Firmware Multiboard

Rysiu
Posty: 16
Rejestracja: wt lut 06, 2018 6:57 am

czw maja 16, 2019 5:24 am

Witam,
Espablo z chęcią mogę ofiarować Ci jeden moduł sonoff v2 z układem esp 8285 abyś mógł dopracować soft MULTIBOARD.
pirat
Posty: 36
Rejestracja: ndz maja 12, 2019 12:22 pm

czw maja 16, 2019 9:56 pm

Też miałem problemy z softem po rozmowie z Espablo i zmianie softu wyczyszczeniu pamięci problemy zniknęły co do czujnika otwarcia bramy wydaje się że wszystko jest ok soft działa poprawnie co prawda nie mam podłączonego do bramy ale na "stole" w 100% działa poprawnie z nową płytką w sonoffie basic
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw maja 16, 2019 10:03 pm

Rysiu pisze:
czw maja 16, 2019 5:24 am
Witam,
Espablo z chęcią mogę ofiarować Ci jeden moduł sonoff v2 z układem esp 8285 abyś mógł dopracować soft MULTIBOARD.
Wiesz, ja bazuję na modułach, które mam w domu i na nich pracuję. Nie chcę nikogo naciągać na jakieś koszty. Jeśli faktycznie masz moduł zbędny to mogę go przyjąć na testy. Będzie on wykorzystany tylko do kompilacji.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
alvaro99
Posty: 39
Rejestracja: śr sty 23, 2019 10:54 pm
Lokalizacja: Brzeszcze

pt maja 17, 2019 12:57 am

Hej!

Czy ktoś z Was ma może też problemy z odczytem temp. i wilg. pod DHT22 na Yunshanie (Soft Multiboard Firmware: 2.7.2)?
Chodzi o to, że często gubi odczyt temperatury i wilgotności pomimo tego, że sterowanie bramą działa.

DHT musiałem dać na TX, bo na RX-ie go nie widział. Kontaktron pod GPIO5.

Pozdrawiam :)
alvaro99
Posty: 39
Rejestracja: śr sty 23, 2019 10:54 pm
Lokalizacja: Brzeszcze

pn maja 20, 2019 5:52 am

Działa komuś ten Yunshan na Multiboardzie z bramą garażową + 2x kontaktron (czujnik bramy+okna)+ DHT22?
Jeśli tak, to proszę niech poda konfigurację, bo już podłączałem wszędzie tego DHT22 i pod RXem działa tylko chwilkę jak się załączy (dosłownie z 10 sek.), a na TXie działa z przerwami. Natomiast drugi czujnik otwarcia okna w ogóle nie działa...
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

wt maja 21, 2019 9:22 am

Czy DHT22 podłączamy również przez rezystor i do RX ? Pokazuje mi się na 2-3 sekundy temperatura i wilgotność 0,0 i znika. Podłączam pierwszy raz do Basica na multibordzie. Chciałem porównać wynik z temperatury z DS-em.
alanzola
Posty: 31
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 5:55 pm

wt maja 21, 2019 11:37 am

Mam prośbę aby w następnej wersji softu multiboard w konfiguracji 8 sensors zmienić domyślne gpio (o ile to możliwe ) dla ostatniego ósmego sensora. Obecnie jest to ustawione na gpio01 (TX) co sprawia że jest to nie do wykorzystania. Jeśli ktoś podepnie kontaktron do tego gpio01 (TX) i kontaktron będzie miał stan "zwarty" i zostanie np zresetowany albo uruchomiony moduł np na skutek zaniku napięcia to moduł ponownie się nie uruchomi.
Jeśli brak już wolnych gpio które można by wykorzystać to może już lepiej zamiast 8 sensor zrobić 7 sensor ?
szym3k
Posty: 142
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

śr maja 22, 2019 7:37 am

alvaro99 pisze:
pt maja 17, 2019 12:57 am
Hej!

Czy ktoś z Was ma może też problemy z odczytem temp. i wilg. pod DHT22 na Yunshanie (Soft Multiboard Firmware: 2.7.2)?
Chodzi o to, że często gubi odczyt temperatury i wilgotności pomimo tego, że sterowanie bramą działa.

DHT musiałem dać na TX, bo na RX-ie go nie widział. Kontaktron pod GPIO5.

Pozdrawiam :)
Mi co 2 dni wywala pomiar, potrzebny restart modułu.
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

śr maja 22, 2019 7:44 am

ja wczoraj kombinowałem ale na Sonoff basic nie udało mi się odpalić DTH22. Działa chwilkę ale nie odświeża pomiaru a po jakimś czasie przestaje wyświetlać pomiar. Pomoże ktoś ?
alvaro99
Posty: 39
Rejestracja: śr sty 23, 2019 10:54 pm
Lokalizacja: Brzeszcze

śr maja 22, 2019 6:14 pm

tcp pisze:
śr maja 22, 2019 7:44 am
ja wczoraj kombinowałem ale na Sonoff basic nie udało mi się odpalić DTH22. Działa chwilkę ale nie odświeża pomiaru a po jakimś czasie przestaje wyświetlać pomiar. Pomoże ktoś ?
Spróbuj z rezystorem.
@szym3k Mam to samo... @Espablo, można by to jakoś poprawić przy następnej wersji softu + obsługę dodatkowego konataktronu?
@alanzola a da radę do sonoffa basica na multiboardzie podpiąć 7 kontaktronów? Próbowałeś?
ODPOWIEDZ