Firmware Multiboard

Arek.kandula
Posts: 285
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Mon Feb 04, 2019 10:40 am

Próbowałem i nic
tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Mon Feb 04, 2019 10:42 am

Arek.kandula wrote:
Mon Feb 04, 2019 10:40 am
Próbowałem i nic
Czyli coś masz źle połączone innej możliwości raczej nie ma.
Filo301
Posts: 36
Joined: Fri Oct 05, 2018 5:50 pm
Location: Olkusz

Mon Feb 04, 2019 2:14 pm

Zdarza się, że wodoodporne dsy mają źle podłączone przewody, np. Czerwony zamiast być podłączony do vcc to jest podłączony do pinu data
Raven
Posts: 6
Joined: Sun Feb 03, 2019 6:33 am

Mon Feb 04, 2019 2:33 pm

Maniek913 wrote:
Sun Feb 03, 2019 8:28 am
Przecież ta funkcja już istnieje w tym sofcie - tryb gate.
Z calym szacunkiem... Po wrzuceniu SW w ESPka mam mozliwosc wybrania sprzetu na ktorym ma on pracowac (w moim przypadku SONOFF 4CH). Nie namierzylem jednak miejsca w konfiguracji (juz po wybraniu hardware), gdzie moglbym powiedziec "Ladnie prosze, by przekazniki pracowaly w trybie gate".
Konstruktywna wskazowka klikologiczna bylaby mile widziana.
Pozdrawiam
Arek.kandula
Posts: 285
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Mon Feb 04, 2019 5:20 pm

A ty jaki masz ds podłączony kolego
User avatar
Lucas
Posts: 424
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Mon Feb 04, 2019 6:38 pm

Arek.kandula wrote:
Mon Feb 04, 2019 5:20 pm
A ty jaki masz ds podłączony kolego
Pokaż zdjęcie jak masz podłączonego ds'a do modułu, pokaż zrzut strony konfiguracyjnej. Może tak będzie Ci łatwiej pomóc.
gaspaccio
Posts: 2
Joined: Sun Dec 24, 2017 10:24 pm

Mon Feb 04, 2019 8:40 pm

Dzień dobry,
Zbudowałem testowy egzemplarz do sprawdzenia softu multiboard i znalazłem dwa bagi w wersji 2.7.2 dla inCan RollerShutter,
1. Nie działa kanał 4 (GPIO3) dla wyjścia jako przekaźnik. nie można zmieniać jego stanu
2. Sensor2 (GPIO16 ) zwarty do GND powoduje zawieszenie ESP. Moduł potem wstaje sporadycznie, zazwyczaj potrzebny jest twardy reset

Co ciekawe dla podstawowego InCan'a te problemy nie występują. Sprawdzałem na tym samy hardwarze.
wsosniak
Posts: 328
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Mon Feb 04, 2019 10:02 pm

Raven wrote:
Mon Feb 04, 2019 2:33 pm
Maniek913 wrote:
Sun Feb 03, 2019 8:28 am
Przecież ta funkcja już istnieje w tym sofcie - tryb gate.
Z calym szacunkiem... Po wrzuceniu SW w ESPka mam mozliwosc wybrania sprzetu na ktorym ma on pracowac (w moim przypadku SONOFF 4CH). Nie namierzylem jednak miejsca w konfiguracji (juz po wybraniu hardware), gdzie moglbym powiedziec "Ladnie prosze, by przekazniki pracowaly w trybie gate".
Konstruktywna wskazowka klikologiczna bylaby mile widziana.
Pozdrawiam

pierwsza strona tego wątku, pierwszy post gdzie Espablo pisze :
Espablo wrote:
Tue Sep 25, 2018 9:12 pm
....
3. Przyciski w trybie bistabilnym mamy do wyboru wszystkie możliwe opcje sterowanie przekaźniki em np. gate, brama itp.
....

jesli podczas konfiguracji ustawisz przycisk(i) w trybie bistablinym , to wtedy w could masz do wyboru nie tylko włącznik świała i zasilania , ale tez inne funkcje kanału .

Pamietaj tylko : Jesli juz masz to urządzenie zarejestrowane w cloud gdzie masz tylko włącznik świała i zasilania, to najlepiej zrób tak zeby to zmienic:
- wyłącz w cloud rejestracje nowych urządzeń (jesli jest włączona)
- usun tego sonoffa z cloud
- wejdz w tryb konfiguracji (nacisnij na sonofie przycisk przez min 5 sek, wtedy zacznie szybko dioda mrugać)
- teraz pwonna byc widoczna siec wifi tego urządzenia SUPLA xxxxxxxxxxxxxxxxx. Przyłącz sie do niej
- w przeglądarce wejdz na 192.168.4.1
- zmien najlepiej wszytskie przyciski na bistabilne
- SAVE
- zrob restart sonoffa (wyłącz z prądu załącz ponownie)
- teraz w cloud włącz rejestracje urządzen. Za chwile sonoff powinien ponownie sie zarejestrowac i będzie widać wiecej fukcji danego kanału jak : brama garazowa, furtka, automat schodowy ,.....

to tyle :) mam nadzieje ze Ci to pomoże ta "Konstruktywna wskazowka klikologiczna" :)
Raven
Posts: 6
Joined: Sun Feb 03, 2019 6:33 am

Tue Feb 05, 2019 6:32 pm

O! Za taka porade bardzo dziekuje.
Czyly powalczyc musze w churach a nie na swoim pudle. Potrenuje jutro z rana.
Dzieki raz jeszcze.
paabu
Posts: 4
Joined: Sun Jan 13, 2019 9:10 am

Wed Feb 06, 2019 11:58 am

- zrob restart sonoffa (wyłącz z prądu załącz ponownie)
- teraz w cloud włącz rejestracje urządzen. Za chwile sonoff powinien ponownie sie zarejestrowac i będzie widać wiecej fukcji danego kanału jak : brama garazowa, furtka, automat schodowy ,....
Czyli Sonoff powinien sam się zarejestrować, czy należy to zrobić w aplikacji Supla poprzez "Dodaj urządzenie"?
Post Reply