzymaniu co oznacza parowanie pilota dłuższe przytrzymanie to kasowanie pilotów prawy kanał pika przy krótkim trzymaniu a lewy tylko przy długim tym który oznacza usuwanie
ErroR
Posty: 14
Rejestracja: śr sty 17, 2018 5:32 pm

pt mar 08, 2019 11:55 pm

Witam,
Czy użytkownicy, którzy lepiej są obeznani w Sonoff Touch mają jakieś rady na zwiększenie czułości przycisku?
W moim przypadku załączenie przekaźnika po dotknięciu panelu pojemnościowego następuje średnio po kilku mocniejszych naciśnięciach.
Nawet przy zdjętym przednim panelu, czułość przycisku nie jest zadowalająca.
Nie pomaga wcześniej opisywane słabsze dokręcenie czy inny kąt umiejscowienia w puszce.
Sterowanie nim przez suple działa super, lecz ręczne sterowanie to porażka...
miko1282
Posty: 442
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

sob mar 09, 2019 12:03 am

ErroR pisze:
pt mar 08, 2019 11:55 pm
Witam,
Czy użytkownicy, którzy lepiej są obeznani w Sonoff Touch mają jakieś rady na zwiększenie czułości przycisku?
W moim przypadku załączenie przekaźnika po dotknięciu panelu pojemnościowego następuje średnio po kilku mocniejszych naciśnięciach.
Nawet przy zdjętym przednim panelu, czułość przycisku nie jest zadowalająca.
Nie pomaga wcześniej opisywane słabsze dokręcenie czy inny kąt umiejscowienia w puszce.
Sterowanie nim przez suple działa super, lecz ręczne sterowanie to porażka...
Dotykasz tych pojemnosciowek bez panelu i też słabo działa ? Nie zdążyli mi się to, zawsze wystarczyło wręcz musknąć je
ErroR
Posty: 14
Rejestracja: śr sty 17, 2018 5:32 pm

sob mar 09, 2019 12:09 am

Trzeba ładnie cały kciuk przyłożyć do panelu ( prawie całego go zakryć ) i wtedy działa, lecz aby włączyć światło normalnie odruchowo to jest to niewykonalne.
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

sob mar 09, 2019 6:32 am

Ja tylko palcami przesuwam i łapie
miko1282
Posty: 442
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

sob mar 09, 2019 6:41 am

ErroR pisze:
sob mar 09, 2019 12:09 am
Trzeba ładnie cały kciuk przyłożyć do panelu ( prawie całego go zakryć ) i wtedy działa, lecz aby włączyć światło normalnie odruchowo to jest to niewykonalne.
https://youtu.be/EdOOfH2fB1M

Nagrałem dla ciebie filmik, zobacz jak to u mnie działa


A tu filmik z niedziałającego sonoffa: https://youtu.be/EWDrd4n9lzI
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz mar 10, 2019 6:46 pm

Dla tych co kiepsko działa dotyk możecie ten soft będzie działał lepiej.
Na początek wyczyścić zawartość, i wgrać na ustawieniach: 0x00000, 115200, 4MByte, 40MHz, DOUT.
Następne wgranie ewentualnie można zrobić aktualizację przez www, IP:81/touch, login: admin, hasło: supla.
Nie świeci dioda config ale rozgłasza sieć wifi, ewentualnie wejście w tryb konfiguracji przytrzymanie lewego przycisku dłużej niż 5s.
Jest uniwersalny czyli ma 3 kanały, możliwość podpięcia DS lub DHT pod GPIO2, niepotrzebne kanały można wyłączyć na chmurze.
Załączniki
supla_ESP_TOUCHv2_START.ino.generic.rar
(250.34 KiB) Pobrany 145 razy
Pozdrawiam
Wojtek
miko1282
Posty: 442
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

ndz mar 10, 2019 7:02 pm

wojtas567 pisze:
ndz mar 10, 2019 6:46 pm
Dla tych co kiepsko działa dotyk możecie ten soft będzie działał lepiej.
Na początek wyczyścić zawartość, i wgrać na ustawieniach: 0x00000, 115200, 4MByte, 40MHz, DOUT.
Następne wgranie ewentualnie można zrobić aktualizację przez www, IP:81/touch, login: admin, hasło: supla.
Nie świeci dioda config ale rozgłasza sieć wifi, ewentualnie wejście w tryb konfiguracji przytrzymanie lewego przycisku dłużej niż 5s.
Jest uniwersalny czyli ma 3 kanały, możliwość podpięcia DS lub DHT pod GPIO2, niepotrzebne kanały można wyłączyć na chmurze.
A mocno mruga na tym sofcie ?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz mar 10, 2019 7:33 pm

Co mruga?
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”