SuplaSatelIntegrator - program do integracji Supla z SATEL

User avatar
slawek
Posts: 2035
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Feb 07, 2019 2:50 pm

Duch__ wrote:
Thu Feb 07, 2019 12:37 pm
I tak programujac z poziomu arduino ide cala pamiec jest zapisywana. Szybki test. Napisz sobie krotki program ktory bedzie wykonywal tylko miganie ledem oraz dlugi z zaawansowanymi funkcjami. Czas wgrywania bedzie taki sam czyli rozmiar pliku wynikowego bedzie taki sam. Pamiec jest zapisywana zawsze cała, bo jest zapisywana od adresu 0x00000 aż do zdefiniowanego rozmiaru.
Nie do końca się zgadzam - jeśli dasz Only sketch lub wgrywasz ze starszą wersją - np.2.3.0 lub 2.4.0 to np. ustawienia wifi, a raczej cały panel ustawień supli zostaje... wgraj soft jeszcze raz na skonfigurowany moduł i się przekonasz
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Duch__
Posts: 500
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Thu Feb 07, 2019 5:25 pm

Zależy gdzie są przechowywane dane?? Jeśli w eeprom to racja.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
kolczkuba
Posts: 5
Joined: Wed Jan 30, 2019 7:17 pm

Thu Feb 07, 2019 7:23 pm

Właśnie uruchomiłem program na wersji płytek 2.3.0. Wszystko działa tak jak powinno. Naprawdę kawał dobrej roboty i gratuluję znalezienia przyczyny problemu. :D
User avatar
Duch__
Posts: 500
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Fri Feb 08, 2019 11:06 am

kolczkuba wrote:
Thu Feb 07, 2019 7:23 pm
Właśnie uruchomiłem program na wersji płytek 2.3.0.
Napisz tylko dla potomnych którą wersję SuplaSatelIntegrator uruchomiłeś z powodzeniem. 1.0.0 czy 1.1.0?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
cino111
Posts: 277
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Fri Feb 08, 2019 12:51 pm

Duch__ wrote:
Fri Feb 08, 2019 11:06 am
kolczkuba wrote:
Thu Feb 07, 2019 7:23 pm
Właśnie uruchomiłem program na wersji płytek 2.3.0.
Napisz tylko dla potomnych którą wersję SuplaSatelIntegrator uruchomiłeś z powodzeniem. 1.0.0 czy 1.1.0?
Działają obydwie wersje. Przyczyną były błędne biblioteki :oops:
Duch_ moze dopisz w pierwszym poście, ze wymagana wersja płytek w wersji 2.3.0 no i patrząc na opisywane problemy przy innych świetnych Twoich projektach pewnie jest ta sama przyczyna.
sawko78
Posts: 5
Joined: Sun Feb 10, 2019 7:15 pm

Sun Feb 10, 2019 7:29 pm

Na wstępie się przywitam , mam na imię Sławek. Chciałem bardzo podziękować za kawał dobrej roboty.
Mam pytanie dotyczące odczytu temp za pomocą ESP i przesłanie jej do integry. Wyniki chcę wyświetlić na TSI czy jest taka szansa ?
Dopiero czytam i uczę się systemu SUPLA , mam natomiast zamontowane sterowania oparte na systemie satela , dlatego podłączenie tych dwóch systemów jest dla mnie genialne , mogę pominąć ABAX-a i dołożyć sterowanie urządzeń za pomocą esp.
User avatar
Duch__
Posts: 500
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Feb 10, 2019 7:49 pm

Temperature możesz odczytywać tylko z czujników ABAX wyposażonych w czujniki temperatury. Rozmawiałem na ten temat z Satelem.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
sawko78
Posts: 5
Joined: Sun Feb 10, 2019 7:15 pm

Mon Feb 11, 2019 3:38 pm

ok tak myślałem , że odczyt temperatury to będzie zbyt dobre.
Mam więc kolejne pytanie stawiając serwer do Supla satel . Jest możliwość utworzenie wirtualnego włącznika np. do otwierania bramy . Sterowanie jest już wykonane na systemie satel ( przyjmijmy że wyjscie 20 ) , nie bardzo wiem jak utworzyć włącznik na platformie supla. Czy muszę użyć dodatkowy EPS zainstalować tam wyłącznik do bramy i połączyć go z serwerem supla satel ?
cino111
Posts: 277
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Feb 11, 2019 5:36 pm

sawko78 wrote:
Mon Feb 11, 2019 3:38 pm
ok tak myślałem , że odczyt temperatury to będzie zbyt dobre.
Mam więc kolejne pytanie stawiając serwer do Supla satel . Jest możliwość utworzenie wirtualnego włącznika np. do otwierania bramy . Sterowanie jest już wykonane na systemie satel ( przyjmijmy że wyjscie 20 ) , nie bardzo wiem jak utworzyć włącznik na platformie supla. Czy muszę użyć dodatkowy EPS zainstalować tam wyłącznik do bramy i połączyć go z serwerem supla satel ?
Jak chcesz sterować bramą z Satela i Supli to musisz mieć moduł ESP z wyjściem gate (czyli załącza ci przekażnik np na 1s.):
a) przekaźnikiem załączasz wybrane wolne wejście w centrali satel, które tak programujesz, że przy zwarciu wejścia załącza Ci się wyjście na bramę.
b) montujesz przekaźnik równolegle obok tego sterowanego z Satela i sterujesz czym chcesz.
Osobiście polecam moduł przekaźnikowy (np 4 relay) przy integrze i z supli mozsz sterować 4 urządzeniami podłączonymi pod Satela.
Możesz nawet zazbrajać i rozbrajać alarm używając asystenta google, który obsługuje supla.
sawko78
Posts: 5
Joined: Sun Feb 10, 2019 7:15 pm

Mon Feb 11, 2019 6:32 pm

wykorzystując fizyczne wejścia i wyjścia jest to do zrobienia jak napisałeś. Mi natomiast chodzi aby nie marnować wejść i wyjść z integry. Mam wykorzystane wyjście do sterowania bramą, furtką itp. Więc na mój rozum najlepiej jest wykorzystać jeden esp bez fizycznego wejścia i wyjścia , tylko po to aby był widoczny na serwerze i wgrać sterowanie bramą, furtką itp . Na tej podstawie na serwerze "fracz" wygenerować kod i wkleić do sterowania wyjściem z integry. Dobrze kombinuję czy można pominąć ten esp do wirtualnego uzyskania kodu ?
Post Reply