Supla ESP wifi manager i aktualizacja przez wifi

User avatar
slawek
Posts: 2037
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Sep 29, 2018 6:32 pm

Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
PuteR
Posts: 453
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sat Sep 29, 2018 10:59 pm

slawek wrote:
Sat Sep 29, 2018 7:27 am
Odsyłam do FAQ...
Sprawdziłem w putty i nic się nie dzieje tylko zielony prostokącik widoczny. Podłączałem inny moduł i putty coś tam wtedy pokazuje. Możliwe że przy wgrywaniu softu spaliłem jakoś moduł??
cino111
Posts: 277
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Oct 01, 2018 1:08 pm

elmaya wrote:
Mon Sep 17, 2018 7:25 pm
wersja 2.4.2 nie działa dobrze
lepiej z 2.4.0
Miałem jakąś starą bibliotekę. Zmieniłem na 2.4.2, potem na 2.4.0 i nie mogę nic skompilować
W preferencjach wkleiłem tylko http://arduino.esp8266.com/stable/packa ... index.json

Code: Select all


Nieznana płytka generic (platforma esp8266, pakiet esp8266)

Błąd kompilacji dla płytki Generic ESP8266 Module.
User avatar
wojtas567
Posts: 1371
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Oct 01, 2018 1:33 pm

stabilna wersja arduino IDE 1.8.5
w preferencjach menadżer płytek- http://arduino.esp8266.com/stable/packa ... index.json
potem w menadżerze płytek szukamy ESP8266 i instalujemy wersję 2.3.0 - na tej wszystko kompiluje się stabilnie wyżej różnie raz zadziała raz nie.
Nie potrafię powiedzieć czemu tak jak z bibliotekami.
w bibliotekach wpisujemy: wifimanager i ostatnia "wifimanager by tzapu wer 0.12.0"
i powinno wszystko się kompilować na genericu, oczywiście mając pozostałe biblioteki :).
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
slawek
Posts: 2037
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Oct 01, 2018 4:41 pm

Mam wifimanager 0.14.0 i płytki 2.4.0 i jest OK.
Przy 2.4.2 miałem niestabilne wifi, ale reszta działała.
Przy zmianie biblioteki dobrze jest wywalić poprzednią ręcznie...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cino111
Posts: 277
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Tue Oct 02, 2018 6:18 am

wojtas567 wrote:
Mon Oct 01, 2018 1:33 pm
stabilna wersja arduino IDE 1.8.5
w preferencjach menadżer płytek- http://arduino.esp8266.com/stable/packa ... index.json
potem w menadżerze płytek szukamy ESP8266 i instalujemy wersję 2.3.0 - na tej wszystko kompiluje się stabilnie wyżej różnie raz zadziała raz nie.
Nie potrafię powiedzieć czemu tak jak z bibliotekami.
w bibliotekach wpisujemy: wifimanager i ostatnia "wifimanager by tzapu wer 0.12.0"
i powinno wszystko się kompilować na genericu, oczywiście mając pozostałe biblioteki :).
Wywalenie wszystkiego i instalacja od nowa pomogła.
Dzieki
cino111
Posts: 277
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Oct 22, 2018 8:08 am

@wojtas567, a nie masz przypadkiem czasem problemu z ponownym połączeniem modułu z WIFI po utracie sygnału? Ja osobiście nie, bo mam kilka routerów z tym samym SSID, więc mam zapewnione połączenie, ale u kumpla najczęściej w nocy się rozłącza i musi moduł zresetować. Na softach Zybiego, czy Espablo te problemy nie występują. Może część odpowiedzialną za połączenie trzeba by gdzieś wpisać w innej części kodu?
User avatar
wojtas567
Posts: 1371
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Oct 22, 2018 9:21 am

cino111 wrote:
Mon Oct 22, 2018 8:08 am
@wojtas567, a nie masz przypadkiem czasem problemu z ponownym połączeniem modułu z WIFI po utracie sygnału? Ja osobiście nie, bo mam kilka routerów z tym samym SSID, więc mam zapewnione połączenie, ale u kumpla najczęściej w nocy się rozłącza i musi moduł zresetować. Na softach Zybiego, czy Espablo te problemy nie występują. Może część odpowiedzialną za połączenie trzeba by gdzieś wpisać w innej części kodu?
U mnie tą konfigurację z aktualizacją mam i pracuje bardzo dobrze, ostatnio nawet miałem zaniki internetu ale nie będę ukrywał, że u siebie ten soft mam bez managera.
Może w nim jest jakiś babol, zauważyłem sytuację z której trudno wyjść z tym managerem jak wprowadzisz wszystkie dane do wifi jest wszystko ok ale jak moduł zabierzesz do innej lokalizacji gdzie nie ma starej sieci to nie da się wejść w config żeby zmienić na nową sieć wifi.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
shimano73
Posts: 616
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Oct 23, 2018 6:22 pm

W końcu udało mi się uruchomić aktualizację zdalną , i wszystko działa super . Jako że wszystkie moje urządzenia są z moim softem robionym pod arduino , nasuwa mi się pytanie. Czy możliwe jest ustawienie sztywnych adresów IP, aby można było ułatwić sobie taką aktualizację .
cino111
Posts: 277
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Tue Oct 23, 2018 6:29 pm

shimano73 wrote:
Tue Oct 23, 2018 6:22 pm
W końcu udało mi się uruchomić aktualizację zdalną , i wszystko działa super . Jako że wszystkie moje urządzenia są z moim softem robionym pod arduino , nasuwa mi się pytanie. Czy możliwe jest ustawienie sztywnych adresów IP, aby można było ułatwić sobie taką aktualizację .
A co? Zmienia Ci się IP modułów? U mnie mimo że IP jest nadawane przez router to dane urządzenie zawsze dostaje to samo IP, nawet jak jest odlączone przez bardzo długi czas. Chyba że mój router Asusa ma coś więcej niż inne. Swoją drogą to w tym sofcie można nadać nazwę każdego modułu którą widać na routerze. Wystarczy, że przy każdym kompilowanym sofcie ustawisz znaczące nazwy. Ja mam np. Piec, Salon itd.

Ps. Nie masz problemu z ponownym połączeniem się modułów do wifi w sofcie z configiem?
Post Reply