Firmware Multiboard

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1999
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt paź 19, 2018 11:37 am

Mam bardzo podobne gniazdko do tego co podesłałeś dokładnie takie: https://www.aliexpress.com/snapshot/0.h ... 2856695661
aplikacja widzę, że jest chyba ta sama i na pewno tu jest ESP bo na routerze się tak przedstawia, ale na razie nie rozbierałem, bo ma opcję pomiaru prądu a szkoda mi dziś tego się jeszcze pozbyć.
Pozdrawiam
Wojtek
Radoslaw_B
Posty: 6
Rejestracja: pn paź 15, 2018 6:16 am

pt paź 19, 2018 5:54 pm

wsosniak pisze:
czw paź 11, 2018 4:27 am
@Espablo : 3 dni temu przygotowałeś/poprawiłeś multiboard soft dla sonof basic + DHt22 (bo nie było w ogóle odczytów z tego DHT22)i super , soft ruszł , wszystko fajnie chodzi ale zauważyłem że sobie nie radzi jak sieć wifi się straci na moment (nie pisałem o tym przez 3 dni bo chciałem się upewnić ze tak faktycznie jest) : np. : mój router zawsze o 3 rano ma restart zaplanowany i po tym restarcie sonoff robi reconnect do serwera supli , działa przełącznik na sonofie , ale wskazania temperatury i wilgotności nie ma . Muszę tego sonoffa wyłączyć z prądu , załączyć i wtedy wszystko gra ponownie.

Wczoraj jeszcze o 22:00 zrobiłem reczny test : wyłączyłem mój router , załączyłem go , wg przypuszczeń : wskazań było brak, i postanowiłem poczekać do rana (dać mu czas :) ) ale niestety wskazańz DHT22 brak . Wyłączenie/załączenie prądu do sonofa pomaga.

Jakbyś miał chwilkę zerknąć do kodu programu , może da się zrobić jakiś ponowny reconnect tych odczytów DHT22 po reconnect-cie wifi?

dzięki!
Cześć!

Mam ten sam problem co kolega @wsosniak.
Czy firmware "multiboard_test" z tego wątku eliminuje ten problem?

Pozdrawiam.
wsosniak
Posty: 445
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pt paź 19, 2018 6:44 pm

Radoslaw_B pisze:
pt paź 19, 2018 5:54 pm
wsosniak pisze:
czw paź 11, 2018 4:27 am
@Espablo : 3 dni temu przygotowałeś/poprawiłeś multiboard soft dla sonof basic + DHt22 (bo nie było w ogóle odczytów z tego DHT22)i super , soft ruszł , wszystko fajnie chodzi ale zauważyłem że sobie nie radzi jak sieć wifi się straci na moment (nie pisałem o tym przez 3 dni bo chciałem się upewnić ze tak faktycznie jest) : np. : mój router zawsze o 3 rano ma restart zaplanowany i po tym restarcie sonoff robi reconnect do serwera supli , działa przełącznik na sonofie , ale wskazania temperatury i wilgotności nie ma . Muszę tego sonoffa wyłączyć z prądu , załączyć i wtedy wszystko gra ponownie.

Wczoraj jeszcze o 22:00 zrobiłem reczny test : wyłączyłem mój router , załączyłem go , wg przypuszczeń : wskazań było brak, i postanowiłem poczekać do rana (dać mu czas :) ) ale niestety wskazańz DHT22 brak . Wyłączenie/załączenie prądu do sonofa pomaga.

Jakbyś miał chwilkę zerknąć do kodu programu , może da się zrobić jakiś ponowny reconnect tych odczytów DHT22 po reconnect-cie wifi?

dzięki!
Cześć!

Mam ten sam problem co kolega @wsosniak.
Czy firmware "multiboard_test" z tego wątku eliminuje ten problem?

Pozdrawiam.
oooo, dobrze że nie jestem sam :) w pewnym momencie myślałem że mam sonoff-a walniętego ale wgrałem soft na dwa inne sonoffy i było to samo. NIe wiem jak ten kod programu jest napisany, ale dobrze byłoby, po reconnect-cie połączenia wifi , wywoływać te same procedury jak podczas startu (podłączenia do prądu sonoffa). @Espablo ? zerkniesz na to w wolnej chwili ?

Przy okazji druga rzecz : dotarł do mnie w końcu z Chin : sonoff touch 2CH. Wgrałem multiboard , działa bezproblemowo chociaż nie testowałem go z czujnikami temperatury bo nie miałem takiej potrzeby. NIe wiem czy komuś się to przyda ale w tryb flash-owania wprowadziłem go bardzo prosto , jak na filmiku : https://www.youtube.com/watch?v=yj3_6oKUh1w
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1616
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt paź 19, 2018 6:47 pm

Radoslaw_B pisze:
pt paź 19, 2018 5:54 pm
wsosniak pisze:
czw paź 11, 2018 4:27 am
@Espablo : 3 dni temu przygotowałeś/poprawiłeś multiboard soft dla sonof basic + DHt22 (bo nie było w ogóle odczytów z tego DHT22)i super , soft ruszł , wszystko fajnie chodzi ale zauważyłem że sobie nie radzi jak sieć wifi się straci na moment (nie pisałem o tym przez 3 dni bo chciałem się upewnić ze tak faktycznie jest) : np. : mój router zawsze o 3 rano ma restart zaplanowany i po tym restarcie sonoff robi reconnect do serwera supli , działa przełącznik na sonofie , ale wskazania temperatury i wilgotności nie ma . Muszę tego sonoffa wyłączyć z prądu , załączyć i wtedy wszystko gra ponownie.

Wczoraj jeszcze o 22:00 zrobiłem reczny test : wyłączyłem mój router , załączyłem go , wg przypuszczeń : wskazań było brak, i postanowiłem poczekać do rana (dać mu czas :) ) ale niestety wskazańz DHT22 brak . Wyłączenie/załączenie prądu do sonofa pomaga.

Jakbyś miał chwilkę zerknąć do kodu programu , może da się zrobić jakiś ponowny reconnect tych odczytów DHT22 po reconnect-cie wifi?

dzięki!
Cześć!

Mam ten sam problem co kolega @wsosniak.
Czy firmware "multiboard_test" z tego wątku eliminuje ten problem?

Pozdrawiam.
sprawdźcie teraz
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Radoslaw_B
Posty: 6
Rejestracja: pn paź 15, 2018 6:16 am

pt paź 19, 2018 7:18 pm

@Espablo, Dzięki za szybką reakcję.
Niestety przetestuję dopiero jutro bo mam zamontowane w średnio dostępnym miejscu.

Pozdrawiam.
wsosniak
Posty: 445
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pt paź 19, 2018 9:18 pm

a ja od razu wziąłem się za testy :) niestety mam to samo tzn trochę jakby lepiej :
- jak zmieniam w cloudzie np nazwe jednego z urządzeń to po tym wszystkie moje urządzenia przechodzą w stan ROZŁĄCZONY (to jest normalne) i po chwili łączą się ponownie i tu jest postęp bo wcześniej , przy takiej operacji , ta temperatura i wigotność już się nie pokazywały a z tym nowym firmware-em te wskazania się pojawiają - jest ok
- niestety główny test niezaliczony : wyłączyłem router na kilka minut . Po włączeniu routera wszytskie sonoffy się połączyły automatycznie z cloudem , niestety wskazań temperatury i wilgotności brak (musiałem wyłączyć i załączyć sonoffa z prądu )
Filo301
Posty: 41
Rejestracja: pt paź 05, 2018 5:50 pm
Lokalizacja: Olkusz

pt paź 19, 2018 9:22 pm

@Espablo przepraszam że tak męczę ale miałbym jeszcze jedną prośbę, mianowicie o możliwość wyboru trybu wejścia w tryb konfiguracyjny. Aktualnie jest to 10xGPIO0 a fajnie by była możliwość zmiany na przytrzymanie przez 5s przycisku cfg.
Dzięki za dobry soft :)
PioKar
Posty: 396
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

sob paź 20, 2018 4:51 am

Niestety nie jest tak jak miało być.
Nie pisałem że mam to samo co koledzy opisywali ale tak było.
Wgrałem najnowszą Multi do testowego Wemosa.
Na kablu usb z laptopa nie było danych na DHT ale to wyszło już wcześniej.
Po podłączeniu do zasilacza 230/5 dane od razu się pojawiły.
Odłączyłem Wi-Fi na kilka minut.
Po podłączeniu wszystkie suple wstały.
Wemos pokazywał z DS a z DHT nie.
Po wyłączeniu zasilania wemosa i podłączeniu dane z DHT od razu się pojawiły.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1616
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob paź 20, 2018 6:41 am

Filo301 pisze:
pt paź 19, 2018 9:22 pm
@Espablo przepraszam że tak męczę ale miałbym jeszcze jedną prośbę, mianowicie o możliwość wyboru trybu wejścia w tryb konfiguracyjny. Aktualnie jest to 10xGPIO0 a fajnie by była możliwość zmiany na przytrzymanie przez 5s przycisku cfg.
Dzięki za dobry soft :)
Nie napisałeś w jakim module. Można to zmieniać na stronie konfiguracyjnej.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
szym3k
Posty: 210
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

sob paź 20, 2018 9:00 am

@Espablo

Widzę, ze wleciał moduł NEO Cool, może napisz w dokumentacji jeszcze model 'Power Plug EU' https://www.szneo.com/en/products/show.php?id=215 , bo widzę, że mają więcej produktów ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”