Firmware Multiboard

jarzomp
Posts: 6
Joined: Mon Apr 03, 2017 1:00 pm

Sat Jun 22, 2019 12:25 pm

Dzięki. Czyli oświadczenie do Ciebie.


Pozdrawiam
User avatar
pzygmunt
Posts: 6911
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Jun 22, 2019 12:28 pm

Wyślij najpierw id urządzenia i email na priv-a to sprawdzę czy aby na pewno to o blokadę chodzi,
jarzomp
Posts: 6
Joined: Mon Apr 03, 2017 1:00 pm

Sat Jun 22, 2019 12:38 pm

Poszło.


Dzięki
User avatar
pzygmunt
Posts: 6911
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Jun 22, 2019 1:26 pm

Gdzie poszło ?
jarzomp
Posts: 6
Joined: Mon Apr 03, 2017 1:00 pm

Sat Jun 22, 2019 2:04 pm

Priv
vadatajs
Posts: 7
Joined: Sun Mar 11, 2018 8:23 pm

Wed Jul 03, 2019 7:21 pm

maroko wrote:
Tue Oct 30, 2018 10:52 am
Cześć,
Czy istnieje możliwość nadania poprzez soft stałego adresu IP? Jeśli nie, to czy jest możliwość dodania takiej funkcji podczas np. drugiego okna konfiguracji (z wyborem trybów bistabilny/mono itd.)?
Odkopuję temat bo umarł, czy jest jakieś rozwiązanie aby ustawiać stałe IP ?
User avatar
lesny8
Posts: 807
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Wed Jul 03, 2019 7:50 pm

Na routerze ustaw rezerwację adresu IP dla konkretnego adresu MAC. Dzięki temu bez ingerowania w soft masz dla konkretnego urządzenia, przez serwer DHCP, rozdawany zawsze jeden i ten sam adres IP. Nie mówiąc już o tym, że nie dojdzie do konfliktu adresów w sieci, co przy wpisaniu adresu na sztywno byłoby możliwe.
vadatajs
Posts: 7
Joined: Sun Mar 11, 2018 8:23 pm

Wed Jul 03, 2019 8:45 pm

Nie wszyscy na Świecie korzystaja z dhcp... w domu owszem dhcp to standard ale w wiekszej sieci dhcp nie jest idealnym rozwiazaniem. Dlatego pytam jeszcze raz czy jest jakas opcja konfiguracji stałego IP na urzadzeniu?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6911
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jul 03, 2019 9:02 pm

Musisz przygotować własną kompilację, która to umożliwi.
User avatar
lesny8
Posts: 807
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Wed Jul 03, 2019 9:07 pm

Nie ma takiej opcji, chyba że czujesz się na siłach poczytać kod i znaleźć miejsce gdzie ustalany jest adres IP i zmodyfikować ten fragment pod swoje potrzeby, by skompilować wersje dla siebie.
Co do DHCP, to jestem odmiennego zdania. Nie wiem o jakiej dużej sieci piszesz, ale przy 2tyś. urządzeń osobiście nie spotkałem się z problemami po stronie serwera DHCP. Nie wyobrażam sobie zarządzać siecią bez ww usługi.
Post Reply