SuplaSatelIntegrator - program do integracji Supla z SATEL

User avatar
Duch__
Posts: 502
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Jul 22, 2018 4:56 pm

Witam.

---edit---
Uwaga. Do poprawnej pracy wymagana jest wersja płytek 2.3.0. Na nowszych wystepują problemy.
-------------

W dniu dzisiejszym po dwóch tygodniach prac jestem gotów zaprezentować nowe oprogramowanie, które umożliwia nam połączenie naszej Supli z centralą alarmową SATEL INTEGRA.

Przedstawiam: SuplaSatelIntegrator

Oprogramowanie umożliwia wyzwolenie sceny w momencie:

- uzbrojenia 1 z 32 stref - możliwe definiowania łącznie 32 scen po jednej na strefę;
- alarm 1 z 32 stref - możliwe definiowania łącznie 32 scen po jednej na strefę;
- naruszenie 1 z 128 wejść - możliwe definiowania łącznie 128 scen po jednej na wejście;
- wyzwolenie 1 z 128 wyjść - możliwe definiowania łącznie 128 scen po jednej na wyjście.

Podsumowywując:
Dla każdego wejścia, wyjścia i strefy można w sumie zdefiniować 320 akcji

Przykładowe akcje:
- w momencie akcji alarmowej strefy 2 uruchom wszystkie światła w domu na czas 60 sekund.
- w momencie uzbrojenia strefy 3 (Garaż) wyłącz wszystkie gniazdka w tym pomieszczeniu
- w momencie naruszenia wejścia 14 (Czujnik podczerwieni Klatka schodowa piętro) zapal światło na korytarzu na czas 30 sekund.

Wszystkie akcje (sceny)definiowane są na SUPLA.FRACZ.COM, do programu należy wpisać adres URL i TOKEN, po czym skompilować cały plik.
Do poprawnej pracy wymagany jest moduł ETHM-1 oraz centrala alarmowa SATEL INTEGRA - oprogramowanie testowane na SATEL INTEGRA 128 (firmware 1.17) i ETHM-1 (wersja bez PLUS - firmware 1.07). Dodatkowo w centrali musi być uruchomiona funkcja INTEGRACJA.

Program w załączniku.

Zapraszam do testowania i opiniowania.
Pozdrawiam, Duch__
SuplaSatelIntegrator 1.0.0.zip
(5.53 KiB) Downloaded 272 times


Instrukcja:


Uzupełniamy dane naszej sieci WIFI:

Code: Select all

const char* adres_wifi = "wifi"; 
const char* haslo_wifi = "pasword";

Uzupełniamy dane naszego modułu ETHM-1 firmy SATEL, oczywiście w centrali MUSI być włączona INTEGRACJA bez opcji szyfrowania.

Code: Select all

const char* Satel_host = "192.168.1.X"; //Adres IP modułu ETHM-1 firmy SATEL - testowane na wersji ETHM-1 bez PLUS
const int Satel_Integracja_Port = XXXX; //Port modułu ETHM-1 - testowane na wersji ETHM-1 bez PLUS

Uzupełniamy dane serwera do wykonywania scen. Jeśli korzystarz ze skryptów kolegi @Fracz to nie trzeba nic zmienić

Code: Select all

const char* remote_host = "supla.fracz.com";
const int remote_port = 443;

W tej części ustawiamy sobie metodą kopiuj/wklej które linie (czujki), wyjście, uzbrojone strefy, strefy w alarmie nas interesują, oraz akcje które mają się wykonać po połączeniu z SUPLA.FRACZ.COM

Wejścia (linie) można ustawić w zakresie 1-128 (dla centrali INTEGRA 128), 1-64 (dla centrali INTEGRA 64), 1-32 (dla centrali INTEGRA 32);
Wyjścia można ustawić w zakresie 1-128 (dla centrali INTEGRA 128), 1-64 (dla centrali INTEGRA 64), 1-32 (dla centrali INTEGRA 32);
Strefy można ustawić w zakresie 1-32 (dla centrali INTEGRA 128), 1-32 (dla centrali INTEGRA 64), 1-32 (dla centrali INTEGRA 32);
Strefy w alarmie można ustawić w zakresie 1-32 (dla centrali INTEGRA 128), 1-32 (dla centrali INTEGRA 64), 1-32 (dla centrali INTEGRA 32);

Code: Select all

//**************************************************DEKLARACJA SCEN NA STANY SYSTEMU*****************************************************************************************************

      if(wyjscie[125] == 1 && wyjscie_old[125] == 0){    //Jesli wyjscie 125 zostalo wyzwolone
          wyjscie_old[125] = 1;
          adr_url = "/api/scenes/execute/XXXXXXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXXXXXXXXXX";
          token   = "Authorization: Bearer XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX";
          goto wyslij_do_remote_host;
      }

      if(wejscie[31] == 1 && wejscie_old[31] == 0){      //Jesli wejscie 31 zostalo naruszone
          wejscie_old[31] = 1;
          adr_url = "/api/scenes/execute/XXXXXXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXXXXXXXXXX";
          token   = "Authorization: Bearer XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX";
          goto wyslij_do_remote_host;
      }

     
      if(strefa_uzb[16] == 1 && strefa_uzb_old[16] == 0){ //Jesli strefa 16 zostala uzbrojona
          strefa_uzb_old[16] = 1;
          adr_url = "/api/scenes/execute/XXXXXXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXXXXXXXXXX";
          token   = "Authorization: Bearer XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX";
          goto wyslij_do_remote_host;
      }

      if(strefa_alarm[13] == 1 && strefa_alarm_old[13] == 0){ //Jesli strefa 13 jest w alarmie
          strefa_alarm_old[16] = 1;
          adr_url = "/api/scenes/execute/XXXXXXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXXXXXXXXXX";
          token   = "Authorization: Bearer XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX";
          goto wyslij_do_remote_host;
      }

//***************************************************************************************************************************************************************************************
Całą konfigurację na koniec kompilujemy przy pomocy ARDUINO IDE i wgrywamy do modułu ESP8266.
Last edited by Duch__ on Fri Feb 08, 2019 2:02 pm, edited 4 times in total.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
cino111
Posts: 346
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Jul 22, 2018 7:02 pm

Rewelacja. Teraz tylko muszę dociągnąć kabel Ethernet do Integry (mam wpięty modem z kartą SIM) i można działać. Duch dałeś niesamowite możliwości. Szacun dla Ciebie i ja ze swojej strony bardzo Ci dziękuje. Oby tak dalej, a projekt naprawdę się rozwinie.
User avatar
Duch__
Posts: 502
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Fri Aug 03, 2018 4:22 am

Czy komuś udało się już wykorzystać w/w soft?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
kris.sg
Posts: 98
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Fri Aug 03, 2018 10:06 am

chętnie bym potestował ale mam Versę
cino111
Posts: 346
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Fri Aug 03, 2018 11:50 am

kris.sg wrote:
Fri Aug 03, 2018 10:06 am
chętnie bym potestował ale mam Versę
ETHM-1 przecież dziala również z VERSA.
kris.sg
Posts: 98
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Fri Aug 03, 2018 3:31 pm

mam verse plus która ma wbudowany moduł Ethernet
też zadziała ?
cino111
Posts: 346
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Aug 05, 2018 3:20 pm

Moim zdaniem - tak
Kaowiec
Posts: 46
Joined: Wed Jul 26, 2017 8:15 am
Location: Czernichów

Mon Aug 13, 2018 3:16 pm

Chętnie przetestuje ale potrzebny byłby jakiś tutorial zrobiony najlepiej przez @Duch__
Trochę ciężko mi znaleźć czas na naukę wszystkiego od „nowa”...
User avatar
Duch__
Posts: 502
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Mon Aug 13, 2018 9:25 pm

A z czym masz problem?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Kaowiec
Posts: 46
Joined: Wed Jul 26, 2017 8:15 am
Location: Czernichów

Tue Aug 14, 2018 8:45 am

Duch__ wrote:
Mon Aug 13, 2018 9:25 pm
A z czym masz problem?
Cóż... prawdę powiedziawszy, na chwilę obecną... "ze wszystkim" :)
Mam duży system Satela (kilka stref jako instalacja alarmowa, system steruje dwoma bramami, otwiera i zamyka rolety, bramy garażowe, otwiera drzwi w kilku miejscach itd). Supla też była spora... choć z racji braku automatyzacji i integracji z Homekitem powoli sterowniki ESP zmieniają oprogramowanie z Supla na Tasmota (też mi przykro... bo zainwestowałem sporo czasu w Suple, która niestety skręciła trochę w inną stronę niż się zapowiadała).
Ale to nie wątek na żale wiec do rzeczy.
Chętnie spróbuję integracji z Satelem ale na chwilę obecną nie wiem jak :)
Myślę, że przydałaby się przynajmniej ogólna instrukcja (wskazówka) gdzie i co podać. Ja wiem, że jak się to robi po raz drugi, to jest to banalnie proste ale teraz to ja nie wiem gdzie mam ten program napisany przez Ciebie wsadzić i co zrobić żeby działał :)
Tak więc poproszę o instrukcję :)
Post Reply