Firmware Multiboard

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1462
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob wrz 29, 2018 9:50 pm

andrzejano pisze:
sob wrz 29, 2018 9:14 pm
Na jakich pinach w basic jest czujnik otwarcia.?
Każdy moduł jest opisany.

Kod: Zaznacz cały

- SONOFF BASIC,
GPIO3 - Temperature
GPIO14 - Button1
GPIO0 - Button2
GPIO12 - Relay1
GPIO1 - Sensor1
GPIO0 - Button Configure (5s)
GPIO13 - LED CFG
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2219
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob wrz 29, 2018 10:19 pm

Espablo pisze:
sob wrz 29, 2018 7:49 pm
Espablo pisze:
sob wrz 29, 2018 9:50 pm

Poprawiłem, ale to dotyczy tylko buttonu2, czyli tego dodatkowego. Button1 nie da się zmienić na bistabilny. Tak wiem, na stronie konfiguracji jest taka możliwość ale to nic nie daje.

Kod: Zaznacz cały

- SONOFF BASIC,
GPIO3 - Temperature
GPIO14 - Button1
GPIO0 - Button2
GPIO12 - Relay1
GPIO1 - Sensor1
GPIO0 - Button Configure (5s)
GPIO13 - LED CFG
Skasowałem swój post, aby nie wprowadzać w błąd, ale coś mi tu nie bangla - GPIO0 to Button1 czy Button2?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
soren
Posty: 134
Rejestracja: pn cze 04, 2018 7:36 am

ndz wrz 30, 2018 8:08 am

Ja tylko dodam że na sonofie touch 3 kanałowym soft dziala idealnie.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1462
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz wrz 30, 2018 8:48 am

slawek pisze:
sob wrz 29, 2018 10:19 pm
Skasowałem swój post, aby nie wprowadzać w błąd, ale coś mi tu nie bangla - GPIO0 to Button1 czy Button2?
Button2 jest na GPIO0. Może faktycznie zmienię to na Button1. Będzie bardziej intuicyjnie. Ale zasada jest dokładnie tak jak opisywałeś. GPIO0 podczas startu nie może być wcisniety bo przeszedłby w stan wgrywania softu. Dla tego tylko ten zewnętrzny button może być bistaiblny.
soren pisze:
ndz wrz 30, 2018 8:08 am
Ja tylko dodam że na sonofie touch 3 kanałowym soft dziala idealnie.
Super :)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
andrzejano
Posty: 266
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

ndz wrz 30, 2018 10:36 am

Czy można poprawić działanie led "off" ale żeby sygnaglizowała brak połączenia standardowo mryganiem?
andrzejano
Posty: 266
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

ndz wrz 30, 2018 10:45 am

piny
- SONOFF BASIC,
GPIO3 -RX- Temperature
GPIO14 - Button1
GPIO0 - Button2
GPIO12 - Relay1
GPIO1 -TX- Sensor1
GPIO0 - Button Configure (5s)
GPIO13 - LED CFG
Załączniki
rys.jpg
rys.jpg (117.26 KiB) Przejrzano 831 razy
andrzejano
Posty: 266
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

ndz wrz 30, 2018 11:24 am

@Espablo Ważne. Restart sieci nie uruchamia wskazań pomiaru dht22 w sonoff touch.Reset zasilania dopiero uruchamia
Ostatnio zmieniony ndz wrz 30, 2018 12:26 pm przez andrzejano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1462
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz wrz 30, 2018 12:01 pm

andrzejano pisze:
ndz wrz 30, 2018 10:36 am
Czy można poprawić działanie led "off" ale żeby sygnaglizowała brak połączenia standardowo mryganiem?
ON - sygnalizowanje diodą załączone,
OFF - sugnalizowanie diodą wyłączone, tak jakby jej nie było,
Config - sygnalizuje tylko załączenie trybu konfiguracji szybkim miganiem
Nie ma czego poprawiać.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
nitzsche
Posty: 105
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

ndz wrz 30, 2018 1:12 pm

Prosiłbym o pomoc, co robię źle. Po wgraniu sonoff basic nie uruchamia się.
Wgrywane na stary soft, jak i kasowany.
Po wgraniu każdego innego sonoff wstaje.
Jakaś sugestia?
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (160.04 KiB) Przejrzano 796 razy
bicker
Posty: 345
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

ndz wrz 30, 2018 1:53 pm

witam a czy jednym wemosem można sterować dwoma roletami, czyli 4 przyciki i 4 przekaźniki ???
ODPOWIEDZ