Raspberry PI update script

Post Reply
User avatar
pzygmunt
Posts: 7077
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Nov 18, 2016 5:06 pm

Gdyby ktoś chciał uaktualnić swoje raspberry

wget https://raw.githubusercontent.com/SUPLA ... _update.sh
chmod +x supla_pi_update.sh
sudo ./supla_pi_update.sh


Wynik powinien być mniej więcej taki:
[ ok ] Stopping supla-server (via systemctl): supla-server.service.
[ ok ] Stopping supla-dev (via systemctl): supla-dev.service.
[ ok ] Stopping apache2 (via systemctl): apache2.service.
Cloning into 'supla-cloud'...
remote: Counting objects: 9747, done.
remote: Compressing objects: 100% (27/27), done.
remote: Total 9747 (delta 0), reused 0 (delta 0), pack-reused 9719
Receiving objects: 100% (9747/9747), 8.52 MiB | 445.00 KiB/s, done.
Resolving deltas: 100% (3217/3217), done.
Checking connectivity... done.
Clearing the cache for the prod environment with debug false
Clearing the cache for the dev environment with debug true
Cloning into 'raspberry'...
remote: Counting objects: 84, done.
remote: Compressing objects: 100% (7/7), done.
remote: Total 84 (delta 1), reused 0 (delta 0), pack-reused 74
Unpacking objects: 100% (84/84), done.
Checking connectivity... done.
[ ok ] Starting supla-server (via systemctl): supla-server.service.
[ ok ] Starting supla-dev (via systemctl): supla-dev.service.
[ ok ] Starting apache2 (via systemctl): apache2.service.
FINISH
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Nov 18, 2016 9:13 pm

Uaktualniłem i działa, z tym, że wcześniej miałem przestawione porty jak w tym wątku viewtopic.php?f=8&t=204&start=40#p2289 i działało OK, natomiast teraz wpisuję https://192.168.200.55:444 - otwiera się strona, po wpisaniu maila daję ENTER - i znika mi w adresie nr portu - pozostaje taki zapis: https://192.168.200.55/auth/login#sign i komunikat, że nie może wyświetlić strony.
Po przywróceniu domyślnych portów działa OK, chciałbym jednak wrócić do portu 444... 443 mam zajęty :(
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 7077
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Nov 19, 2016 12:01 pm

Zamień tą linijkę
https://github.com/SUPLA/supla-cloud/bl ... t.php#L124

na

$server = $request->getHost();

if ( $request->getPort() != 443 )
$server .= ":".$request->getPort();

return $server;

i daj znać jak nie zadziała to na
return $request->getHost().":444";
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Nov 19, 2016 2:45 pm

Działa :) z tą pierwszą opcją.
Wielkie dzięki...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
michael
Posts: 1009
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Jan 26, 2017 11:08 am

U mnie update zadziałał "od strzału".
W każdym razie mam pytanie. Czy jak już będzie nowa wersja Cloud'a z harmonogramami to czy również będzie udostępniony taki update script? 8-)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
pzygmunt
Posts: 7077
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Jan 26, 2017 1:22 pm

Tak
Post Reply