Firmware Multiboard

kwlp81@gmail.com
Posts: 11
Joined: Sun Dec 16, 2018 10:17 pm

Sat Dec 29, 2018 10:09 pm

Yepestis wrote:
Sat Dec 29, 2018 2:13 am
Jak zmieniasz typ kanału to usuń z cloud i dodaj na nowo żeby się zarejestrował z nowym typem kanału.
Dzięki, tego nie wiedziałem i w sumie mógłbym go już zamontować, ale fajnie było by wykorzystać aby było widać czy brama jest otwarta czy zamknięta. i tutaj leże. pewnie gdzieś to na forum już jest ale tak czytam i czytam i wydaje mi się że coraz mniej wiem.

Dlatego moje pytanie takie:
Po zalogowaniu się do sterownika mam:
Image
Mam wybrany moduł SONOFF BASIC, czy mogę w ogóle wybrać inny ? np ICAN
w Pozycji GPIO3(RX) wybrałem SENSOR
i teraz w cloud mam te czujnik jako ID3944. Natomiast "ID3943 Otwieranie/zamykanie bramy wjazdowej" mogę wybrać jako czujnik otwarcia właśnie ten ID3944. Jak jest wybrany ten kanał to znika z Supli informacja o stanie. Jak nie jest nic wybrane to w supli jest stan bramy ale oczywiście nie działa :(

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jak się poda masę na ten GPIO3(RX) to właśnie powinien się zmienić stan ?
cino111
Posts: 540
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Dec 29, 2018 10:18 pm

Najpierw rezystor 4.7kom do 3,3v i dopiero GPIO zwierasz do masy, czyli kontaktron.
User avatar
o_rany
Posts: 162
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Wed Jan 02, 2019 9:24 pm

Wpadł mi ręce czujnik temperatury/wilgotnosci do Sonoffa TH w czarnej obudowie z wtyczką.
Niestety nie wiem co tam w srodku.
Czy ktoś z kolegów może wie co wybrać w multibordzie?
cino111
Posts: 540
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Jan 02, 2019 9:38 pm

o_rany wrote:
Wed Jan 02, 2019 9:24 pm
Wpadł mi ręce czujnik temperatury/wilgotnosci do Sonoffa TH w czarnej obudowie z wtyczką.
Niestety nie wiem co tam w srodku.
Czy ktoś z kolegów może wie co wybrać w multibordzie?
DHT11
User avatar
o_rany
Posts: 162
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Wed Jan 02, 2019 10:10 pm

Dziękuje ale niestety nie działa :(
User avatar
wojtas567
Posts: 1666
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Jan 03, 2019 9:09 am

Masz trzy czujniki do wyboru sprawdź po kolei, nic nie uszkodzisz(no chyba, że podłączysz odwrotnie zasilanie).
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
o_rany
Posts: 162
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Thu Jan 03, 2019 10:05 am

Udalo sie rozebrac i w srodku jest: Si7021. Da sie cos z tym zrobic?
User avatar
wojtas567
Posts: 1666
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Jan 03, 2019 10:57 am

Ten czujnik jest na szynę i2c i na dzień dzisiejszy nikt nie chwalił się, że go podpinał pod Suplę.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
o_rany
Posts: 162
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Thu Jan 03, 2019 11:06 am

Dzieki... i przepraszam ze nie uzylem "magicznej lupy".
goofy7
Posts: 21
Joined: Fri Jul 27, 2018 7:15 pm

Thu Jan 03, 2019 4:57 pm

czytam i widzę, że u mnie problem z dht22 też występuje (na basic) wgrałem mam ładnie odczyty a po chwili one znikają i aż do restartu sonoffa brak wskazań :/
Post Reply