SuplaSatelIntegrator - program do integracji Supla z SATEL

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw lut 07, 2019 2:50 pm

Duch__ pisze:
czw lut 07, 2019 12:37 pm
I tak programujac z poziomu arduino ide cala pamiec jest zapisywana. Szybki test. Napisz sobie krotki program ktory bedzie wykonywal tylko miganie ledem oraz dlugi z zaawansowanymi funkcjami. Czas wgrywania bedzie taki sam czyli rozmiar pliku wynikowego bedzie taki sam. Pamiec jest zapisywana zawsze cała, bo jest zapisywana od adresu 0x00000 aż do zdefiniowanego rozmiaru.
Nie do końca się zgadzam - jeśli dasz Only sketch lub wgrywasz ze starszą wersją - np.2.3.0 lub 2.4.0 to np. ustawienia wifi, a raczej cały panel ustawień supli zostaje... wgraj soft jeszcze raz na skonfigurowany moduł i się przekonasz
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 584
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

czw lut 07, 2019 5:25 pm

Zależy gdzie są przechowywane dane?? Jeśli w eeprom to racja.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
kolczkuba
Posty: 5
Rejestracja: śr sty 30, 2019 7:17 pm

czw lut 07, 2019 7:23 pm

Właśnie uruchomiłem program na wersji płytek 2.3.0. Wszystko działa tak jak powinno. Naprawdę kawał dobrej roboty i gratuluję znalezienia przyczyny problemu. :D
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 584
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pt lut 08, 2019 11:06 am

kolczkuba pisze:
czw lut 07, 2019 7:23 pm
Właśnie uruchomiłem program na wersji płytek 2.3.0.
Napisz tylko dla potomnych którą wersję SuplaSatelIntegrator uruchomiłeś z powodzeniem. 1.0.0 czy 1.1.0?
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
cino111
Posty: 709
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt lut 08, 2019 12:51 pm

Duch__ pisze:
pt lut 08, 2019 11:06 am
kolczkuba pisze:
czw lut 07, 2019 7:23 pm
Właśnie uruchomiłem program na wersji płytek 2.3.0.
Napisz tylko dla potomnych którą wersję SuplaSatelIntegrator uruchomiłeś z powodzeniem. 1.0.0 czy 1.1.0?
Działają obydwie wersje. Przyczyną były błędne biblioteki :oops:
Duch_ moze dopisz w pierwszym poście, ze wymagana wersja płytek w wersji 2.3.0 no i patrząc na opisywane problemy przy innych świetnych Twoich projektach pewnie jest ta sama przyczyna.
sawko78
Posty: 5
Rejestracja: ndz lut 10, 2019 7:15 pm

ndz lut 10, 2019 7:29 pm

Na wstępie się przywitam , mam na imię Sławek. Chciałem bardzo podziękować za kawał dobrej roboty.
Mam pytanie dotyczące odczytu temp za pomocą ESP i przesłanie jej do integry. Wyniki chcę wyświetlić na TSI czy jest taka szansa ?
Dopiero czytam i uczę się systemu SUPLA , mam natomiast zamontowane sterowania oparte na systemie satela , dlatego podłączenie tych dwóch systemów jest dla mnie genialne , mogę pominąć ABAX-a i dołożyć sterowanie urządzeń za pomocą esp.
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 584
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz lut 10, 2019 7:49 pm

Temperature możesz odczytywać tylko z czujników ABAX wyposażonych w czujniki temperatury. Rozmawiałem na ten temat z Satelem.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
sawko78
Posty: 5
Rejestracja: ndz lut 10, 2019 7:15 pm

pn lut 11, 2019 3:38 pm

ok tak myślałem , że odczyt temperatury to będzie zbyt dobre.
Mam więc kolejne pytanie stawiając serwer do Supla satel . Jest możliwość utworzenie wirtualnego włącznika np. do otwierania bramy . Sterowanie jest już wykonane na systemie satel ( przyjmijmy że wyjscie 20 ) , nie bardzo wiem jak utworzyć włącznik na platformie supla. Czy muszę użyć dodatkowy EPS zainstalować tam wyłącznik do bramy i połączyć go z serwerem supla satel ?
cino111
Posty: 709
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pn lut 11, 2019 5:36 pm

sawko78 pisze:
pn lut 11, 2019 3:38 pm
ok tak myślałem , że odczyt temperatury to będzie zbyt dobre.
Mam więc kolejne pytanie stawiając serwer do Supla satel . Jest możliwość utworzenie wirtualnego włącznika np. do otwierania bramy . Sterowanie jest już wykonane na systemie satel ( przyjmijmy że wyjscie 20 ) , nie bardzo wiem jak utworzyć włącznik na platformie supla. Czy muszę użyć dodatkowy EPS zainstalować tam wyłącznik do bramy i połączyć go z serwerem supla satel ?
Jak chcesz sterować bramą z Satela i Supli to musisz mieć moduł ESP z wyjściem gate (czyli załącza ci przekażnik np na 1s.):
a) przekaźnikiem załączasz wybrane wolne wejście w centrali satel, które tak programujesz, że przy zwarciu wejścia załącza Ci się wyjście na bramę.
b) montujesz przekaźnik równolegle obok tego sterowanego z Satela i sterujesz czym chcesz.
Osobiście polecam moduł przekaźnikowy (np 4 relay) przy integrze i z supli mozsz sterować 4 urządzeniami podłączonymi pod Satela.
Możesz nawet zazbrajać i rozbrajać alarm używając asystenta google, który obsługuje supla.
sawko78
Posty: 5
Rejestracja: ndz lut 10, 2019 7:15 pm

pn lut 11, 2019 6:32 pm

wykorzystując fizyczne wejścia i wyjścia jest to do zrobienia jak napisałeś. Mi natomiast chodzi aby nie marnować wejść i wyjść z integry. Mam wykorzystane wyjście do sterowania bramą, furtką itp. Więc na mój rozum najlepiej jest wykorzystać jeden esp bez fizycznego wejścia i wyjścia , tylko po to aby był widoczny na serwerze i wgrać sterowanie bramą, furtką itp . Na tej podstawie na serwerze "fracz" wygenerować kod i wkleić do sterowania wyjściem z integry. Dobrze kombinuję czy można pominąć ten esp do wirtualnego uzyskania kodu ?
ODPOWIEDZ