Firmware Multiboard

Gucio2607.
Posts: 389
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sun Feb 24, 2019 2:41 pm

Pod GPIO3 ustaw czujnik
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Arek.kandula
Posts: 227
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Sun Feb 24, 2019 4:08 pm

Pierwszy również ustawić
tcp
Posts: 171
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Tue Feb 26, 2019 5:11 pm

Czy ktoś ma pomysł dlaczego ikona stopnia mi ucieka w apce ? Na innym smartfonie jest ok.
Attachments
Screenshot_2019-02-26-18-05-30.png
Screenshot_2019-02-26-18-05-30.png (60.29 KiB) Viewed 705 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1647
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Feb 26, 2019 5:55 pm

Masz ustawioną za dużą czcionkę w telefonie.
Pozdrawiam
Wojtek
miko1282
Posts: 358
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Tue Feb 26, 2019 6:10 pm

tcp wrote:
Tue Feb 26, 2019 5:11 pm
Czy ktoś ma pomysł dlaczego ikona stopnia mi ucieka w apce ? Na innym smartfonie jest ok.
Już działają ikony czy własna wersja aplikacji ?
tcp
Posts: 171
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Tue Feb 26, 2019 8:03 pm

Dzięki Panowie. Już działają. Zmniejszyłem czcionkę. Aplikacja std.
indr4
Posts: 2
Joined: Wed Feb 27, 2019 6:53 pm

Wed Feb 27, 2019 6:58 pm

Witam. Mam pytanie co do podłączenia kontaktronu w sonoff basic- kontaktron wpinam między GPIO3 i masę, a pomiędzy GPIO1 i VCC 3,3V robie pull-up przez rezystor? 4,7k wystarczy?
Po takim podłączeniu faktycznie otrzymuję odczyt z otwarcia/zamknięcia tyle, że jest on jednorazowy. Dopiero przy odłączeniu napięcia i rozwarciu styku zmienia się na otwarte/zamknięte.
Image
Ustawienia takie jak powyżej
Bodi007pl
Posts: 17
Joined: Fri Nov 23, 2018 12:05 pm

Fri Mar 01, 2019 12:40 pm

@espablo czy mógłbyś dodać do multiborda urządzenie o nazwie gocomma Smart Basic na esp8266EX, udało mi się ustalić:
LED niebieski konfiguracyjny gpio15,
LED czerwony relay gpio13,
przycisk gpio12 ,
przekaźnik gpio4,
jest dobry dostęp do gpio0 więc można go wykorzystać. Z góry wielkie dzięki
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Mar 01, 2019 12:45 pm

indr4 wrote:
Wed Feb 27, 2019 6:58 pm
Witam. Mam pytanie co do podłączenia kontaktronu w sonoff basic- kontaktron wpinam między GPIO3 i masę, a pomiędzy GPIO1 i VCC 3,3V robie pull-up przez rezystor? 4,7k wystarczy?
Po takim podłączeniu faktycznie otrzymuję odczyt z otwarcia/zamknięcia tyle, że jest on jednorazowy. Dopiero przy odłączeniu napięcia i rozwarciu styku zmienia się na otwarte/zamknięte.
Jeśli masz kontaktron na GPIO3, to tam też podepnij pullup, nie wiem co masz na GPIO1, ale pullup tam wpięty nie działa z GPIO3...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
R.M.I.
Posts: 1
Joined: Fri Mar 01, 2019 6:14 pm

Fri Mar 01, 2019 6:38 pm

Witam wszystkich,
pozwolę sobie podpiąć się pod temat ponieważ mam problem z softem multiboard na sonoff basic. Problem dotyczy już trzech sonofów basic z softem multiboard (wcześniejsza kompilacja przy której trzeba restartować po wyborze urządzenia). Wszystkie pracują jako gate z podpiętym kontaktronem na GPIO1 (pull-up 4,7k) i czujnikiem temp (2x DHT22 i 1x DS18B20) na GPIO3. Niby wszystko działa ok, ale do czasu... w przypadku zaniku zasilania z sieci żaden z sonoffów się nie uruchamia w przypadku zamkniętej bramy (kontaktron zamknięty, GPIO1 zwarte do masy), wystarczy że rozewrę obwód kontaktronu wszystko wraca do normy, uruchamia się i pracuje poprawnie.
Może ktoś się spotkał z podobnym objawem???, a może ,mam coś nie tak w konfiguracji czy podłączeniu już sam nie wiem...
Dodam jeszcze że kombinowałem z wartością rezystora podciągającego na GPIO1 i nic, cały czas to samo, z odłączonym czujnikiem temp też to samo...

będę wdzięczny za jakiekolwiek pomysły bo już brak mi własnych...:-)
Post Reply