Supla ESP wifi manager i aktualizacja przez wifi

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw wrz 06, 2018 12:01 pm

Przedstawiam moją modyfikację częściowo już znanego projektu kolegi elmaya z dodanymi kilkoma funkcjami.

Dodatki:
• Poziom sygnału wifi – często mamy utratę sygnału i nie wiadomo z jakiego powodu (możliwość wyłączenia na chmurze)
• Napięcie zasilania – dziwnie zachowujący się moduł zrywanie połączenia (możliwość wyłączenia na chmurze)
Obie funkcje można przeanalizować po czasie na wykresach na stronie https://supla.fracz.com
zmiana zasilacza1.jpg
zmiana zasilacza1.jpg (71.38 KiB) Przejrzano 9345 razy
Przykład jak potrafi skakać napięcie na przetwornicy, po 16-tej wymieniona na inną dodam, że amplituda była jeszcze większa
• Wielkość pamięci – dla informacji jaka jest pamięć w danym ESP (możliwość wyłączenia na chmurze)
• Aktualizacja softu przez www – możliwość aktualizacji bez wyjmowania modułu z puszki
• Obsługa DS, DHT lub BME, czujnik pyłu, równocześnie – na różnych GPIO, po aktualizacji możliwość odczytu z kilku DS itp. zamiast wifi, zasilania i pamięci – nie testowałem.
• Dwa przekaźniki
• Dwa czujniki krańcowe – otwarcie / zamknięcie


Jak zacząć?
1. Programy:
a. arduino IDE – do modyfikacji kodu
b. ESPFlashDownloadTool v3.6.1 lub nowszy – posiada funkcję kasowania pamięci, i wygrywanie
c. ESP8266Flasher – alternatywny program do wgrywania (niepolecany przez forumowiczów, nie wiem czemu ale czasem potrafi lepiej się sprawować niż poprzednik, może to zależy od systemu operacyjnego itp.)
2. Przygotowanie modułu – czyszczenie zawartości ESP programem ESPFlashDownloadTool
Wprowadzamy moduł ESP w tryb flash zwierając GPIO0 do masy i włączając zasilanie, ustawiając właściwy port com wciskamy przycisk ERASE. Należy odczekać aż pojawi się napis „FINISH” na zielonym polu.
erase.jpg
erase.jpg (148.9 KiB) Przejrzano 9345 razy
3. Pierwsze wgranie softu przez kabel – wybieramy plik supla…generic.bin zmieniamy ustawienia jak na zdjęciu powyżej i ponownie wprowadzamy moduł ESP w tryb flash i klikamy START
Ostatnio zmieniony czw wrz 06, 2018 12:02 pm przez wojtas567, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw wrz 06, 2018 12:01 pm

Soft na drugiej stronie
Ostatnio zmieniony pt wrz 07, 2018 11:22 am przez wojtas567, łącznie zmieniany 4 razy.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw wrz 06, 2018 12:13 pm

A tu jak zrobić aktualizację

Jeżeli chcemy zmienić lub modyfikować soft – jeżeli zachodzi taka potrzeba
Kompilacja pliku .bin
eksport.jpg
eksport.jpg (61.88 KiB) Przejrzano 9339 razy
Aktualizacja przez www
W przeglądarce możemy spróbować wprowadzić adres: http://supla.local:81/nowy lub IP modułu np: http://192.168.0.123:81/nowy
Nazwa użytkownika i hasło: admin, supla
logowanie.jpg
logowanie.jpg (44.33 KiB) Przejrzano 9339 razy
Dane te można zmienić w arduino podobnie jak ostatni człon do strony: „…/nowy”.
update.jpg
update.jpg (14.26 KiB) Przejrzano 9339 razy

Cieszymy się nowym zmodyfikowanym wsadem bez demontażu modułu :D .
Pozdrawiam
Wojtek
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw wrz 06, 2018 7:36 pm

No coś pięknego. Niestety dopiero jutro będę mógł wziąć się za testy :oops:
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

czw wrz 06, 2018 9:00 pm

wojtas567 piszesz ze jest "Obsługa DS, DHT lub BME, czujnik pyłu, równocześnie – na różnych GPIO"
W pliku info jest tylko wspomniane o

DHT22 na porcie GPIO3 - RX,
DS18B20 na porcie GPIO2
Przkaźniki GPIO5 i 13,
czujniki otwarcia na GPIO4 i 16,

Jak w w takim razie podpiąć BME albo czujnik pyłu?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw wrz 06, 2018 9:11 pm

BME zamiast DHT, DS i podmiana kawałek kodu a czujnik pyłu podobnie ale na DS :)
Tam mam soft bez wifi managera jak to połączę to udostępnię.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pt wrz 07, 2018 9:52 am

Zainstalowałem soft na esp07 programem ESPFlashDownloadTool v3.6.4
Esp zgłosił sie jako AP, zapisałem ustawienia a w cloud nie pojawia sie nowe urządzenie. Z putty dostaje coś takiego:
Conexión a la red ............................................................
La conexión no pudo hacerse
Conexión a la red ............................................................
La conexión no pudo hacerse

W czym może być problem?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt wrz 07, 2018 9:59 am

Brak połączenia z wifi
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 444
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pt wrz 07, 2018 10:30 am

hmm, nazwa sieci wskakuje sama, a hasło wpisywałem 2 razy bardzo powoli i dokładnie, wiec co ?
A żeby wejść w tryb config to na GPIO 0 trzeba podać mase czy ileś razy zewrzeć do masy?
Ostatnio zmieniony pt wrz 07, 2018 10:33 am przez dawidd, łącznie zmieniany 1 raz.
Sibikk
Posty: 301
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

pt wrz 07, 2018 10:31 am

dawidd pisze:
pt wrz 07, 2018 10:30 am
hmm, nazwa sieci wskakuje sama, a hasło wpisywałem 2 razy bardzo powoli i dokładnie, wiec co ?
Może Nazwa wskakuje ze spacja na końcu?
ODPOWIEDZ