Sonoff TH10 / TH16

User avatar
michael
Posts: 968
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Jan 02, 2018 11:32 am

skoczo wrote:
Tue Jan 02, 2018 10:50 am
slawek wrote:
Tue Jan 02, 2018 9:28 am
Spróbuj z SPI MODE: DOUT
Niestety nie pomogło. Próbowałem też z 'dio' ale bez zmian. Dodałem też '--flash_freq 40m' ale dalej nie działa. Może coś źle robię?

Wykonuję 3 komendy. Wgrywam: boot, sonoff_th16_user1.1024.new.2.bin i esp_init_data_default.bin. W takiej kolejności. Po każdym wgrywaniu muszę odłączyć usb i ponownie wprowadzić przełącznik w tryb programowania. Następnie, z wciśniętym przyciskiem, podłączam przełącznik do prądu. Trzymam przycisk ponad 5 sekund. Po tym wszystkim nic się nie dzieje.

Czy wgrywam dobry soft? Powinno być th16 czy th10? Oznaczenie na płytce to th10/16 ver: 2.1.
Po wgraniu softu odłącz i nie trzymaj wciśniętego przycisku bo niepotrzebnie wprowadzasz go w tryb flashowania. Podłącz po prostu do sieci i zobacz czy zaświeci się dioda.
Druga sprawa to wyczyszczenie ESP przed wgrywaniem nowego softu, robiłeś to?
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
skoczo
Posts: 40
Joined: Thu Nov 16, 2017 8:19 pm

Tue Jan 02, 2018 11:36 am

michael wrote:
Tue Jan 02, 2018 11:32 am
skoczo wrote:
Tue Jan 02, 2018 10:50 am
slawek wrote:
Tue Jan 02, 2018 9:28 am
Spróbuj z SPI MODE: DOUT
Niestety nie pomogło. Próbowałem też z 'dio' ale bez zmian. Dodałem też '--flash_freq 40m' ale dalej nie działa. Może coś źle robię?

Wykonuję 3 komendy. Wgrywam: boot, sonoff_th16_user1.1024.new.2.bin i esp_init_data_default.bin. W takiej kolejności. Po każdym wgrywaniu muszę odłączyć usb i ponownie wprowadzić przełącznik w tryb programowania. Następnie, z wciśniętym przyciskiem, podłączam przełącznik do prądu. Trzymam przycisk ponad 5 sekund. Po tym wszystkim nic się nie dzieje.

Czy wgrywam dobry soft? Powinno być th16 czy th10? Oznaczenie na płytce to th10/16 ver: 2.1.
Po wgraniu softu odłącz i nie trzymaj wciśniętego przycisku bo niepotrzebnie wprowadzasz go w tryb flashowania. Podłącz po prostu do sieci i zobacz czy zaświeci się dioda.
Druga sprawa to wyczyszczenie ESP przed wgrywaniem nowego softu, robiłeś to?
Nic nie czyściłem. Czy mam to zrobić za pomocą 'esptool erase_flash' ? Po samym tylko podłączeniu do prądu dioda się nie świeci.
User avatar
michael
Posts: 968
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Jan 02, 2018 11:46 am

Tutaj masz instrukcję i plik blank do czyszczenia
http://www.pratikpanda.com/completely-f ... sh-memory/
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
skoczo
Posts: 40
Joined: Thu Nov 16, 2017 8:19 pm

Tue Jan 02, 2018 12:07 pm

Wgrałem blanka a poźniej suple ale dalej to samo. Dioda nie miga i nie ma nowej sieci wifi żeby skonfigurować przełącznik.

Logi:
Wgranie softu z backupu, przełącznik działa

Code: Select all

~/sonoff/ESP8266/sonoff_th$ sudo esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --baud 115200  write_flash --flash_freq 40m 0x00000 ../../th10/original-full.bin 
esptool.py v2.3-dev
Connecting....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8266EX
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Auto-detected Flash size: 1MB
Compressed 1048576 bytes to 293237...
Wrote 1048576 bytes (293237 compressed) at 0x00000000 in 25.8 seconds (effective 324.5 kbit/s)...
Hash of data verified.

Leaving...
Hard resetting...
Wgranie supli:

Code: Select all

### Wgranie blanka ###
/sonoff/ESP8266/sonoff_th$ sudo esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --baud 115200  write_flash --flash_mode dio --flash_freq 40m 0x00000 ../../blank_1MB.bin
esptool.py v2.3-dev
Connecting....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8266EX
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Auto-detected Flash size: 1MB
Compressed 1048576 bytes to 1039...
Wrote 1048576 bytes (1039 compressed) at 0x00000000 in 0.1 seconds (effective 88819.1 kbit/s)...
Hash of data verified.

Leaving...
Hard resetting...

### Wgranie supli ###
~/sonoff/ESP8266/sonoff_th$ sudo esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --baud 115200  write_flash --flash_freq 40m 0x00000 boot_v1.5.bin 0x01000 sonoff_th16_user1.1024.new.2.bin 0xfc000 esp_init_data_default.bin
esptool.py v2.3-dev
Connecting....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8266EX
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Auto-detected Flash size: 1MB
Flash params set to 0x0020
Compressed 3232 bytes to 2336...
Wrote 3232 bytes (2336 compressed) at 0x00000000 in 0.2 seconds (effective 123.6 kbit/s)...
Hash of data verified.
Compressed 328212 bytes to 240192...
Wrote 328212 bytes (240192 compressed) at 0x00001000 in 21.2 seconds (effective 123.9 kbit/s)...
Hash of data verified.
Compressed 128 bytes to 75...
Wrote 128 bytes (75 compressed) at 0x000fc000 in 0.0 seconds (effective 92.9 kbit/s)...
Hash of data verified.

Leaving...
Hard resetting...
skoczo
Posts: 40
Joined: Thu Nov 16, 2017 8:19 pm

Tue Jan 02, 2018 1:41 pm

Ok. Znalazłem że th16 ma oznaczenie th16 na obudowie. U mnie jest th10 a na płytce th10/16(to mnie zmyliło). Wgrałem oprogramowanie do th10 (wcześniej jeszcze blanka) ale dalej to samo. Może płytka nie wspierana?

Czy oprócz wlutowania listwy muszę jeszcze coś lutować na płytce? Brakuje mi pomysłów czemu to nie działa. Próbowałem już wgrywać chyba z wszystkimi ustawieniami.

Tak wygląda moja komenda esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --baud 115200 write_flash --flash_freq 40m 0x00000 boot_v1.5.bin 0x01000 sonoff_th10_user1.1024.new.2.bin --flash_mode qio Próbowałem z flash_mode ustawionym na qio, dio i dout
skoczo
Posts: 40
Joined: Thu Nov 16, 2017 8:19 pm

Thu Jan 04, 2018 9:27 pm

Udało się. Najpierw 'sudo esptool --port /dev/ttyUSB0 erase_flash ' a później 'sudo esptool --port /dev/ttyUSB0 write_flash -fs 1MB -fm dout 0x00000 boot_v1.5.bin 0x01000 sonoff_th10_user1.1024.new.2.bin 0xfc000 esp_init_data_default.bin' na sofcie z gita https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/master/sonoff_th

Jest błąd w opisie i wgrywanie z dio nie działa(przełącznik nie wstaje). Mnie zadziałało z dout. Soft ze strony https://www.supla.org/pl/download nie chciał działać.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jan 04, 2018 10:26 pm

skoczo wrote:
Thu Jan 04, 2018 9:27 pm

Jest błąd w opisie i wgrywanie z dio nie działa(przełącznik nie wstaje). Mnie zadziałało z dout. Soft ze strony https://www.supla.org/pl/download nie chciał działać.
To nie błąd w opisie - to nowe sonoffy wymagają trybu DOUT, starsze - DIO (softy @Zybiego - bodajże QIO, ale tam masz opisy w readme - dla starszej wersji...)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
skoczo
Posts: 40
Joined: Thu Nov 16, 2017 8:19 pm

Fri Jan 05, 2018 10:02 am

slawek wrote:
Thu Jan 04, 2018 10:26 pm
skoczo wrote:
Thu Jan 04, 2018 9:27 pm

Jest błąd w opisie i wgrywanie z dio nie działa(przełącznik nie wstaje). Mnie zadziałało z dout. Soft ze strony https://www.supla.org/pl/download nie chciał działać.
To nie błąd w opisie - to nowe sonoffy wymagają trybu DOUT, starsze - DIO (softy @Zybiego - bodajże QIO, ale tam masz opisy w readme - dla starszej wersji...)
Może warto było by dodać taką informację do README?
rodis
Posts: 30
Joined: Tue Nov 07, 2017 10:48 pm

Wed Mar 21, 2018 10:14 pm

Potwierdzam, wgrywając soft sonoff_th https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/master/sonoff_th
Do urządzenia oznaczonego jako Sonoff TH16 (na płytce: Sonoff Th10/16, Ver. 2.1, 2017-6-8) trzeba ustawić SPI mode: DOUT.
Inaczej urządzenie nie wstanie mimo zastosowania się do zaleceń z pliku readme.

Ależ ile się forum i gugli naczytałem, żeby znaleźć ten post tutaj... :lol:

Hmmm, ale widzę że nadal temperatury i wilgotności nie mierzy, mimo wybrania na kanale 2 czujnika AM2301. (bo takowy czujnik podłączylem do tego Sonoffa - konkretnie ASAIR AM2301).

No więc jestem w kropce - bo supla soft działa na TH16, ale temp. i wilg. - lipa.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Mar 21, 2018 10:39 pm

Nie mierzy, bo, zdaje mi się - wgrałeś wersję bez czujnika... masz kanał termometru? Jeśli tak - masz pullup?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply