Supla ESP wifi manager i aktualizacja przez wifi

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob wrz 29, 2018 6:32 pm

Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 795
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob wrz 29, 2018 10:59 pm

slawek pisze:
sob wrz 29, 2018 7:27 am
Odsyłam do FAQ...
Sprawdziłem w putty i nic się nie dzieje tylko zielony prostokącik widoczny. Podłączałem inny moduł i putty coś tam wtedy pokazuje. Możliwe że przy wgrywaniu softu spaliłem jakoś moduł??
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pn paź 01, 2018 1:08 pm

elmaya pisze:
pn wrz 17, 2018 7:25 pm
wersja 2.4.2 nie działa dobrze
lepiej z 2.4.0
Miałem jakąś starą bibliotekę. Zmieniłem na 2.4.2, potem na 2.4.0 i nie mogę nic skompilować
W preferencjach wkleiłem tylko http://arduino.esp8266.com/stable/packa ... index.json

Kod: Zaznacz cały


Nieznana płytka generic (platforma esp8266, pakiet esp8266)

Błąd kompilacji dla płytki Generic ESP8266 Module.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn paź 01, 2018 1:33 pm

stabilna wersja arduino IDE 1.8.5
w preferencjach menadżer płytek- http://arduino.esp8266.com/stable/packa ... index.json
potem w menadżerze płytek szukamy ESP8266 i instalujemy wersję 2.3.0 - na tej wszystko kompiluje się stabilnie wyżej różnie raz zadziała raz nie.
Nie potrafię powiedzieć czemu tak jak z bibliotekami.
w bibliotekach wpisujemy: wifimanager i ostatnia "wifimanager by tzapu wer 0.12.0"
i powinno wszystko się kompilować na genericu, oczywiście mając pozostałe biblioteki :).
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn paź 01, 2018 4:41 pm

Mam wifimanager 0.14.0 i płytki 2.4.0 i jest OK.
Przy 2.4.2 miałem niestabilne wifi, ale reszta działała.
Przy zmianie biblioteki dobrze jest wywalić poprzednią ręcznie...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

wt paź 02, 2018 6:18 am

wojtas567 pisze:
pn paź 01, 2018 1:33 pm
stabilna wersja arduino IDE 1.8.5
w preferencjach menadżer płytek- http://arduino.esp8266.com/stable/packa ... index.json
potem w menadżerze płytek szukamy ESP8266 i instalujemy wersję 2.3.0 - na tej wszystko kompiluje się stabilnie wyżej różnie raz zadziała raz nie.
Nie potrafię powiedzieć czemu tak jak z bibliotekami.
w bibliotekach wpisujemy: wifimanager i ostatnia "wifimanager by tzapu wer 0.12.0"
i powinno wszystko się kompilować na genericu, oczywiście mając pozostałe biblioteki :).
Wywalenie wszystkiego i instalacja od nowa pomogła.
Dzieki
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pn paź 22, 2018 8:08 am

@wojtas567, a nie masz przypadkiem czasem problemu z ponownym połączeniem modułu z WIFI po utracie sygnału? Ja osobiście nie, bo mam kilka routerów z tym samym SSID, więc mam zapewnione połączenie, ale u kumpla najczęściej w nocy się rozłącza i musi moduł zresetować. Na softach Zybiego, czy Espablo te problemy nie występują. Może część odpowiedzialną za połączenie trzeba by gdzieś wpisać w innej części kodu?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn paź 22, 2018 9:21 am

cino111 pisze:
pn paź 22, 2018 8:08 am
@wojtas567, a nie masz przypadkiem czasem problemu z ponownym połączeniem modułu z WIFI po utracie sygnału? Ja osobiście nie, bo mam kilka routerów z tym samym SSID, więc mam zapewnione połączenie, ale u kumpla najczęściej w nocy się rozłącza i musi moduł zresetować. Na softach Zybiego, czy Espablo te problemy nie występują. Może część odpowiedzialną za połączenie trzeba by gdzieś wpisać w innej części kodu?
U mnie tą konfigurację z aktualizacją mam i pracuje bardzo dobrze, ostatnio nawet miałem zaniki internetu ale nie będę ukrywał, że u siebie ten soft mam bez managera.
Może w nim jest jakiś babol, zauważyłem sytuację z której trudno wyjść z tym managerem jak wprowadzisz wszystkie dane do wifi jest wszystko ok ale jak moduł zabierzesz do innej lokalizacji gdzie nie ma starej sieci to nie da się wejść w config żeby zmienić na nową sieć wifi.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1096
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt paź 23, 2018 6:22 pm

W końcu udało mi się uruchomić aktualizację zdalną , i wszystko działa super . Jako że wszystkie moje urządzenia są z moim softem robionym pod arduino , nasuwa mi się pytanie. Czy możliwe jest ustawienie sztywnych adresów IP, aby można było ułatwić sobie taką aktualizację .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

wt paź 23, 2018 6:29 pm

shimano73 pisze:
wt paź 23, 2018 6:22 pm
W końcu udało mi się uruchomić aktualizację zdalną , i wszystko działa super . Jako że wszystkie moje urządzenia są z moim softem robionym pod arduino , nasuwa mi się pytanie. Czy możliwe jest ustawienie sztywnych adresów IP, aby można było ułatwić sobie taką aktualizację .
A co? Zmienia Ci się IP modułów? U mnie mimo że IP jest nadawane przez router to dane urządzenie zawsze dostaje to samo IP, nawet jak jest odlączone przez bardzo długi czas. Chyba że mój router Asusa ma coś więcej niż inne. Swoją drogą to w tym sofcie można nadać nazwę każdego modułu którą widać na routerze. Wystarczy, że przy każdym kompilowanym sofcie ustawisz znaczące nazwy. Ja mam np. Piec, Salon itd.

Ps. Nie masz problemu z ponownym połączeniem się modułów do wifi w sofcie z configiem?
ODPOWIEDZ