Firmware Multiboard

User avatar
o_rany
Posts: 162
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Thu Jan 03, 2019 8:02 pm

goofy7 wrote:
Thu Jan 03, 2019 4:57 pm
czytam i widzę, że u mnie problem z dht22 też występuje (na basic) wgrałem mam ładnie odczyty a po chwili one znikają i aż do restartu sonoffa brak wskazań :/
Na SONOFF BASIC (stara wersja 8266) - po dokonywanych zmianach w cloud czasem wywala wskazania temperatury i trzeba restartowac.
Na DTH22 czesciej niz na DS18B20. Kilkakrotnie miałem też wyłączenie przekaźnika.
muchac35
Posts: 109
Joined: Tue Jan 01, 2019 1:15 pm

Thu Jan 03, 2019 8:26 pm

Witam jestem nowy - wreszcie wgrałem Firmware Multiboard do sonoff basic
i mam pytanko czy można jednocześnie podłączyć czujnik temperatury oraz 2 czujniki położenia bramy (2 kontaktrony)
jeśli tak to do których pinów?
Filo301
Posts: 36
Joined: Fri Oct 05, 2018 5:50 pm
Location: Olkusz

Fri Jan 04, 2019 2:27 am

muchac35 wrote:
Thu Jan 03, 2019 8:26 pm
Witam jestem nowy - wreszcie wgrałem Firmware Multiboard do sonoff basic
i mam pytanko czy można jednocześnie podłączyć czujnik temperatury oraz 2 czujniki położenia bramy (2 kontaktrony)
jeśli tak to do których pinów?
Wybierz podczas konfiguracji moduł SONOFF S2X, możesz w nim ustawić co chcesz podłączyć do gpio1, gpio2 i gpio3. Pamiętaj o rezystorach pull-up.
muchac35
Posts: 109
Joined: Tue Jan 01, 2019 1:15 pm

Fri Jan 04, 2019 8:25 am

Ale jam mam sonoff basic - mogę wybrać przy pierwszej konfiguracji SONOFF S2X?
do których GPIO mam podłączyć 2 kontaktory i CZUJNIK TEMPERATURY DS18B20
Arek.kandula
Posts: 248
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Fri Jan 04, 2019 9:03 am

Podróżne się pod pytanko.sonoff Basic wgrany soft multiboard . Podpięty czujnik temperatury 18b20 z rezystorem pod gpo14 a nie wyświetla temperatury .moje drugie pytanie dotyczy dodania drugiego sonoffa do supli.wszystko robione tak jak za pierwszym razem a niechcenia dodać urządzenia.czy muszę aktywować druga lokalizację na supli żeby dodać drugie urządzenie?
wsosniak
Posts: 300
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Fri Jan 04, 2019 9:25 am

Arek.kandula wrote:
Fri Jan 04, 2019 9:03 am
sonoff Basic wgrany soft multiboard . Podpięty czujnik temperatury 18b20 z rezystorem pod gpo14 a nie wyświetla temperatury
instrukcja MULTIBOARD (https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... multiboard) z wybranym boardem SONOFF BASIC mówi ze czujnik temperatury masz na GPOI1 (na GPIO14 jest button) :
- SONOFF BASIC,
GPIO1 - Temperature
GPIO0 - Button1
GPIO14 - Button2

i zobacz tez pierwszy wpis tego forum gdzie @Espablo pisze że czujnik temp moze tez byc na GPIO3 :"Prawie dowolna możliwość wykorzystania dostępnych pinów takich jak TX (GPIO01) i RX (GPIO03) jako dodatkowy sensor, czujnik temp, przekaźnik i button. W tym momencie można używać tylko jeden czujnik DHT i jeden czujnik DS18B20 w tym samym czasie. "
Arek.kandula wrote:
Fri Jan 04, 2019 9:03 am
moje drugie pytanie dotyczy dodania drugiego sonoffa do supli.wszystko robione tak jak za pierwszym razem a niechcenia dodać urządzenia.czy muszę aktywować druga lokalizację na supli żeby dodać drugie urządzenie?
musisz uaktywnić rejestracje urządzeń na cloud.supla.org w sekcji MOJA SUPLA (przycisk REJESTRACJA URZĄDZEŃ)
Arek.kandula
Posts: 248
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Fri Jan 04, 2019 10:04 am

Robię tak kolego.a czy czujnik musi być podłączony do sonoffa przy rejestracji?a deugie pytanko poza tematem jak dodać załącznik tutaj na forum?
Filo301
Posts: 36
Joined: Fri Oct 05, 2018 5:50 pm
Location: Olkusz

Fri Jan 04, 2019 10:58 am

muchac35 wrote:
Fri Jan 04, 2019 8:25 am
Ale jam mam sonoff basic - mogę wybrać przy pierwszej konfiguracji SONOFF S2X?
do których GPIO mam podłączyć 2 kontaktory i CZUJNIK TEMPERATURY DS18B20
Przekaźnik, LED i przycisk są na tych samych gpio w sonoff Basic i S2X. S2X ma możliwość wybrania co ma być na gpio1, 2 i 3. Wybierz płytkę jako S2X i ustaw na których portach chcesz mieć kontaktrony i ds18b20.
Edit: sprawdź najpierw gdzie jest gpio2 w Basic i czy dasz radę przylutować.
Najprościej byłoby podłączyć czujnik temperatury do gpio14 a kontaktrony do gpio1 i gpio3, możliwe, że electrodragon ma taką możliwość, później sprawdzę.
muchac35
Posts: 109
Joined: Tue Jan 01, 2019 1:15 pm

Fri Jan 04, 2019 12:48 pm

Mój sonoff nie ma 5 pinu ale jest IO2 obok 3v3
wytłumaczy mi ktoś jak to z tymi nazwami GPIO?
kontaktron podłącza się do masy (GND) i odpowiedniego GPIO + rezystor 4.7k pull-up (co to pull-up)?
jeszcze czujnik wilgotności i temp w jednym też podłączamy do 3v3 masy i odpowiedniego GPIO?
i jeszcze pytanko gdy wybiorę - SENSORS x8, to wtedy aż 8 czujników można podłączyć nawet w sonoff basic? można wyprowadzić więcej GPIO?
Attachments
a2.jpg
a2.jpg (724.78 KiB) Viewed 460 times
a1.jpg
a1.jpg (421.95 KiB) Viewed 460 times
goofy7
Posts: 21
Joined: Fri Jul 27, 2018 7:15 pm

Fri Jan 04, 2019 1:11 pm

o_rany wrote:
Thu Jan 03, 2019 8:02 pm
goofy7 wrote:
Thu Jan 03, 2019 4:57 pm
czytam i widzę, że u mnie problem z dht22 też występuje (na basic) wgrałem mam ładnie odczyty a po chwili one znikają i aż do restartu sonoffa brak wskazań :/
Na SONOFF BASIC (stara wersja 8266) - po dokonywanych zmianach w cloud czasem wywala wskazania temperatury i trzeba restartowac.
Na DTH22 czesciej niz na DS18B20. Kilkakrotnie miałem też wyłączenie przekaźnika.
to jest ta wersja 5 pinowa nie wiem dokładnie jaki układ trochę go juz mam, ale nie dokonywałem zmian rejestracja i tyle po ustawieniu najpierw portu czujnika. Potem znika wskazanie temp resetuję go nic nie zmieniam a i tak znika wskazanie :/
Post Reply