Supla ESP wifi manager i aktualizacja przez wifi

Post Reply
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Sep 15, 2018 9:37 pm

trrol wrote:
Sat Sep 15, 2018 9:34 pm

Registered and ready.
Value changed


Nie kompiluje mi. Chyba odinstaluje arduino. i na nowo tak jak kolega zalecał
Przecież masz podłączony do chmury.
Pozdrawiam
Wojtek
trrol
Posts: 25
Joined: Thu Feb 22, 2018 4:26 pm

Sat Sep 15, 2018 9:46 pm

Tak wskoczyło teraz. Dzięki za cierpliwość i za pomoc.
I dwie płytki działają, ale jak wgram programem ESP8266Flasher, jak wgrywam ESPFlashDownloadTool_v3.6.4( oczywiście najpierw kasuje)
nie zapisuje danych do logowania do supli.
scoobi
Posts: 20
Joined: Sun Dec 17, 2017 9:38 am

Sun Sep 16, 2018 8:18 pm

kolego trrol możesz podać parametry jakimi wgrywałeś programem ESP8266Flasher ?? oryginalny soft Wojtka działa bez problemu, jak próbuje wrzucić skompilowany przez siebie soft( bez żadnych zmian) to wyskakuje błąd "nie udało się zaadaptować FS"
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Sep 16, 2018 9:22 pm

A próbujesz wgrywać przez Arduino IDE?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
scoobi
Posts: 20
Joined: Sun Dec 17, 2017 9:38 am

Mon Sep 17, 2018 12:15 pm

Nie. Robie eksport skomplikowanego pliku. I to wrzucam do esp. Wszystko działa tylko wyskakuje ze błąd z fs czy coś takiego i przez to nie czyta ustawień i nie loguje się do supli. Do sieci wifi laczy sie normalnie.
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Sep 17, 2018 12:36 pm

Prawdopodobnie nie zapisał wszystkich danych do FS-a albo zostały jakieś pozostałości z poprzedniego pliku lub coś się źle zapisuje.
Skoro kompilujesz sobie w arduino to spróbuj od razu wgrać tylko najpierw wyczyść pamięć.
Kilka razy tak mi się też zdarzyło, czasem wystarczyło wpisać ponownie dane w wifi managerze a jak nie pomagało to ponowne wgranie softu już rozwiązywało sprawę.
Zwróć uwagę jeszcze na wersję bibliotek.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Sep 17, 2018 5:30 pm

Ja w arduino do czyszczenia używam wbudowanej opcji (zrzut) i jak dotąd nie miałem z tym problemów
Attachments
Screenshot - 2018-09-17 , 19_17_49.jpg
Screenshot - 2018-09-17 , 19_17_49.jpg (76.61 KiB) Viewed 1586 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Sep 17, 2018 6:01 pm

Ja tego nie mam :(
Sławku może podpowiedz jaką masz bibliotekę płytek ??
brak.jpg
brak.jpg (62.71 KiB) Viewed 1578 times
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Sep 17, 2018 6:06 pm

IDE v.1.8.5
Attachments
Screenshot - 2018-09-17 , 19_56_30.jpg
Screenshot - 2018-09-17 , 19_56_30.jpg (44.2 KiB) Viewed 1575 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Sep 17, 2018 6:36 pm

Już mam nawet w generic miałem wersję 2.3.0 i nie było opcji aktualizuj :(
erase.jpg
erase.jpg (96.12 KiB) Viewed 1568 times
Informacja dla innych zostawić tylko ten adres: http://arduino.esp8266.com/stable/packa ... index.json
w preferencjach i pojawi się aktualizacja
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply