Firmware Multiboard

Kamus125
Posty: 13
Rejestracja: sob lut 17, 2018 8:19 am

pt sty 04, 2019 1:51 pm

U mnie był problem z ds18b20 na większej odległości i większym przekroju kabla, też gubil pomiar, pomogło zastosowanie mniejszego rezystora zamiast 4,7 dałem 2 z hakiem (nie pamiętam już dokładnie) ogólnie prąd między złączem dc a gnd musi być w przedziale od 1do 4mA, przy zastosowaniu rezystora 4,7 miałem 0,7mA.
Arek.kandula
Posty: 301
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

pt sty 04, 2019 8:41 pm

Nadal nie mogę dodać drugiego sonoffa do supli oraz nie działa czujnik 18b20 w pierwszej sztuce.pomoze ktoś
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt sty 04, 2019 8:45 pm

Arek.kandula pisze:
pt sty 04, 2019 8:41 pm
Nadal nie mogę dodać drugiego sonoffa do supli oraz nie działa czujnik 18b20 w pierwszej sztuce.pomoze ktoś
Wprwadź go w tryb konfiguracji wejdź na jego stronę i zobacz jaki jest ostatni status na samej górze. Może masz jakąś literówkę.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Kamus125
Posty: 13
Rejestracja: sob lut 17, 2018 8:19 am

pt sty 04, 2019 9:09 pm

sonoff dual r2 kosmiczne wartości temp i wilgotności przy dht11 bez płytki 537stC 1024% (wgrana ostatnia wersja multiboard) jakieś pomysły?
muchac35
Posty: 120
Rejestracja: wt sty 01, 2019 1:15 pm

pt sty 04, 2019 9:26 pm

Chciałbym uzyskać na moim basic możliwość podłączenia 2 kontaktorów i jeden czujnik temperatury
zrobiłem wg podpowiedzi ale dalej nie wiem gdzie podłączyć termometr i kontaktory
prosze o pomoc i dokładniejszy opis
ok przełączyłem mojego Sonoffa basic na - SONOFF S2X
znalazłem ze ma te GPIO
GPIO0 to chyba czarny guziczek
już wiem że GPIO1 to (TX)
natomiast GPIO3 to (RX)
a GPIO2 to który?
i GPIO14 jest na płytce wyprowadzony ale nie ma do wyboru przy konfiguracji

taki opis znalazłem pod s2X ale nie ma tu GPIO14
- SONOFF S2X -
GPIO0 - Button
GPIO12 - Relay
GPIO0 - Button Configure (5s/x10)
GPIO13 - LED CFG
GPIO1 - User Configurable
GPIO2 - User Configurable
GPIO3 - User Configurable
Filo301
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2018 5:50 pm
Lokalizacja: Olkusz

sob sty 05, 2019 8:54 am

muchac35 pisze:
pt sty 04, 2019 12:48 pm
Mój sonoff nie ma 5 pinu ale jest IO2 obok 3v3
wytłumaczy mi ktoś jak to z tymi nazwami GPIO?
kontaktron podłącza się do masy (GND) i odpowiedniego GPIO + rezystor 4.7k pull-up (co to pull-up)?
jeszcze czujnik wilgotności i temp w jednym też podłączamy do 3v3 masy i odpowiedniego GPIO?
i jeszcze pytanko gdy wybiorę - SENSORS x8, to wtedy aż 8 czujników można podłączyć nawet w sonoff basic? można wyprowadzić więcej GPIO?
Wygląda jak Sonoff RF R2 POWER... GPIO2 nie jest przypadkiem poniżej 3v3 opisane jako IO2?
Pull-up czyli rezystor między gpio a zasilanie esp8266(3.3v)
Czego nie rozumiesz "z nazwami" gpio?
Możesz wybrać sensors x8 ale wtedy nie będzie działał już jako włącznik, w praktyce bez sensu, musiałbyś wyprowadzić więcej gpio. Lepiej kupić esp-12.
Jeśli potrafisz lutować małe elementy to zawsze możesz wyprowadzić gpio bezpośrednio z mcu.
emil
Posty: 24
Rejestracja: wt lis 13, 2018 5:09 pm

sob sty 05, 2019 1:50 pm

Wgrałem właśnie soft Multiboard na shelly 1, pojawiło się rozgłaszanie sieci, skonfigurowałem ustawienia wifi przez przegądarke ale moduł nie przeszedł z trybu konfiguracji w tryb łączenia z suplą. Przeszukałem forum i readme ale nie znalazłem odpowiedzi.

Czy też trzeba wcisnąć 10x GPIO5 jak przy przejściu w tryb konfiguracji ?
Czy o czymś innym zapomniałem?
Elektryka prąd nie tyka... :D :!:

Zainstalowane:
Sonoff basic + ds18b20, Shelly 1
vajera
Posty: 179
Rejestracja: śr paź 31, 2018 7:58 am

sob sty 05, 2019 2:03 pm

trzeba go zresetować po zapisaniu konfiguracji
emil
Posty: 24
Rejestracja: wt lis 13, 2018 5:09 pm

sob sty 05, 2019 2:07 pm

Wystarczy odłączyć go od zasilania? Jako takiego przycisku reset w nim nie ma.
Elektryka prąd nie tyka... :D :!:

Zainstalowane:
Sonoff basic + ds18b20, Shelly 1
muchac35
Posty: 120
Rejestracja: wt sty 01, 2019 1:15 pm

sob sty 05, 2019 3:37 pm

Filo301 pisze:
sob sty 05, 2019 8:54 am
muchac35 pisze:
pt sty 04, 2019 12:48 pm
Mój sonoff nie ma 5 pinu ale jest IO2 obok 3v3
wytłumaczy mi ktoś jak to z tymi nazwami GPIO?
kontaktron podłącza się do masy (GND) i odpowiedniego GPIO + rezystor 4.7k pull-up (co to pull-up)?
jeszcze czujnik wilgotności i temp w jednym też podłączamy do 3v3 masy i odpowiedniego GPIO?
i jeszcze pytanko gdy wybiorę - SENSORS x8, to wtedy aż 8 czujników można podłączyć nawet w sonoff basic? można wyprowadzić więcej GPIO?
Wygląda jak Sonoff RF R2 POWER... GPIO2 nie jest przypadkiem poniżej 3v3 opisane jako IO2?
Pull-up czyli rezystor między gpio a zasilanie esp8266(3.3v)
Czego nie rozumiesz "z nazwami" gpio?
Możesz wybrać sensors x8 ale wtedy nie będzie działał już jako włącznik, w praktyce bez sensu, musiałbyś wyprowadzić więcej gpio. Lepiej kupić esp-12.
Jeśli potrafisz lutować małe elementy to zawsze możesz wyprowadzić gpio bezpośrednio z mcu.
po wgraniu Multiboard i wybraniu w konfiguracji SX2 to na pinie o RX działa mi kontaktor a na pinie RX już nie mimo że w konfiguracji wybieram że GPIO1, 2 ,3 są to sensory
więc to oznaczenie IO2 to jest GPIO2?
ODPOWIEDZ