Supla ESP wifi manager i aktualizacja przez wifi

User avatar
shimano73
Posts: 930
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Oct 23, 2018 6:38 pm

Nie mam pewności czy IP się nie zmienia , nie mam dostępu do ustawień routera - własność dostawcy internetu, a chciałbym mieć pewność że gdy coś uaktualnię to wgra się do odpowiedniego modułu
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Oct 23, 2018 6:41 pm

shimano73 wrote:
Tue Oct 23, 2018 6:22 pm
W końcu udało mi się uruchomić aktualizację zdalną , i wszystko działa super . Jako że wszystkie moje urządzenia są z moim softem robionym pod arduino , nasuwa mi się pytanie. Czy możliwe jest ustawienie sztywnych adresów IP, aby można było ułatwić sobie taką aktualizację .
Zamiast adresu możesz wpisać nazwę którą masz wpisaną i tylko zmieniasz w salon1 ....

Code: Select all

const char* host = "supla";
const char* update_path = "/salon1";
wg tego wpisu:

Code: Select all

  Serial.printf("HTTPUpdateServer ready! Open http://%s.local:81%s in your browser and login with username '%s' and password '%s'\n", host, update_path, update_username, update_password);
ale musisz mieć doinstalowaną usługę bonjour Aple :)

każdemu modułowi nadajesz inną nazwę salon1, 2 ...
Pozdrawiam
Wojtek
Yepestis
Posts: 173
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Tue Nov 06, 2018 6:47 pm

wojtas567 wrote:
Fri Sep 07, 2018 7:21 pm
Wstawię soft z BME280 i czujnikiem pyłu ale w przyszłym tygodniu na dzień dzisiejszy mam je tylko w wersji bez wifi managera.
Czy można prosić kolegę o soft do obsługi BME280 ?
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Nov 06, 2018 9:00 pm

Pod koniec tygodnia wrócę do domu to dokończę kompilację i udostępnię.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
QLQ
Posts: 857
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Nov 06, 2018 10:44 pm

A porzuci kolega te kompilacje lub kod bez wifi managera ?

Kurczę a tak przy okazji to ten wi fi manager gdzie siedzi w kodzie?
andrzejano
Posts: 265
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Wed Nov 07, 2018 7:29 pm

wojtas567 wrote:
Fri Sep 07, 2018 4:13 pm
Klikasz raz na ok 1s i powinno się pojawić
Jest jedna sytuacja którą zauważyłem kiedy nie da się wejść w tryb config, jak masz już podpięty moduł do sieci i jesteś poza nią ale to jest problem w wifi managerze nie mam na to wpływu. Można to rozwiązać uruchamiając wifi w telefonie z danymi takimi jak stara sieć.
w przypadku esp01 s jak wprowadzić w tryb config.Jakie piny spięte
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Nov 07, 2018 8:09 pm

Niezależnie od ESP GPIO0 do masy
Pozdrawiam
Wojtek
andrzejano
Posts: 265
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Wed Nov 07, 2018 9:58 pm

Problem w tym ze nie wchodzi w tryb config i nie jest widoczny w sieci
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Nov 07, 2018 10:14 pm

Pamiętasz o pullup?
Ten moduł fabrycznie go nie ma.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Yepestis
Posts: 173
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Sun Nov 25, 2018 2:12 pm

Yepestis wrote:
Tue Nov 06, 2018 6:47 pm
wojtas567 wrote:
Fri Sep 07, 2018 7:21 pm
Wstawię soft z BME280 i czujnikiem pyłu ale w przyszłym tygodniu na dzień dzisiejszy mam je tylko w wersji bez wifi managera.
Czy można prosić kolegę o soft do obsługi BME280 ?
wojtas567 wrote:
Tue Nov 06, 2018 9:00 pm
Pod koniec tygodnia wrócę do domu to dokończę kompilację i udostępnię.

Nie chcę naciskać na kolegę i się upominać ale dotarły do mnie właśnie zabawki i mogę działać.
Jest w najbliższym czasie szansa na udostępnienie czy sam muszę podłubać?

Zależy i głównie na obsłudze BME280, WiFi manager nie jest konieczny. Więc jak możesz udostępnić to będę wdzięczny.
Post Reply