Firmware Multiboard

miko1282
Posty: 423
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

sob paź 20, 2018 10:10 am

szym3k pisze:
sob paź 20, 2018 9:00 am
@Espablo

Widzę, ze wleciał moduł NEO Cool, może napisz w dokumentacji jeszcze model 'Power Plug EU' https://www.szneo.com/en/products/show.php?id=215 , bo widzę, że mają więcej produktów ;)
Ktoś się dobrał do wnętrza tego gniazdka, aby zasuplować ? :D
PioKar
Posty: 357
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

sob paź 20, 2018 11:02 am

PioKar pisze:
pt paź 05, 2018 1:59 pm
Witam.
Może ktoś miał coś takiego.
Wgrałem Multi do Wemos D1 mini.
Steruję czterema przekażnikami więc wskazałem 4ch.
I sterowanie jest ok.
Tylko DS coś wariuje.
Zasilanie dałem z pinu 3.3v opornik 4.7.
I wskazania są od razu tylko po godzinie wyskakuje 96 lub 126.
A sterowanie przekażnikami w tym czasie działa prawidłowo.
Zmieniłem DS-a na innego . Dałem opornik 3.2 i po godzinie znowu wyskoczyło 96.
Ktoś coś podpowie?
ps:zmieniłem zasilacz, po włączeniu DS wskazuje normalnie. Pewnie za godzinę mu odbije.
Napiszę bo może ktoś będzie miał podobny problem.
Jak zwykle u mnie poszło o zasilanie.
Wemos ma niby pin 5v i z niego zasiliłem 4 przekażniki.
Przy takim podłączeniu DS po jakimś czasie pokazywał kosmiczne odczyty.
Teraz wróciłem do tematu.
Jeden zasilacz 230/5 zasila wemosa.
Drugi zasilacz 230/5 zasila płytkę przekażników.
Masy wemos i płytki przekażników są połączone.
Niby skomplikowałem zasilania ale ważne że DS pokazuje stabilnie.
Teraz kupiłbym płytkę z jednym przekażnikiem ale dopiero niedawno koledzy mi to wytłumaczyli.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob paź 20, 2018 5:28 pm

Spróbuj zasilić tego DS napięciem 5V. Może jeden zasilacz wystarczy.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
PioKar
Posty: 357
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

sob paź 20, 2018 5:44 pm

Ja sprawdzę inaczej.
Ładowarka 2x2A kosztuje 12 pln.
Zobaczę czy ta zda egzamin.
Dwie pracują od świtu i jest ok.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob paź 20, 2018 7:02 pm

@Radoslaw_B
@wsosniak
Sprawdźcie teraz. DS18b20 podłączony do GPIO0, a DHT22 podłączony do GPIO3. Na moim module testowym czyli ESP-12 wszystko działa tak jak powinno. Testowałem z ustawieniami dla SONOFF BASIC.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob paź 20, 2018 8:08 pm

Nie wiem na pewno czy to błąd, czy może tak właśnie ma to działać, a zauważyłem to przez przypadek. W Sonoff Basic jak ustawić funkcję automatu schodowego to po włączeniu z aplikacji wyłącza się prawidłowo po zadanym czasie, ale z przycisku czy to monostabilny czy bistabilny już nie wyłącza się w ogóle.

Czy soft inCan mogę wgrać do każdego moduły np. wemos lub nodemcu i poustawiać sobie co na którym gpio chce mięć?? Jeśli tak to czy wgrywam to zawsze pod te same adresy:
multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin-------->0x00000
multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin---->0x40000
dostosowując tylko pamięć??
dogu18
Posty: 74
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

sob paź 20, 2018 8:43 pm

Cześć
takie pytanie dwóch DHT22 nie można podpiąć a można dht22 i dht11 czy tylko ds i dht??
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob paź 20, 2018 8:59 pm

PuteR pisze:
sob paź 20, 2018 8:08 pm
Nie wiem na pewno czy to błąd, czy może tak właśnie ma to działać, a zauważyłem to przez przypadek. W Sonoff Basic jak ustawić funkcję automatu schodowego to po włączeniu z aplikacji wyłącza się prawidłowo po zadanym czasie, ale z przycisku czy to monostabilny czy bistabilny już nie wyłącza się w ogóle.
Sprawdzę to
PuteR pisze:
sob paź 20, 2018 8:08 pm
Czy soft inCan mogę wgrać do każdego moduły np. wemos lub nodemcu i poustawiać sobie co na którym gpio chce mięć?? Jeśli tak to czy wgrywam to zawsze pod te same adresy:
multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin-------->0x00000
multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin---->0x40000
dostosowując tylko pamięć??
W inCan nie zmiesz sobie GPIO. Możesz natomiast zmieniać w inCan-Easy. Wygrywasz zawsze z ustawieniami jakie są podane dla danego softu. Zalecane zrobienie erase flash przed wgraniem i wystarczą tylko te 2 pliki
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Filo301
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2018 5:50 pm
Lokalizacja: Olkusz

sob paź 20, 2018 9:04 pm

Espablo pisze:
sob paź 20, 2018 6:41 am

Nie napisałeś w jakim module. Można to zmieniać na stronie konfiguracyjnej.
Sonoff 4ch, nie widzę tej opcji w trybie konfiguracji.
Załączniki
IMG_20181020_230217.jpg
IMG_20181020_230217.jpg (349.24 KiB) Przejrzano 1060 razy
wsosniak
Posty: 400
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob paź 20, 2018 9:43 pm

Espablo pisze:
sob paź 20, 2018 7:02 pm
@Radoslaw_B
@wsosniak
Sprawdźcie teraz. DS18b20 podłączony do GPIO0, a DHT22 podłączony do GPIO3. Na moim module testowym czyli ESP-12 wszystko działa tak jak powinno. Testowałem z ustawieniami dla SONOFF BASIC.
teraz DHT22 działa bez zarzutu - dzieki !
ODPOWIEDZ