Supla ESP wifi manager i aktualizacja przez wifi

Post Reply
User avatar
wojtas567
Posts: 1475
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Sep 06, 2018 12:01 pm

Przedstawiam moją modyfikację częściowo już znanego projektu kolegi elmaya z dodanymi kilkoma funkcjami.

Dodatki:
• Poziom sygnału wifi – często mamy utratę sygnału i nie wiadomo z jakiego powodu (możliwość wyłączenia na chmurze)
• Napięcie zasilania – dziwnie zachowujący się moduł zrywanie połączenia (możliwość wyłączenia na chmurze)
Obie funkcje można przeanalizować po czasie na wykresach na stronie https://supla.fracz.com
zmiana zasilacza1.jpg
zmiana zasilacza1.jpg (71.38 KiB) Viewed 7739 times
Przykład jak potrafi skakać napięcie na przetwornicy, po 16-tej wymieniona na inną dodam, że amplituda była jeszcze większa
• Wielkość pamięci – dla informacji jaka jest pamięć w danym ESP (możliwość wyłączenia na chmurze)
• Aktualizacja softu przez www – możliwość aktualizacji bez wyjmowania modułu z puszki
• Obsługa DS, DHT lub BME, czujnik pyłu, równocześnie – na różnych GPIO, po aktualizacji możliwość odczytu z kilku DS itp. zamiast wifi, zasilania i pamięci – nie testowałem.
• Dwa przekaźniki
• Dwa czujniki krańcowe – otwarcie / zamknięcie


Jak zacząć?
1. Programy:
a. arduino IDE – do modyfikacji kodu
b. ESPFlashDownloadTool v3.6.1 lub nowszy – posiada funkcję kasowania pamięci, i wygrywanie
c. ESP8266Flasher – alternatywny program do wgrywania (niepolecany przez forumowiczów, nie wiem czemu ale czasem potrafi lepiej się sprawować niż poprzednik, może to zależy od systemu operacyjnego itp.)
2. Przygotowanie modułu – czyszczenie zawartości ESP programem ESPFlashDownloadTool
Wprowadzamy moduł ESP w tryb flash zwierając GPIO0 do masy i włączając zasilanie, ustawiając właściwy port com wciskamy przycisk ERASE. Należy odczekać aż pojawi się napis „FINISH” na zielonym polu.
erase.jpg
erase.jpg (148.9 KiB) Viewed 7739 times
3. Pierwsze wgranie softu przez kabel – wybieramy plik supla…generic.bin zmieniamy ustawienia jak na zdjęciu powyżej i ponownie wprowadzamy moduł ESP w tryb flash i klikamy START
Last edited by wojtas567 on Thu Sep 06, 2018 12:02 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
wojtas567
Posts: 1475
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Sep 06, 2018 12:01 pm

Soft na drugiej stronie
Last edited by wojtas567 on Fri Sep 07, 2018 11:22 am, edited 4 times in total.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
wojtas567
Posts: 1475
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Sep 06, 2018 12:13 pm

A tu jak zrobić aktualizację

Jeżeli chcemy zmienić lub modyfikować soft – jeżeli zachodzi taka potrzeba
Kompilacja pliku .bin
eksport.jpg
eksport.jpg (61.88 KiB) Viewed 7733 times
Aktualizacja przez www
W przeglądarce możemy spróbować wprowadzić adres: http://supla.local:81/nowy lub IP modułu np: http://192.168.0.123:81/nowy
Nazwa użytkownika i hasło: admin, supla
logowanie.jpg
logowanie.jpg (44.33 KiB) Viewed 7733 times
Dane te można zmienić w arduino podobnie jak ostatni człon do strony: „…/nowy”.
update.jpg
update.jpg (14.26 KiB) Viewed 7733 times

Cieszymy się nowym zmodyfikowanym wsadem bez demontażu modułu :D .
Pozdrawiam
Wojtek
cino111
Posts: 334
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Sep 06, 2018 7:36 pm

No coś pięknego. Niestety dopiero jutro będę mógł wziąć się za testy :oops:
User avatar
dawidd
Posts: 362
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Thu Sep 06, 2018 9:00 pm

wojtas567 piszesz ze jest "Obsługa DS, DHT lub BME, czujnik pyłu, równocześnie – na różnych GPIO"
W pliku info jest tylko wspomniane o

DHT22 na porcie GPIO3 - RX,
DS18B20 na porcie GPIO2
Przkaźniki GPIO5 i 13,
czujniki otwarcia na GPIO4 i 16,

Jak w w takim razie podpiąć BME albo czujnik pyłu?
User avatar
wojtas567
Posts: 1475
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Sep 06, 2018 9:11 pm

BME zamiast DHT, DS i podmiana kawałek kodu a czujnik pyłu podobnie ale na DS :)
Tam mam soft bez wifi managera jak to połączę to udostępnię.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
dawidd
Posts: 362
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Fri Sep 07, 2018 9:52 am

Zainstalowałem soft na esp07 programem ESPFlashDownloadTool v3.6.4
Esp zgłosił sie jako AP, zapisałem ustawienia a w cloud nie pojawia sie nowe urządzenie. Z putty dostaje coś takiego:
Conexión a la red ............................................................
La conexión no pudo hacerse
Conexión a la red ............................................................
La conexión no pudo hacerse

W czym może być problem?
User avatar
wojtas567
Posts: 1475
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Sep 07, 2018 9:59 am

Brak połączenia z wifi
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
dawidd
Posts: 362
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Fri Sep 07, 2018 10:30 am

hmm, nazwa sieci wskakuje sama, a hasło wpisywałem 2 razy bardzo powoli i dokładnie, wiec co ?
A żeby wejść w tryb config to na GPIO 0 trzeba podać mase czy ileś razy zewrzeć do masy?
Last edited by dawidd on Fri Sep 07, 2018 10:33 am, edited 1 time in total.
Sibikk
Posts: 269
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Fri Sep 07, 2018 10:31 am

dawidd wrote:
Fri Sep 07, 2018 10:30 am
hmm, nazwa sieci wskakuje sama, a hasło wpisywałem 2 razy bardzo powoli i dokładnie, wiec co ?
Może Nazwa wskakuje ze spacja na końcu?
Post Reply